- Kriminelle litauere i påfallende mange dystre statistikker

Kripos slår alarm. - Nesodden-drapet ble en vekker for politiet.

EN VEKKER OM BRUTALITET: Politi på åstedet på Nesodden 19. juli, der en 21 år gammel mann fra Litauen ble drept med balltre og kniv. Etterforskningen avdekket en uvanlig brutalitet på norsk jord. ARKIVFOTO: JOHN T. PEDERSEN/DAGBLADET.
EN VEKKER OM BRUTALITET: Politi på åstedet på Nesodden 19. juli, der en 21 år gammel mann fra Litauen ble drept med balltre og kniv. Etterforskningen avdekket en uvanlig brutalitet på norsk jord. ARKIVFOTO: JOHN T. PEDERSEN/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet har møtt mor til 21-åringen som ble brutalt drept på Nesodden for fire år siden. Les saken i dagens papirutgave av Dagbladet.

(Dagbladet): — Kriminelle litauere er i dag en av de gruppene som utgjør den største trusselen mot Norge, sier fungerende avdelingsleder for taktisk avdeling i Kripos, Eivind Borge, til Dagbladet.

I et nytt foredrag Dagbladet har fått tilgang til, skriver Kripos at «mange av de utenlandske gruppene og nettverkene har fått sterkere fotfeste i Norge».

Borge viser til at man finner igjen litauere i påfallende mange dystre statistikker.

Blant annet toppet litauere statistikken over uttransporteringe og utvisningsvedtak på grunn av kriminalitet i 2011, med over 520 utvisninger, ifølge ferske tall fra Politiets utlendingsenhet.

Dette på tross av at litauere er den sjuende største innvandringsgruppa i Norge.

— Samtidig er det viktig at man ikke stigmatiserer alle litauere. I Norge i dag er det rundt 25 000 litauere, veldig få av dem driver med kriminalitet, sier Borge.

Narkotikaleverandør Litauere topper også politiets statistikk over vinningskriminalitet som begås av utenlandske statsborgere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.