EN VEKKER OM BRUTALITET: Politi på åstedet på Nesodden 19. juli, der en 21 år gammel mann fra Litauen ble drept med balltre og kniv. Etterforskningen avdekket en uvanlig brutalitet på norsk jord. ARKIVFOTO: JOHN T. PEDERSEN/DAGBLADET.
EN VEKKER OM BRUTALITET: Politi på åstedet på Nesodden 19. juli, der en 21 år gammel mann fra Litauen ble drept med balltre og kniv. Etterforskningen avdekket en uvanlig brutalitet på norsk jord. ARKIVFOTO: JOHN T. PEDERSEN/DAGBLADET.Vis mer

- Kriminelle litauere i påfallende mange dystre statistikker

Kripos slår alarm. - Nesodden-drapet ble en vekker for politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet har møtt mor til 21-åringen som ble brutalt drept på Nesodden for fire år siden. Les saken i dagens papirutgave av Dagbladet.

(Dagbladet): — Kriminelle litauere er i dag en av de gruppene som utgjør den største trusselen mot Norge, sier fungerende avdelingsleder for taktisk avdeling i Kripos, Eivind Borge, til Dagbladet.

I et nytt foredrag Dagbladet har fått tilgang til, skriver Kripos at «mange av de utenlandske gruppene og nettverkene har fått sterkere fotfeste i Norge».

Borge viser til at man finner igjen litauere i påfallende mange dystre statistikker.

Blant annet toppet litauere statistikken over uttransporteringe og utvisningsvedtak på grunn av kriminalitet i 2011, med over 520 utvisninger, ifølge ferske tall fra Politiets utlendingsenhet.

Dette på tross av at litauere er den sjuende største innvandringsgruppa i Norge.

— Samtidig er det viktig at man ikke stigmatiserer alle litauere. I Norge i dag er det rundt 25 000 litauere, veldig få av dem driver med kriminalitet, sier Borge.

Narkotikaleverandør Litauere topper også politiets statistikk over vinningskriminalitet som begås av utenlandske statsborgere.

I en oversikt over vinningslovbrudd etter utenlandsk statsborgerskap fra 2011, er kriminelle litauere den største gruppa, med godt over 2000 lovbrudd.

Kripos viser også til at litauere i 2011 sto for 43 prosent av alle metaamfetamin ogm amfetaminbeslag, og at mer og mer narkotikaen kommer gjennom Baltikum på vei til Norge. Litauere har også vært involvert i flere menneskehandelsaker de siste åra.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kripos forteller at det ofte er organiserte nettverk som står bak.

Brutale drap Borge forteller at de spesielt la merke til litauisk kriminalitet etter finanskrisa i 2008.

De baltiske landene ble hardt rammet av finanskrisa, og man regner med at over 20 prosent av befolkningen har forlatt landet siden den økonomiske krisa.

Borge forteller at Nesodden-drapet i juli 2008  ble en vekker for politiet.

— En slik brutalitet er vi ikke vant med i Norge, forteller politiinspektøren.

Siden den gangen har litauerne vært involvert i ytterlige fire drapssaker — ett drap i Søndre Buskerud 2010 og tre drap i Vestfold politidistrikt i 2011 og 2012.

MC- og gjengmiljøer En nordisk analyse av kriminaliteten i Litauen i 2009 viste også at det er mange av de litauiske kriminelle opererte på tvers av landegrensene i Skandinavia.

— Vi ser en global trend hvor kriminaliteten stadig blir mer grenseløs, sier Borge, som også forteller at litauerne samarbeider
med norske gjengmiljøer og MC-miljøer.