Kriminelle jakter på ransutbyttet

Hardbakte kriminelle i Oslo har startet egen etterforskning av dødsranet i Stavanger. Flere millioner fra utbyttet har allerede skiftet hender.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Dagbladets kilder jakter den kriminelle gruppa både på ransutbyttet på rundt 60 millioner kroner og på flere av de etterlyste som David Toska og Ridvan Halimi.

-  Vi mener å vite hvor Toska har søkt tilflukt, sier to kilder til Dagbladet.

Den kriminelle gjengen skal angivelig ha innsett muligheten av å spore opp Toska, og forsøke å sikre seg en del av ransutbyttet ved rett og slett å kidnappe en eller flere av de etterlyste, eller noen av familiemedlemmene.

Familiene truet

Dagbladet har de siste dagene snakket med personer i det kriminelle miljøet i Oslo og personer som har kjennskap til det beinharde ransmiljøet. Kildene sier at det er mange som har lyst på en del av ranspengene.

-  Kan det bli aktuelt å koble inn politiet, om kidnapping ikke gir utbytte i form av ranspenger?

-  Det er ting vi vil vurdere med tanke på en dusør på en million kroner. Stavanger-politiet og Kripos har imidlertid opptrådt på en slik måte overfor oss kriminelle i denne saken at det ikke frister til samarbeid. Men til forsvar for Stavanger-politiet og Kripos kan det nok sies at de har møtt et miljø de ikke omgås daglig, sier en kilde.

Rettslig avhør

Et 30-tall vitner, som har nektet å forklare seg for politiet, kan derfor bli innkalt til rettslig avhør hos en tingrettsdommer. Frontene er betydelig skjerpet i dødsranssaken.

Høyesterettsadvokat Tor Erling Staff, som representerer etterlyste Ridvan Halimi, sier til Dagbladet at familien til de siktede ikke har vitneplikt.

-  Politiet har likevel truet min klients familie med rettslig avhør. Det har vi oppfattet som en rein trussel eller et forsøk på å skremme familien. Men Ridvans familie har altså etter loven ingen forklaringsplikt, sier Staff.

60 millioner

Dagbladet får bekreftet at ransutbyttet er rundt 60 millioner kroner. Flere millioner har allerede skiftet hender. Bakgrunnen skal være at ranerne først trodde at det var mulig å spore pengene. Dermed måtte ranerne så fort som mulig få hvitvasket noen millioner. Ifølge Dagbladets opplysninger er penger hvitvasket på «billigsalg» i Oslo.

Kilder i politiet understreker at de jakter på flere navngitte menn. Etterforskerne utelukker ikke at flere svensker var involvert i ranet. Kilder i det kriminelle miljøet hevder overfor Dagbladet at flere svensker har stukket av med store deler av ransutbyttet.

ETTERLYST: David Toska og Ridvan Halimi (under) jaktes nå av både politiet og kriminelle i Oslo.