Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kriminelle!

Det raser en Aten-avis over hele forsida. Kaptein Vassilis Yiannakisits er siktet for fem alvorlige forbrytelser - deriblant overlagt massedrap. Det er tredje gangen han grunnstøter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hellas mest forhatte mann er kapteinen som satt i baren og så fotball da «Express Samina» gikk på grunn tirsdag kveld. Den fullastede båten sto på autopilot, og kun en matros og en kaptein under opplæring sto på brua.

Kaptein Yiannakisits og hans mannskap fulgte ivrig med på Champion League-kampen mellom Hamburger Sport Verein og Panathinaikos Aten.

I 27 kilometer i timen kolliderte ferja mot Portes-skjærene - to skjær med lanterner synlige på 11 kilometers avstand. De skar gjennom undersida av båten - og så og si kuttet fartøyet i to.

Panikk om bord

Båten tok inn vann, kantret og i løpet av få minutter var den på vei under. Nå ligger den på 38 meters dyp.

Alt gikk galt med den 103,5 meter lange og 4407 tonn tunge ferja i 22-tida tirsdag. Det var storm i området - trolig så sterk at det var ulovlig å gå på autopilot. En av mannskapet tar på seg skylda for grunnstøtinga. Han sier at han feilbedømte avstanden til land, og at vinden drev ferja mot klippene.

Ifølge øyenvitner brøt det ut panikk om bord. Mange redningsbåter ble aldri utløst. Folk druknet fordi de ikke klarte å feste redningsvestene. Enkelte av mannskapet - deriblant kapteinen - var mer opptatt med å komme seg i livbåtene enn å bistå i evakueringa.

De siste tallene:

- Omkomne: 66 - hvorav 54 er identifisert

- Reddet: 448 - hvorav 108 utlendinger

- Savnet: 6-14 - usikkert tall

I dag ble kapteinen og tre av mannskapet siktet for fem forbrytelser:

- Massedrap med mulig overlegg

- Forårsaket alvorlige skader med mulig overlegg

- Brutt maritime bestemmelser

- Brutt internasjonale bestemmelser innen ulykkesforhindring

- Senket et skip

Sterke stormer

En femte mann i besetninga ble anholdt, men ikke siktet. De fire siktede blir holdt på øya Syros hvor de blir avhørt. Greske myndigheter erklærer at de ansvarlige ikke vil bli vist noen nåde.

Det letes fortsatt etter omkomne, men dykkerne og redningsfolkene blir hindret av sterke stormer ved forlisområdet.

SIKTET FOR MASSEMORD: Kaptein Vassilis Yiannakisits blir avhørt på øya Syros. Han er siktet for fem alvorlige forbrytelser.
HINDRES AV STORM: Dykkerne sliter ved forlisområdet på grunn av sterke vinder og voldsom sjø.