- Kriminelle vinner anbud

Kriminelle er allerede inne. Nå frykter politiet at mafiaorganisasjoner skal få innpass i viktige offentlige instanser.

TROJANERE: «Innen renovasjon er det kriminelle personer som har vunnet anbud og inngått delvis eierskap med intetanende statlige/kommunale eiere. Dette fungerer i praksis som "trojanere" — altså mafiaoppbygging som korrumperer viktige offentlige innstanser», skriver politioverbetjent Christian S. Berg ved Utlendings- og forvaltningsseksjonen i Oslo i en ny rapport. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET
TROJANERE: «Innen renovasjon er det kriminelle personer som har vunnet anbud og inngått delvis eierskap med intetanende statlige/kommunale eiere. Dette fungerer i praksis som "trojanere" — altså mafiaoppbygging som korrumperer viktige offentlige innstanser», skriver politioverbetjent Christian S. Berg ved Utlendings- og forvaltningsseksjonen i Oslo i en ny rapport. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I en fersk politirapport Dagbladet har fått tilgang til, «Tvangsarbeid - kartlegging av indikatorer», advarer politiet mot at organisert kriminalitet er i ferd med å få innpass i viktige offentlige innstanser.

I rapporten peker de spesielt på transport og renovasjon hvor arbeidstilsynet, skattetaten og politiet har gjennomført flere samordnende kontroller.

«Innen renovasjon er det kriminelle personer som har vunnet anbud og inngått delvis eierskap med intetanende statlige/kommunale eiere. Dette fungerer i praksis som «trojanere» - altså mafiaoppbygging som korrumperer viktige offentlige instanser», skriver politiet i rapporten.

Renovasjon og transport - Det er ingen tvil om at politiet har en utfordrende oppgave med å opplyse andre etater når det gjelder kobling til annen type kriminalitet - for eksempel til bruk av ulovlig arbeidskraft, sier politioverbetjent Christian S. Berg ved Utlendings- og forvaltningsseksjonen i Oslo til Dagbladet.

Det er Berg som har forfattet rapporten. Berg forteller at flere firmaer innen transport og renovasjon benytter en høy andel av utenlandsk arbeidskraft og det er avdekket omfattende brudd på anbudsregler, arbeidsmiljølov, skatteloven, utlendings- og straffeloven.

- Det er få selskaper innen renovasjon, men omsetningen er relativt stor. Konkurranseforhold, anbudsregler og bakgrunnen til flere involverte gir grunn til at denne bransjen vil granskes nærmere, sier Berg.

Sjekker ikke hva de kjøper I forbindelse med politiets kartleggingen er det også gjort en undersøkelse av kjøpere av renholdstjenester. Nærmere 50 foretak har forklart seg:

«Resultatet er nedslående. Det er ingen av foretakene som kontrollerer lønns- og arbeidsvilkårene hos renholderne. De er bare opptatt av at gulvene er rene. Renholdstjenestene utføres utenom vanlig arbeidstid, og det var ingen foretak som visste fullt navn og oppholds eller arbeidsstatus på sine renholdere», skriver Berg.

- Blant kjøperene var det både offentlige foretak med særlige krav til adgangskontroll, samt private foretak som også oppbevarer bedriftshemmeligheter - og som også bør har kontroll med hvem som utfører arbeid der, sier Berg, som forteller at samtlige av foretakene var av liten størrelse. Opplysningene ble gitt til politiet under forutsetning om anonymitet.

Rapporten peker også på at «Politiet har nesten ingen registrerte saker innen tvangsarbeid, og kun et fåtall saker innen "menneskesmugling" - siste ledd av Utlendingsloven paragraf 108. Det er derfor lett å argumentere for at tvangsarbeid og "menneskesmugling" ikke er et problem».

«Det er likevel grunn til å tro at tvangsarbeid er underrapportert til politiet», skriver Berg videre.

UTFORDRENDE OPPGAVE: - Det er ingen tvil om at politiet har en utfordrende oppgave med å opplyse andre etater når det gjelder kobling til annen type kriminalitet - for eksempel til bruk av ulovlig arbeidskraft, sier politioverbetjent Christian S. Berg ved Utlendings- og forvaltningsseksjonen i Oslo til Dagbladet. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET
UTFORDRENDE OPPGAVE: - Det er ingen tvil om at politiet har en utfordrende oppgave med å opplyse andre etater når det gjelder kobling til annen type kriminalitet - for eksempel til bruk av ulovlig arbeidskraft, sier politioverbetjent Christian S. Berg ved Utlendings- og forvaltningsseksjonen i Oslo til Dagbladet. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer