Ingen vandelskrav:

Kriminelle tolker i retten

Senest i forrige uke tolket en voldsdømt tolk i en voldssak.

STRENGT: Sikkerhet er viktig i norske rettssaler. Ofte blir alle aktører og tilhørere scannet før de får gå inn i rettssalen. Men det skjer at dømte kriminelle brukes som tolker i retten. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
STRENGT: Sikkerhet er viktig i norske rettssaler. Ofte blir alle aktører og tilhørere scannet før de får gå inn i rettssalen. Men det skjer at dømte kriminelle brukes som tolker i retten. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Norske domstoler har ingen rutiner for å forhindre at dømte kriminelle kan tolke i retten. Kriminelle som er straffedømt i Norge eller utlandet brukes i dag i alvorlige kriminalsaker, og kan påvirke utfallet av rettsforhandlingene.

I forrige uke - i en grov familievoldssak på Østlandet - tolket en tolk som for et par år siden selv ble dømt til fengsel for grov familievold. Mannen blir ofte brukt som tolk av rettsvesenet.

Mannen er dømt for jevnlig å ha mishandlet samboeren og hennes sønn fysisk og psykisk. Tolken ble dømt til åtte måneders fengsel, og måtte betale 60.000 kroner i oppreisning til samboeren, mens hennes sønn fikk 80.000 kroner i oppreisning.

Avdelingsdirektør Erling Moe i Domstoladministrasjonen vedgår overfor Dagbladet at norske domstoler ikke kjenner bakgrunnen til de som brukes som tolker.

Tillit til domstolen

- Det er ikke krav til vandel for å tolke i retten, det er bare politiet som har hjemmel for vandelskontroll av tolker. Det er krav til vandel for meddommere som brukes i domstolene.

- Vi har ikke grunnlag for å vite om straffedømte tolker brukes i domstolene, sier avdelingsdirektør Erling Moe.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer