BORTFØRTE BRØDRE: Brødrene Timothy (6) og Joachim (4) fra Vesterålen har vært bortført siden 2005. Deres far har foreldreretten for barna, og det er slått fast av norske og slovakiske myndigheter at barna skal tilbakeføres. Likevel er de fortsatt hos sin mor i Slovakia. Foto: Privat
BORTFØRTE BRØDRE: Brødrene Timothy (6) og Joachim (4) fra Vesterålen har vært bortført siden 2005. Deres far har foreldreretten for barna, og det er slått fast av norske og slovakiske myndigheter at barna skal tilbakeføres. Likevel er de fortsatt hos sin mor i Slovakia. Foto: PrivatVis mer

Kripos: - Vi har ikke ansvar for bortførte barn

Hevder tastefeil gjorde at et norsk barn forsvant fra statistikken over bortførte barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I dagens avis skriver Dagbladet om de bortførte brødrene Timothy (6) og Joachim (4) som ikke ser ut til å være en del av statistikken til Kripos over bortførte barn.

Nå innrømmer Kripos overfor Dagbladet at det har skjedd en feil. Men de hevder fortsatt at alt er riktig i deres systemer over bortførte barn.

- Da vi skulle sende dere statistikken over bortførte barn, skjedde det en tastefeil. Vi kom i skade for å skrive at kun ett av barna som ble bortført fra Norge i 2005, er savnet fremdeles. Det riktige antallet er to barn, sier Anne Bye Sandal, fungerende informasjonssjef i Kripos.

Dette opplyser Kripos etter at Dagbladet har avdekket at minst to av barna som ble bortført fra Norge i 2005, fortsatt er savnet.

Brødrene Timothy og Joachim har hele tiden vært registret i Kripos sine systemer, hevder Sandal.

Tallkaos Dagbladet avslører i dag at Kripos sine tall over bortførte barn ikke samsvarer med antall barn som politidistriktene har registrert som savnet.

- Dersom et politidistrikt har færre eller flere saker enn tallene som dere har fått fra Kripos, må politidistriktet selv svare for dette. Det er politidistriktet som har ansvarer for etterlysningene, sier Sandal.

27 barn savnet nå I dag har hun gått igjennom alle sakene over bortførte barn som Kripos har registrert. Hun har kommet fram til at det per 9. juli 2010 er totalt 27 barn savnet etter bortføring fra Norge.

- Fier av barna må ha kommet tilbake ettersom vi har fått inn to nye saker siden dere fikk tallene fra oss 30.mai, sier Sandal. 

Kripos har ikke oversikten over om barna faktisk er kommet tilbake eller om sakene er blitt avsluttet av andre grunner.

- Har ikke ansvar Fra 1.januar 2010 har 17 norske barnebortføringssaker blitt trukket fra det internasjonale etterlysningssystemet. Om disse barna er kommet til rette i Norge, kan ikke Kripos svare på.

- Vi har ikke ansvar for bortførte barn. Det er politidistriktene som har ansvar for etterforskningen av disse sakene. Vi bistår bare dersom de ønsker internasjonal etterlysning i tillegg, presiserer Sandal overfor Dagbladet.

- Det er politidistriktene som registrerer barna i Det sentrale etterlysningsregister (ELYSII) og som er ansvarlige for å avlyse etterlysningene både nasjonalt og internasjonalt når personene kommer til rette, sier Sandal.

Kripos fungerer kun som et kontaktpunkt i kommunkasjonen mellom norsk og utenlandsk politi, ifølge Sandal.

• Saken er en del av en serie om bortførte barn.

SAMMEN MED PAPPA: Ørjan (2) kom tilbake til Norge i forrige uke etter å ha blitt bortført til Asia av sin mor. Her får Ørjan igjen tilbringe tid med pappa etter sju måneder fra hverandre. FOTO: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADET
SAMMEN MED PAPPA: Ørjan (2) kom tilbake til Norge i forrige uke etter å ha blitt bortført til Asia av sin mor. Her får Ørjan igjen tilbringe tid med pappa etter sju måneder fra hverandre. FOTO: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADET Vis mer