Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kriminelle litauere i påfallende mange dystre statistikker

Kripos slår alarm. - Nesodden-drapet ble en vekker for politiet.

EN VEKKER OM BRUTALITET: Politi på åstedet på Nesodden 19. juli, der en 21 år gammel mann fra Litauen ble drept med balltre og kniv. Etterforskningen avdekket en uvanlig brutalitet på norsk jord. ARKIVFOTO: JOHN T. PEDERSEN/DAGBLADET.
EN VEKKER OM BRUTALITET: Politi på åstedet på Nesodden 19. juli, der en 21 år gammel mann fra Litauen ble drept med balltre og kniv. Etterforskningen avdekket en uvanlig brutalitet på norsk jord. ARKIVFOTO: JOHN T. PEDERSEN/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet har møtt mor til 21-åringen som ble brutalt drept på Nesodden for fire år siden. Les saken i dagens papirutgave av Dagbladet.

(Dagbladet): — Kriminelle litauere er i dag en av de gruppene som utgjør den største trusselen mot Norge, sier fungerende avdelingsleder for taktisk avdeling i Kripos, Eivind Borge, til Dagbladet.

I et nytt foredrag Dagbladet har fått tilgang til, skriver Kripos at «mange av de utenlandske gruppene og nettverkene har fått sterkere fotfeste i Norge».

Borge viser til at man finner igjen litauere i påfallende mange dystre statistikker.

Blant annet toppet litauere statistikken over uttransporteringe og utvisningsvedtak på grunn av kriminalitet i 2011, med over 520 utvisninger, ifølge ferske tall fra Politiets utlendingsenhet.

Dette på tross av at litauere er den sjuende største innvandringsgruppa i Norge.

— Samtidig er det viktig at man ikke stigmatiserer alle litauere. I Norge i dag er det rundt 25 000 litauere, veldig få av dem driver med kriminalitet, sier Borge.

Narkotikaleverandør Litauere topper også politiets statistikk over vinningskriminalitet som begås av utenlandske statsborgere.

I en oversikt over vinningslovbrudd etter utenlandsk statsborgerskap fra 2011, er kriminelle litauere den største gruppa, med godt over 2000 lovbrudd.

Kripos viser også til at litauere i 2011 sto for 43 prosent av alle metaamfetamin ogm amfetaminbeslag, og at mer og mer narkotikaen kommer gjennom Baltikum på vei til Norge. Litauere har også vært involvert i flere menneskehandelsaker de siste åra.

Kripos forteller at det ofte er organiserte nettverk som står bak.

Brutale drap Borge forteller at de spesielt la merke til litauisk kriminalitet etter finanskrisa i 2008.

De baltiske landene ble hardt rammet av finanskrisa, og man regner med at over 20 prosent av befolkningen har forlatt landet siden den økonomiske krisa.

Borge forteller at Nesodden-drapet i juli 2008  ble en vekker for politiet.

— En slik brutalitet er vi ikke vant med i Norge, forteller politiinspektøren.

Siden den gangen har litauerne vært involvert i ytterlige fire drapssaker — ett drap i Søndre Buskerud 2010 og tre drap i Vestfold politidistrikt i 2011 og 2012.

MC- og gjengmiljøer En nordisk analyse av kriminaliteten i Litauen i 2009 viste også at det er mange av de litauiske kriminelle opererte på tvers av landegrensene i Skandinavia.

— Vi ser en global trend hvor kriminaliteten stadig blir mer grenseløs, sier Borge, som også forteller at litauerne samarbeider
med norske gjengmiljøer og MC-miljøer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media