Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kriminelle løslates på grunn av plassmangel

Det har aldri tidligere vært «tryggere» å være kriminell i Oslo. Det er ikke nok varetektsplasser, derfor blir kriminelle løslatt og kan fortsette å utøve kriminalitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Vurderte å løslate drapssiktet

(Dagbladet.no): - Situasjonen har aldri vært verre. Det er nesten så galt at de som begår kriminalitet kan regne med at de slipper å bli varetektsfengslet, vedgår Sigve Bolstad og Stein Olav Bredli i Oslo Politiforening.


Ifølge Bolstad og Bredli er krisen i antall fengselsplasser total. Over 2500 dømte forbrytere går og venter på å få sone straffene sine.

- Virkeligheten i Oslo er i dag at vanekriminelle - såkalte gjengangere - og andre som utøver kriminalitet ikke blir varetektsfengslet, fordi det ikke finnes varetektsplasser, sier Sigve Bolstad, som leder Oslo Politiforening.

Stein Olav Bredli, som er sekretær i foreningen, bekrefter samtidig at politiet unnlater å fremstille forbrytere for fengsling, fordi de vet at det ikke finnes ledige varetektsceller.

- Uholdbart

- Situasjonen er i dag uholdbar. Foreløpig er ingen som har utøvet alvorlig kriminalitet løslatt. Men det er bare et tidsspørsmål før de som har begått alvorlige forbrytelser også blir løslatt, sier Bolstad.

Reglene i Norge er at ingen skal sitte lenger enn 24 timer på ei glattcelle.

Illustrasjonsfoto: ALEKSANDER NORDAHL
Illustrasjonsfoto: ALEKSANDER NORDAHL Vis mer

Ifølge Oslo Politiforening er virkeligheten i hovedstaden at kriminelle kan regne med å feire jul i det fri, selv om de nå begår kriminalitet som vanligvis ville ført til at de hadde blitt varetektsfengslet. Det finnes ikke ledige varetektsceller.

Dagbladet.no er kjent med at frustrasjonen er stor blant etterforskerne ved Oslo politidistrikt. Varetektsfanger som etterforskes for kriminelle forhold har blitt plassert i fengsler i andre landsdeler.

- Vi har eksempler på folk som har blitt plassert i fengselet i Vadsø. Noe som i seg selv også vanskeliggjør etterforskningen, sier Bolstad.

Får meldeplikt

De som blir tatt for mindre alvorlige forbrytelser - såkalt hverdagskriminalitet - blir ikke lenger forsøkt varetektsfengslet i Oslo.

- Kriminelle som det hadde vært naturlig å fengsle får nå heller meldeplikt. Satt på spissen betyr det at de kan fortsette med kriminelle handlinger, sier Bolstad.

Bredli bekrefter at det er flere eksempler på at kriminelle har blitt sittende over en uke på glattcelle. Noe som bryter med norsk lov og internasjonale konvensjoner.

<HLF>KRIMINELLE GÅR FRI:</HLF> - Virkeligheten i Oslo er at kriminelle slipper å bli fengslet fordi det ikke er ledige fengselsplasser. Situasjonen er uholdbar, sier Sigve Bolstad, leder av Oslo Politiforening.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling