Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kripos advarer mot litauiske narkotika-fabrikker i Norge

Kripos ser en økning av beslag av stoffer til produksjon av amfetamin, og frykter nå at produksjonen flytter til Norge.

SMUGLET I ØLFLASKER: I november 2012 kjørte en 55 år gammel litauer over grensa ved Svinesund. I bagasjen hadde han blant annet ti ølflasker av lokalt merke. Men da tollerne åpnet flaskene, fant de sterkere saker enn øl.

De ti flaskene inneholdt 4,8 liter ren amfetaminbase. Foto: POLITIET
SMUGLET I ØLFLASKER: I november 2012 kjørte en 55 år gammel litauer over grensa ved Svinesund. I bagasjen hadde han blant annet ti ølflasker av lokalt merke. Men da tollerne åpnet flaskene, fant de sterkere saker enn øl. De ti flaskene inneholdt 4,8 liter ren amfetaminbase. Foto: POLITIET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I november 2012 kjørte en litauer (55) over grensa ved Svinesund. I bagasjen hadde han blant annet ti ølflasker av lokalt merke. Men da tollerne åpnet flaskene, fant de sterkere saker enn øl. De ti flaskene inneholdt 4,8 liter ren amfetaminbase. 55-åringen skulle levere flaskene til to landsmenn ved Plantasjen i Lier.

Da politiet ransaket huset deres, fant de ut at litauerne hadde laget en narkofabrikk i sokkelleiligheten, midt i et villastrøk i Vestfossen. Kripos sier nå at de kjenner til flere saker hvor man innfører stoffer for å produsere amfetamin i Norge.
Litauiske nettverk - Vi har sett en økning i beslag av stoffer som trengs for å produsere amfetamin, sier leder for taktisk etterforskningsavdeling i Kripos, Eivind Borge, til Dagbladet. Han sier Kripos nå ser klare indikasjoner på at det framstilles amfetamin i Norge. Kripos forteller nå at de kjenner til flere konkrete saker hvor personer har blitt pågrepet mens de har forsøkt å smugle amfetaminbase inn til Norge.

- Det er spesielt litauiske og polske nettverk som står bak produksjonen, sier Borge.
Primitive forhold I England har trenden de siste åra vært at en større andel av amfetamin blir produsert i landet, og at nesten ingenting blir smuglet inn til landet. Kripos ser samme trend i Norge.

I 2012 skrev Dagbladet om hvordan metamfetaminet og amfetaminet ble produsert i Litauen. Dagbladet fikk da tilgang til unike bilder fra litauisk politi, som viste at narkotikaen som regel blir produsert under ekstremt primitive forhold, uten noen som helst kvalitet- eller sikkerhetskontroll.

- Nå ser vi at modusen endrer seg og at det er andre stoffer som blir ført inn til landet. Vi ønsker ikke denne utviklingen, og vi frykter nå at det vil bli lettere for de kriminelle å produsere amfetamin for det norske markedet, sier Borge. Han mener politiet nå må skifte fokus mot de kriminelle miljøene som innfører produksjonsstoffene.

- Det er viktig å involvere andre etater som Legemiddelverket for å få stoppet utviklingen, sier Borge. I desember ble de tre litauerne dømt. Kureren fikk fem års fengsel, mens de to som disponerte leiligheten de hadde innredet som narkotikafabrikk, begge fikk tolv års fengsel. Saken er anket.

Svovelsyre og koffeinpulver I leiligheten i Vestfossen fant politiet to poser med koffeinpulver, to plastkanner med svovelsyre, en blender og en digitalvekt. I tillegg fant de 5,6 kilo ferdig utblandet amfetamin, og 2,5 liter amfetaminbase, av samme slag som på ølflaskene.

I tillegg fant de 28,3 kilo vaskepulver i leiligheten. Politiet tror at litauerne hadde brukt vaskepulver-emballasjen til å pakke amfetaminen, fordi stoffet av utseende likner vaskepulver.

Retten la til grunn at amfetaminbasen som ble smuglet ville kunne omdannes til rundt 30 kilo amfetamin. De bemerket også at 55-åringen hadde tatt tolv ferjeturer mellom Litauen og Stockholm i løpet av et drøyt år forut for pågripelsen.

PRIMITIVE FORHOLD: I 2012 fikk Dagbladet tilgang til unike bilder fra litauisk politi, som viser hvordan metamfetaminet blir produsert. Bildene viser at narkotikaen som regel blir produsert under ekstremt primitive forhold, og uten noen som helst kvalitet- eller sikkerhetskontroll. Foto: LITAUISK POLITI
PRIMITIVE FORHOLD: I 2012 fikk Dagbladet tilgang til unike bilder fra litauisk politi, som viser hvordan metamfetaminet blir produsert. Bildene viser at narkotikaen som regel blir produsert under ekstremt primitive forhold, og uten noen som helst kvalitet- eller sikkerhetskontroll. Foto: LITAUISK POLITI Vis mer

I desember ble de tre litauerne dømt. Kureren fikk fem års fengsel, mens de to litauerne som disponerte leiligheten de hadde innredet som narkotikafabrikk, begge fikk tolv års fengsel.

Saken er anket, og kommer opp igjen i Borgarting lagmannsrett 25. mars.

- ØKNING: - Vi har sett en økning i beslag av stoffer som trengs for å produsere amfetamin, sier leder for taktisk etterforskningsavdeling i Kripos, Eivind Borge, til Dagbladet. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET
- ØKNING: - Vi har sett en økning i beslag av stoffer som trengs for å produsere amfetamin, sier leder for taktisk etterforskningsavdeling i Kripos, Eivind Borge, til Dagbladet. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET Vis mer
Hele Norges coronakart