<strong>STRENGT:</strong> Sikkerhet er viktig i norske rettssaler. Ofte blir alle aktører og tilhørere scannet før de får gå inn i rettssalen. Men det skjer at dømte kriminelle brukes som tolker i retten. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
STRENGT: Sikkerhet er viktig i norske rettssaler. Ofte blir alle aktører og tilhørere scannet før de får gå inn i rettssalen. Men det skjer at dømte kriminelle brukes som tolker i retten. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Ingen vandelskrav:

Kriminelle tolker i retten

Senest i forrige uke tolket en voldsdømt tolk i en voldssak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Norske domstoler har ingen rutiner for å forhindre at dømte kriminelle kan tolke i retten. Kriminelle som er straffedømt i Norge eller utlandet brukes i dag i alvorlige kriminalsaker, og kan påvirke utfallet av rettsforhandlingene.

I forrige uke - i en grov familievoldssak på Østlandet - tolket en tolk som for et par år siden selv ble dømt til fengsel for grov familievold. Mannen blir ofte brukt som tolk av rettsvesenet.

<strong>INGEN VANDEL:</strong> - Vi har ikke grunnlag for å vite om straffedømte tolker brukes i domstolene, sier avdelingsdirektør Erling Moe i Domstolsdministrasjonen. Foto: Domstoladministrasjonen
INGEN VANDEL: - Vi har ikke grunnlag for å vite om straffedømte tolker brukes i domstolene, sier avdelingsdirektør Erling Moe i Domstolsdministrasjonen. Foto: Domstoladministrasjonen Vis mer

Mannen er dømt for jevnlig å ha mishandlet samboeren og hennes sønn fysisk og psykisk. Tolken ble dømt til åtte måneders fengsel, og måtte betale 60.000 kroner i oppreisning til samboeren, mens hennes sønn fikk 80.000 kroner i oppreisning.

Avdelingsdirektør Erling Moe i Domstoladministrasjonen vedgår overfor Dagbladet at norske domstoler ikke kjenner bakgrunnen til de som brukes som tolker.

Tillit til domstolen

- Det er ikke krav til vandel for å tolke i retten, det er bare politiet som har hjemmel for vandelskontroll av tolker. Det er krav til vandel for meddommere som brukes i domstolene.

- Vi har ikke grunnlag for å vite om straffedømte tolker brukes i domstolene, sier avdelingsdirektør Erling Moe.

- Domstoladministrasjonen er opptatt av høy kvalitet på aktører som medvirker i domstolene. Dette er viktig for rettssikkerheten, og for tilliten til domstolenes avgjørelser, sier Erling Moe.

Kriminelle tolker

Tidligere leder i Norsk tolkeforening, John Richard Stokbak Sciaba, kjenner til flere tilfeller hvor kriminelle tolker har fått oppdrag i å tolke i retten.

- Det er svært uheldig. Tolker kan påvirke utfallet av en rettsforhandling. Det sier seg selv at en person som er dømt for grov vold, ikke bør tolke i en voldssak, sier den tidligere lederen av Norsk tolkeforening.

- Det er lett - bevisst eller ubevisst - for en tolk å kunne manipulere, slik at nyansene ikke kommer ordentlig fram. Resultatet kan i verste fall bli at en uriktig dom blir avsagt, sier statsautorisert tolk Sciaba til Dagbladet.

Rettssikkerhet

Både Moe og Sciaba er bekymret for rettssikkerheten.

- Det er viktig for rettssikkerheten at domstolene har tilgang til tolker med høy kvalitet, og at de ikke er straffedømt i Norge, sier Moe.

En vandelskontroll som betyr at tolker som benyttes i rettssystemet skal ha plettfri vandel, eller ikke være domfelt for alvorlige forbrytelser, bør derfor vurderes, sier Erling Moe.

- Virkeligheten i Norge er at det er mange dårlige tolker. Vi har eksempler på tolker som har vært på jobb i fengsler og rekruttert klienter til advokater.

- For deretter å bli brukt som tolk i straffesaken mot vedkommende, etter at advokaten har anbefalt tolken for retten, sier Sciaba.

- Nasjonalt tolkeregister er under revidering. En løsning kan være at Integrerings- og mangfoldsdirektoratet som har ansvaret for dette registeret, gis adgang til å innhente vandelsattest, sier Erling Moe.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer