Kriminelle nettverk har infiltrert flyplassen

En fersk politirapport avslører tette bånd mellom kriminelle nettverk og Stockholms hovedflyplass, Arlanda.

KRIMINELLE NETTVERK: En fersk, hemmeligstemplet politirapport, har avslørt tette bånd mellom kriminelle nettverk og Arlanda flyplass. Foto: NTB Scanpix
KRIMINELLE NETTVERK: En fersk, hemmeligstemplet politirapport, har avslørt tette bånd mellom kriminelle nettverk og Arlanda flyplass. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En fersk, hemmeligstemplet politirapport har avslørt «bemerkelsesverdig mange koblinger mellom flyplassansatte og kriminelle nettverk» ved Sveriges største flyplass, Arlanda.

Det skriver Expressen, som også har sett rapporten.

Ifølge rapporten jobber flere personer med kriminelle koblinger i strategiske posisjoner ved flyplassen. Flere av disse har gjennomført sikkerhetskontroller av både reisende og bagasje, og politirapporten konkluderer med at flere har utnyttet sin stilling til kriminell virksomhet.

Blant annet skal flyplassansatte ha blitt dømt for narkotikasmugling.

Omfattende smugling

Kartleggingen har avslørt koblinger til minst fire kriminelle nettverk, radikaliserte grupper og mc-gjenger. Blant disse er motorsykkelklubben Hells Angels.

Alle nettverkene skal videre være koblet til narkotikalovbrudd og voldsforbrytelser, og ifølge rapporten har tollerne avslørt at omfattende smugling har funnet sted ved flyplassen.

I rapporten blir det, ifølge Expressen, konkludert med at påfallende mange med kriminelle koblinger gjennomfører sikkerhetskontroller av både reisende og bagasje, noe som øker risikoen for at ulovlige gjenstander og narkotika kan slippes gjennom ved hjelp av bestikkelser og tvang.

En leder i et firma bestående av Hells Angels-medlemmer skal ha blitt siktet for å ha bestilt 30 kilo kokain med fly fra Colombia. Han og flere Hells Angels-medlemmer skal da ha jobbet på landingsbanen ved flyplassen.

Verken politiet eller Sveriges innenriksminister ønsker foreløpig å kommentere rapporten overfor den svenske avisa. Swedavia, Sveriges svar på Avinor, ønsker heller ikke å kommentere rapporten før de selv har lest den.

Sårbare for terror

Flyplassen klassifiseres som et sikkerhetsobjekt, og har nærmere 25 millioner årlig reisende. Også i passkontrollen er det avslørt alvorlige sikkerhetshull.

Rettspolitisk talsmann for partiet Moderatarna, Johan Forsell, uttalte til avisa at han nå vil ta opp avsløringen i riksdagen.

- Vi kan ikke ha grovt kriminelle som jobber på Sveriges største flyplass. Det medfører risiko for terror, og at våpen og narkotika kan smugles inn.

I januar kunne også avisa avsløre at den samme flyplassen hadde ansatt en person som oppholdt seg ulovlig i Sverige på Arlandas politistasjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer