Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kripos advarer: Slik tar kriminelle bander over Arbeids-Norge

Tunge organiserte kriminelle miljøer får stadig større innpass i det norske samfunnet, advarer Kripos.

- TRUSSEL: - Dette er en av de største truslene mot det norske samfunnet, sier leder for taktisk etterforskningsavdeling i Kripos, Eivind Borge, til Dagbladet. Han sier de nå ser flere eksempler på at kriminelle etablerer selskaper. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN / DAGBLADET
- TRUSSEL: - Dette er en av de største truslene mot det norske samfunnet, sier leder for taktisk etterforskningsavdeling i Kripos, Eivind Borge, til Dagbladet. Han sier de nå ser flere eksempler på at kriminelle etablerer selskaper. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Organiserte kriminelle miljøer får stadig større innpass i det norske samfunnet. I bransje etter bransje etablerer de selskaper som utkonkurrerer den legale delen av markedet. Nå advarer Kripos mot utviklingen, som de frykter vil undergrave samfunnet.

- Dette er en av de største truslene mot det norske samfunnet, sier leder for taktisk etterforskningsavdeling i Kripos, Eivind Borge, til Dagbladet.

Han sier de nå ser flere eksempler på at kriminelle etablerer selskaper som tar større og større deler av markedet. Bransjene som er i risikosonen, er spesielt:

• Renholdsbransjen

ASFALTBANDENE: I mai startet Dagbladets artikkelserie om omreisende steinleggere. 

I serien ble det avdekket hvordan bandene driver med utpressing, skattejuks, menneskehandel, trusler, vold, slaveri og hvordan de er involvert i den ulovlige krypskyttingen av neshorn. Faksimile: DAGBLADET
ASFALTBANDENE: I mai startet Dagbladets artikkelserie om omreisende steinleggere. I serien ble det avdekket hvordan bandene driver med utpressing, skattejuks, menneskehandel, trusler, vold, slaveri og hvordan de er involvert i den ulovlige krypskyttingen av neshorn. Faksimile: DAGBLADET Vis mer

• Butikker, frisører og bilvaskhaller

• Byggebransjen

• Utelivsbransjen

• Dagligvarebransjen

BUTIKKER, FRISØRER OG BUTIKKER: Dagbladet har en rekke ganger skrevet om utnyttelse av ansatte i bilvaskhaller, frisører og butikker. Blant annet har Dagbladet dokumentert det som Arbeidstilsynet har kalt for «moderne slaveri». Faksimile: DAGBLADET
BUTIKKER, FRISØRER OG BUTIKKER: Dagbladet har en rekke ganger skrevet om utnyttelse av ansatte i bilvaskhaller, frisører og butikker. Blant annet har Dagbladet dokumentert det som Arbeidstilsynet har kalt for «moderne slaveri». Faksimile: DAGBLADET Vis mer

• Landbruk

Utkonkurrerer seriøse - Vi har sett eksempler på at de kriminelle miljøene utkonkurrerer de seriøse selskapene ved å tilby tjenester som er langt billigere enn hva det er mulig å drive for legalt. Dermed går seriøse selskaper konkurs, mens de kriminelle får stadig større innpass, sier Borge.

De kriminelle miljøene kommer fra land i Øst-Europa og Asia, men også nordmenn står bak mye av den grove kriminaliteten. De kriminelle miljøene bruker gjerne trusler og vold for å etablere seg i det norske samfunnet.

Kripos sier de ser spesielt to framgangsmåter til de kriminelle som etablerer seg i Norge.

• Kriminelle oppretter selskaper for å begå arbeidskriminalitet, trygde- og skattejuks. Dette er selskaper som er etablert primært for å tjene penger ulovlig. Metodene er sosial dumping, utnytting av ansatte og svart arbeid.

