Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kriminelle kan hacke seg inn på din Iphone

Sikkerhetshull oppdaget ved Apple-software i dag. Gjelder også Ipad og Ipod Touch.

OPPDAGET SIKKERHETSHULL: Sikkerhetshullet kan brukes av kriminelle til å lage virus. En talsperson for Apple sier i dag at de jobber med en løsning på problemet. Foto:  REUTERS/Shannon Stapleton
OPPDAGET SIKKERHETSHULL: Sikkerhetshullet kan brukes av kriminelle til å lage virus. En talsperson for Apple sier i dag at de jobber med en løsning på problemet. Foto: REUTERS/Shannon Stapleton Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hackere har funnet en sikkerthetsfeil ved Ios-software-systemet til Apple.

Denne feilen kan utnyttes av kriminelle, som dermed kan få tilgang til Iphoner, Ipader og Ipod Touch, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Sikkerhetsfeilen ble kjent i dag, etter at nettstedet Jailbreakme offentliggjorde en kode Apple-kunder kan bruke til å modifisere software-systemet og fjerne restriksjoner, gjennom en prosess som på engelsk kalles «jail breaking».

Kan bygge virus Noen kunder bruker denne prosessen til å bryte ned apparatene sine så de kan bruke applikasjoner som ikke er godkjent av Apple, eller bruke Iphoner på ikke-godkjente nettverk.

Sikkerhetseksperter advarer om at denne koden kan lastes ned av kriminelle, brukes til å identifisere et hull i sikkerhetssystemet og bygge et virus i løpet av et par dager.

- Hvis du er en ondsinnet hacker, er dette gjennomførbart, sier Patrik Runald, som forsker på internettsikkerhet, til Reuters.

Helt konkret kan hackere bruke sikkerhetshullet til å bygge et ondsinnet PDF-dokument, som vil påvirke et apparat hvis brukeren prøver å laste ned dokumentet.

Jobber med løsning Med en gang apparatet er infisert, kan hackerne blant annet få tilgang til passord, dokumenter og e-poster.

Apple har ennå ikke lansert en oppdatering av softwaresystemet som beskytter kundene mot eventuelle virus som følge av dette sikkerhetshullet.

- Vi jobber med å utvikle en løsning som vil bli tilgjengelig for kunder i en software-oppdatering, sier en talsperson for Apple, Trudy Muller.

En eventuell sikkerhetsfeil ved Ios-systemet kan potensielt påvirke flere millioner apparater. Bare de første tre månedene i år ble det solgt 18 millioner Iphoner.