I OSLO: Krimforfatter Jens Lapidus.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
I OSLO: Krimforfatter Jens Lapidus. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

- Kriminelle selger informasjon fra politiet

Suksessforfatter og forsvarsadvokat Jens Lapidus om politikorrupsjonsanklager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den svenske krimforfatteren og forsvarsadvokaten Jens Lapidus var i dag i Norge for å delta på krimfestivalen. Det gjorde han samtidig som saken om korrupsjonsanklagene mot polititoppen Eirik Jensen preger landets aviser og nyhetssendringer
.
Lapidus har fulgt saken fra Sverige. Han sier at gråsonene i kontakten mellom politiet og kriminelle er noe han kjenner igjen både fra egne saker, og som han har skrevet om. 

- I Sverige er dette ganske dårlig regulert fra lovgiverne. Og det er noe politiet kanskje heller ikke ønsker at skal reguleres bedre, fordi det vil sette begrensninger for dem. Jeg gjetter at det ikke er så annerledes i Norge, sier Lapidus til Dagbladet.

Tøye regelverket Stortinget banket i fjor gjennom en lovendring som blant annet skal gjøre det tryggere for politikilder å varsle om straffbare forhold. Men det er ingen tvil om at flere politiets kildebehandlere har opplevd at virkeligheten og regelverket i blant har krasjet.

I en masteroppgave om informantbruk, skrevet av politioverbetjent Anders Rasch-Olsen i 2009, kom det fram at annenhver av de intervjuede kildebehandlerne sier at de av og til - eller ofte - må tøye regelverket i omgang med informanter.

Gjermund Cappelen og Eirik Jensen skal ha hatt kontakt siden midten av 90-tallet. Flere medier har skrevet at Cappelen var Jensens informant, noe Cappelen selv benekter på det sterkeste. 

Jensen benekter straffskyld, og nekter med det også for Cappelens forklaring om at han skal ha medvirket til dopinnførselen, og lekket informasjon.

- Selges Slik informasjon er uansett svært verdifull i kriminelle miljøer. 

- Informasjon fra politiets systemer er svært verdifullt for kriminelle. Jeg hadde en sak i Sverige der politiet fant utskrifter fra politiets registre om en mengde kriminelle hjemme hos min klient. Den informasjonen kan ikke komme fra noen andre steder enn politiet. Men det er klart: Dette er informasjon som kriminelle også kan finne på å selge, hvis de først har fått tak i dem, sier Lapidus.