STORE UTFORDRINGER: - Det første jeg møtte når jeg gikk av toget i Göteborg var rumenske tiggere. Dette viser hvordan problemene og utfordringene med immigrasjon fra Sør-Europa er et like stort problem i hele Norden. Vi må utvide det gode samarbeidet med Litauen, Romania og andre østeuropeiske land, sier Eivind Borge, som da Dagbladet snakket med ham var på et nordisk møte i Göteborg med politi fra Skandinavia og Europol, hvor de nettopp har diskutert disse utfordringene. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET
STORE UTFORDRINGER: - Det første jeg møtte når jeg gikk av toget i Göteborg var rumenske tiggere. Dette viser hvordan problemene og utfordringene med immigrasjon fra Sør-Europa er et like stort problem i hele Norden. Vi må utvide det gode samarbeidet med Litauen, Romania og andre østeuropeiske land, sier Eivind Borge, som da Dagbladet snakket med ham var på et nordisk møte i Göteborg med politi fra Skandinavia og Europol, hvor de nettopp har diskutert disse utfordringene. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADETVis mer

Kripos: - For de kriminelle er Norge ei honningkrukke

Kripos tror krisen i Europa vil kunne føre til flere kriminelle søker seg til Norge, og sier at politiet ikke greier jobben alene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det vi til nå har sett er kanskje bare en begynnelse. Vi ser allerede at krisen i Sør-Europa påvirker oss, sier fungerende leder for taktisk avdeling i Kripos, Eivind Borge, som peker på at en kombinasjon av et stadig rikere Norge og et stadig fattigere Sør-Europa kan bli en motor for økt kriminalitet.

- Norge står utenfor et EU som hvor de fleste landene sliter. Da vil flere og flere kriminelle se på Norge som honningkrukka hvor de kan tjene penger, sier Borge.

I Politidirektoratets omverdensanalyse fra i år skriver at rikdommen i Norge kan «tiltrekke seg utenlandske kriminelle som alene eller sammen med lokale kriminelle utnytter norsk velstand».

- Til Norge Med EU-utvidelsen får ikke bare Norge nye leger, håndverkere og sykepleiere. Også flere kriminelle søker seg til Norge.

- Vi ser at stadig flere kriminelle miljøer retter blikket mot Norge. Dette gjelder spesielt fra Polen, Litauen og Romania, sier Borge, som understreker at de kriminelle er en minoritet blant dem som kommer til Norge.

BARN SOM BEGÅR KRIMINALITET: 21. august forsøkte to jenter å stjele fra en kunde ved Nordeas minibank i Nygårdsgaten i Fredrikstad. Nærmere tre timer seinere ble en eldre mann frastjålet penger ved en minibank i Sarpsborg. Da politiet arresterte de to ranerne fra Romania fant de ut at den yngste jenta var 14 år - den eldste var 17 år. Foto: POLITIET
BARN SOM BEGÅR KRIMINALITET: 21. august forsøkte to jenter å stjele fra en kunde ved Nordeas minibank i Nygårdsgaten i Fredrikstad. Nærmere tre timer seinere ble en eldre mann frastjålet penger ved en minibank i Sarpsborg. Da politiet arresterte de to ranerne fra Romania fant de ut at den yngste jenta var 14 år - den eldste var 17 år. Foto: POLITIET Vis mer

- De fleste fra disse landene gjør en viktig og avgjørende innsats for Norge, og vi ønsker på ingen måte å stigmatisere folkegrupper, sier Borge. Ifølge Kripos er det nå rumenere som dominerer statistikkene.

- Spesielt når det gjelder tyverier på offentlig sted er det nå rumenske kriminelle som er den dominerende gruppe, sier Borge. Han frykter at den økonomiske krisen og Schengen-utvidelsen med Romania og Bulgaria vil øke presset mot Norge.

Brutale - Vi forventer at trykket mot Europa og spesielt Norge vil øke framover. Det er naivt å tro noe annet, sier Borge.

Noe av den trenden Kripos har sett er at de kriminelle stadig blir mer profesjonelle - og mer brutale.

- Vi har sett stygge eksempler på at de angriper og raner eldre mennesker. Flere av tilfellene har vært ganske grove, og vi har sett at de har benyttet brutale metoder og stygg vold, sier Borge.

ASFALT-MAFIAEN: «Asfaltmafiaen», eller irske reisende miljøer, er grupper som kommer til Norge i den hensikt å selge asfalt- og steinleggingstjenester, har vært et kriminalitetsproblem i flere år. «Skatteunndragelser, og i flere tilfeller trusler rettet mot kunder i forbindelse med markedsføring av tjenestene, er en del av kriminalitetsbildet», skriver Kripos. Foto: SKATTEETATEN
ASFALT-MAFIAEN: «Asfaltmafiaen», eller irske reisende miljøer, er grupper som kommer til Norge i den hensikt å selge asfalt- og steinleggingstjenester, har vært et kriminalitetsproblem i flere år. «Skatteunndragelser, og i flere tilfeller trusler rettet mot kunder i forbindelse med markedsføring av tjenestene, er en del av kriminalitetsbildet», skriver Kripos. Foto: SKATTEETATEN Vis mer

Han sier at den totale utfordringen etter hvert har blitt så omfattende at det vil kreve større innsats fra statsapparatet.

- Politiet klarer ikke dette alene. Det er ingen tvil om at politiet må ta ansvar for kriminaliteten, men de sosiale problemene med den økte immigrasjonen, mengden av saker i tillegg til omfanget av oppfølging og utvisning av personer som kommer til Norge krever enorme ressurser hos politiet. Dermed vil være totalt avhengig av at etater og andre deler av forvaltningen tar tak i disse problemene, sier Borge.

Menneskehandel Ordensforstyrrelser, utlendingssaker, vinningskriminalitet, narkotikasmugling — men også menneskehandel og utnyttelse av mennesker til kriminalitet er en del av dette nye bildet.

- Vi må bli bedre til å gjenkjenne ofre for menneskehandel, særlig når det gjelder barn, sier Borge, som i tillegg til sjefsjobben i Kripos også sitter som leder av sekretariatet i samordningsorganet, som i tillegg til Kripos består av den assisterende politidirektøren, den assisterende riksadvokaten og politimesteren i Oslo. Både menneskehandel og mobile kriminelle er viktige satsingsområder for samordningsorganet.

- Vi frykter at situasjon skal eskalere og vi tar trusselen fra de kriminelle på det største alvor. Det er store satsinger for å møte denne utfordringen med grenseløs kriminalitet og menneskehandel, sier Borge. Han forteller at tiltakene som er satt inn, som regionale og nasjonale satsinger med øremerkede stillinger til mobil vinningskriminalitet, har ført til en klar nedgang av blant annet grove tyverier.

RUMENSKE TYVER: I fjor stjal flere rumenske kvinner gullsmykker fra intetanende eldre mens de ga offeret juggel. Det samme juggelet ble funnet gjemt i bil måneder seinere. Foto: POLITIET
RUMENSKE TYVER: I fjor stjal flere rumenske kvinner gullsmykker fra intetanende eldre mens de ga offeret juggel. Det samme juggelet ble funnet gjemt i bil måneder seinere. Foto: POLITIET Vis mer