Kriminelle svikter Corby

Bare tre nye vitner for den australske narkodømte 28-åringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Advokatene til Schapelle Corby (28) meldte at 12 nye vitner i ankesaken skulle bekrefte at hasjen ble plantet i bagasjen uten at hun visste om det. Den australske jenta ble i mai dømt til 20 års fengsel for å ha smuglet 4,1 kilo marihuana til ferieøya Bali.

- Foreløpig har vi bare tre nye vitner. En australsk politimann, sjefen for Bali-politiets narkoenhet og en indonesisk jusekspert, sier forsvarer Hotman Paris til nyhetsbyrået AP.

Får støtte av statsministeren

Han håpet at kriminelle med kjennskap til smuglinga ville stå fram i narkosaken som har fått enorm internasjonal medieoppmerksomhet. Ankesaken skulle starte onsdag denne uka, men nå vil advokaten be om at den utsettes i to uker slik at han får mer tid til å finne vitner.

Tidligere denne måneden siden sendte Australias statsminister John Howard brev til Corby der han lovte henne hjelp.

- Vi vil fortsette å gi all den assistanse som vårt rettssystem tillater, skriver politikeren som svar på brevet hun sendte 5. juli.

Tatt i tollen

Australske myndigheter har bedt lufthavnansatte i Sydney og flyselskapet som Corby benyttet, om hjelp til å finne ut om hun er et uskyldig offer. Forsvarerne hevder at baggasjesjauere brukte surfebaggen hennes til å frakte dop fra Brisbane til Sydney, men så skal Sydney-sjauerne i dopringen ved en feiltakelse ikke ha plukket ut stoffet før bagasjen ble videresendt til Bali. Der ble skjønnhetspleie-studenten stanset i tollen da hun landet i oktober.

Fengselsinnsatt John Patrick Ford har fortalt at han overhørte en samtale der en mann innrømmer å ha plantet dopet i Brisbane. Ford navnga i den første rettsrunden hvem som eide dopet, og ble etter rettssaken banket opp og knivstukket i fengselet i Australia.

Vil la henne sone i Australia

Corby håper ankesaken vil frikjenne henne, men i verste fall kan hun dømmes til døden i det muslimske landet som har streng narkolovgivning. Dersom anken ikke fører fram, håper australske myndigheter at de kan få Corby hjem for å la henne sone under bedre forhold. Myndighetene forsøker for tida å forhandle fram en generell utvekslingsordning med Indonesia. 28-åringen har sagt at hun ikke vil søke den indonesiske presidenten om benådning dersom hun blir dømt, fordi dette innebærer å innrømme skyld.

- Jeg trenger din hjelp til å bevise min uskyld i retten slik at jeg kan slippe fri fra dette marerittet, skrev hun i brevet til Howard.

I en spørreundersøkelse for Sydney Morning Herald forrige måned svarte 47 prosent at de trodde 28-åringen var uskyldig, 17 prosent mente hun hadde smuglet, mens 36 prosent ikke hadde gjort seg opp noen mening.

• Les alt om den innfløkte og kontroversielle saken hos nettleksikonet Wikipedia.

• Dagbladet.no skrev om de følelsesladde utbruddene i retten da Schapelle ble dømt i mai og etter at statsministeren skrev brev.

<B>INGEN KJÆRE MOR HOS DOMMEREN:</B> Schapelle Corby får trøst av familien etter dommen i mai.
<B>MOT-PROTEST:</B> I Jakarta protesterte indonesere fordi den australske jenta ikke fikk dødsstraff.
<B>KNAKK SAMMEN:</B> Schapelle svimte av under rettssaken og den måtte utsettes på grunn av helsa hennes. Her mottar hun dommen.
<B>BESØKER SØSTEREN:</B> Bildet ble tatt 11. juli, dagen etter Schapelles bursdag, da storesøster Mercedes og foreldrene hadde med mat i fengselet.
<B>STØTTER CORBY:</B> Statsminister John Howard lover i brevet å gjøre det han kan for at Schapelle skal få en rettferdig rettssak.
<B>AMPERT MELLOM LANDENE:</B> Den indonesiske ambassaden i Canberra måtte evakueres etter å ha fått tilsendt en konvolutt med bakterier like etter Corby-dommen.