Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kripos: - I flere russevoldtekter henviser gjerningspersonen til «det å ta kongla»

- Har en av partene sovnet, er for beruset eller på en annen måte ikke kan motsette seg seksuell omgang, så er det voldtekt.

ANSVAR: Kripos sier at russen er voksne personer, som selv har et ansvar, og som må vite hva som er lov og ikke. Illustrasjonsfoto: Kyrre Lien / NTB Scanpix
ANSVAR: Kripos sier at russen er voksne personer, som selv har et ansvar, og som må vite hva som er lov og ikke. Illustrasjonsfoto: Kyrre Lien / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den siste uka har debatten om norske russesanger, nok en gang rast.

Låta «Playboy 2017», har vekket reaksjoner både hos politiet og blant medelever og rektor ved skolen der «Playboy»-guttene er avgangselever i år.

«Er du tretten, er du med. Når du suger, så gå ned» er blant tekstlinjene som har fått politiet til å reagere.

I ettertid har medlemmene av Playboy 2017 tatt total avstand fra låta og kuttet samarbeidet med produsentene.

Nå har også Kripos kastet seg på - og kritiserer både russelåter og knuteregler. Budskapet er klinkende klart: Russen har et ansvar.

Henviser til «kongla»

«Vi synes noen av russelåtene og knutereglene går altfor langt i å legitimere seksuelt aggressiv adferd. Det må russen ta ansvar for. De er voksne mennesker som må stå opp for hverandre og kjenne til hva som er lov og hva som ikke er lov. Det er enkelt: Har en av partene sovnet, er for beruset eller på en annen måte ikke kan motsette seg seksuell omgang, så er det en voldtekt», skriver Ann Kristin Grosberghaugen, leder for Voldtektsseksjonen hos Kripos, i et innlegg på Facebook.

I 2016 ble det registrert 14 voldtekter mellom april og juni, som ble begått mot eller av en person som avsluttet videregående skole våren 2016.

Kripos opplyser til Dagbladet at gjerningspersonen var russ i 10 av voldtektene og at fornærmede var russ i 11 tilfeller.

«Når vi har gått igjennom de voldtektene som ble anmeldt i forbindelse med russefeiringen i 2016, ser vi at gjerningspersonen i flere av sakene henviser til 'det å ta kongla' - en knuteregel som innebærer å ha sex utendørs.»

- Hva tenker du om at flere henviser til denne knutereglen?

- Vi synes noen av knutereglene går altfor langt i å legitimere seksuelt agressiv atferd. Kripos har i år hatt flere møter med Russens Hovedstyre, der blant annet knuteregler har sått på agendaen. Det har vært nyttige møter hvor vi opplever at russen tar bekymringene våre på alvor. De har selv tatt initiativ til å se på noen av knutereglene, sier Grosberghaugen.

Ann Kristin Grosberghaugen, leder av Voldtektsseksjonen hos Kripos. Foto: Kripos
Ann Kristin Grosberghaugen, leder av Voldtektsseksjonen hos Kripos. Foto: Kripos Vis mer

13 av 14 festrelaterte voldtekter

I statistikken fra april-juni 2016, der de registrerte voldtektene er begått mot eller av en person som avsluttet videregående skole samme vår, står det følgende:

  • 13 av 14 voldtektssaker kan kategoriseres som festrelaterte. Én voldtekt var en overfallsvoldtekt.
  • 7 av de 14 voldtektene ble begått under offisielle russearrangementer, den andre halvparten ble begått under tilfeldige samlinger, eller i privat sammenheng.
  • 10 av de 14 voldtektene ble begått uten bruk av fysisk vold.
  • I 13 av 14 tilfeller oppga fornærmede å ha vært påvirket av alkohol i middels til stor grad. Også gjerningspersonene var beruset i de fleste tilfellene.

I tilsvarende statistikk fra 2015 ble det registrert 11 voldtektsaker i forbindelse med russefeiring. En høy andel av voldtektene var overfallsvoldtekter. Flere av disse ble begått i forbindelse med toalettbesøk.

«Mange av russens såkalte 'knuteregler' oppfordrer til seksuelle handlinger. 'Gullkondom' er sex utendørs med tre vitner. Andre knuteregler gjelder deling av bilder/videoer fra russefeiringen», skriver Kripos i en e-post til Dagbladet.

Samtidig opplyser Kripos at selv om 11 voldtekter ikke er et stort tall, kan man ikke utelukke at det finnes mørketall.

«Særlig russ som i større grad har vært beruset, kan ha opplevd voldtekter, men kommet til at man ikke ønsket å anmelde. Gjennomgangen av de 11 russevoldtektene i 2015, kan likevel sies å være overraskende idet halvparten av disse kvalifiserer som overfallsvoldtekter, og ikke festrelaterte voldtekter.»

- Lov ikke å huske

Ann Kristin Grosberghaugen, leder av Voltektsseksjonen hos Kripos, sier at de stadig vekk møter jenter og gutter som tror de har blitt voldtatt, men som ikke er sikre.

- Det er lov ikke å huske. Det som er viktig er å forklare seg sannferdig og å gjengi det som har skjedd så godt man kan. Politiet skal ta en voldtektsanmeldelse alvorlig og etterforske hva som har skjedd på en grundig måte. Vi kan gi råd og veilede om veien videre, men du må ikke levere en anmeldelse for å få hjelp fra politiet.

Videre opplyser hun at det kan være vanskelig for politiet å bevise hva som har skjedd, uten tekniske spor.

- Det betyr likevel ikke at vi ikke tror på deg. Men det er viktig å ta vare på klær og helst unngå å dusje. Jo raskere du oppsøker overgrepsmottaket, jo bedre. Det er åpent hele døgnet, og du kan få hjelp uavhengig av politianmeldelse.

- Rådfør deg

Grosberghaugen mener likevel at det er viktig å politianmelde saken så fort som mulig.

- Jo raskere du politianmelder saken, jo større er sjansen for å sikre eventuelt andre bevis som for eksempel sengetøy, videoovervåkning, teledata og chattelogger. Dette er ofte bevis som kan være avgjørende for om det blir tiltale eller ikke.

Og er du venn av en som forteller at hun/han har blitt utsatt for overgrep, er det viktig å søke råd.

- I tillegg til overgrepsmottaket kan du for eksempel ta kontakt med helsesøster på skolen, lærer, foresatte, DIXI ressurssenter eller direkte med politiet.

Kripos understreker at flere av dem som arrangerte russearrangementer i fjor, økte forebyggende tiltak knyttet til sikkerhet ved toaletter, belysning på området og satte inn flere vakter/politi.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media