- UTKONKURRERER DE SERIØSE: - Vi har sett eksempler på at de kriminelle miljøene utkonkurrerer de seriøse selskapene ved å tilby tjenester som er langt billigere enn hva det er mulig å drive for legalt. Dermed går seriøse selskaper konkurs, mens de kriminelle får stadig større innpass, sier Eivind Borge fra Kripos. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADET
- UTKONKURRERER DE SERIØSE: - Vi har sett eksempler på at de kriminelle miljøene utkonkurrerer de seriøse selskapene ved å tilby tjenester som er langt billigere enn hva det er mulig å drive for legalt. Dermed går seriøse selskaper konkurs, mens de kriminelle får stadig større innpass, sier Eivind Borge fra Kripos. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADET Vis mer

• Kriminelle oppretter selskaper for å skjule annen kriminalitet. Selskapene er etablert for å skjule kriminalitet som hvitvasking, narkotikakriminalitet og menneskehandel. Organiserte kriminelle grupper bruker selskapene som «støttepunkter» for å etablere seg i Norge.

Inn i forretningslivet Kripos bekrefter at de har informasjon om at personer fra gjengmiljøer har forsøkt å komme seg inn på eiersiden i forretningskjeder eller dannet egne forretninger.

- Dette gjør de for å kunne utnytte de fasilitetene forretningene gir, og for å kunne drive hvitvasking, sier Borge.

Dagbladet kjenner til at Oslo-politiet det siste året har gjort undersøkelser rundt en rekke kjente kriminelle som enten åpenlyst eller gjennom stråmenn har involvert seg i forretningsdrift i større grad enn før.

Navn på gjengmedlemmer og andre straffedømte dukker opp i tilknytning til både entreprenørselskaper, dagligvarebransjen og restaurantdrift. Også bak finansiering og overdragelser på tvers av ulike bransjer figurerer personer som tidligere har vært mest kjent for «hard» kriminalitet som narkotikasmugling og torpedovirksomhet.

- Mangler oversikt Kripos sier de frykter å miste kontroll over utviklingen.

RENHOLD: - Vi ser at ulike kriminelle miljøer får stadig økende innpass i bransjen. Vi ser eksempler på hva vi helt klart mener må være organisert kriminalitet. Disse kan blant annet knyttes opp mot mafia og «etnisk tilknyttede» kriminelle miljøer hvis bakmenn er «diffuse», sier distriktssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund, Geir Gamborg-Nielsen, til Dagbladet. Foto: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
RENHOLD: - Vi ser at ulike kriminelle miljøer får stadig økende innpass i bransjen. Vi ser eksempler på hva vi helt klart mener må være organisert kriminalitet. Disse kan blant annet knyttes opp mot mafia og «etnisk tilknyttede» kriminelle miljøer hvis bakmenn er «diffuse», sier distriktssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund, Geir Gamborg-Nielsen, til Dagbladet. Foto: TORBJØRN BERG / DAGBLADET Vis mer

- Vi mangler oversikt over hvor stort dette er. Hvis vi ikke gjør noe, frykter jeg at dette bare vil vokse. Nettopp den manglende oversikten gjør at dette utgjør en stor trussel. Vi vet verken hvor stort omfanget er, eller hvor omfattende arbeidskriminaliteten er, sier Borge, som sier dette vil bli en prioritert oppgave for politiet framover.

- Vi ser at denne formen for kriminalitet korrumperer resten av samfunnet. Blant annet har vi sett flere eksempler på utro tjenere i det offentlige.

Kripos mener arbeidskriminalitet på sikt vil kunne ramme samfunnet ved å gå ut over sysselsetting og verdiskaping i bransjene.

- Å stoppe dette er ikke en oppgave som politiet klarer alene. Det er viktig at hele samfunnet bidrar til å stoppe utviklingen før den går for langt. De organiserte kriminelle miljøene er allerede etablert her i dag. Når de først får et for stort fotfeste i samfunnet, kan det bli vanskelig å fjerne dem igjen, sier Borge.

Kripos tar også et oppgjør med holdningene blant nordmenn som kjøper billige tjenester fra useriøse.

- Kombinasjonen av et stadig fattigere Europa og et stadig rikere Norge gjør vårt land spesielt attraktivt for kriminelle nettverk. Når studenter som bor på hybel har råd til å ansette renholdere og man kan få håndvasket bilen sin for 150 kroner, er markedet for å utnytte svake mennesker enormt, sier Borge.

- Skremmende utvikling - Det har vært en skremmende utvikling de siste åra. Her må det handles raskt, for å forebygge at kriminelle presser ut de ærlige bedriftene, sier administrerende direktør Jon Sandnes i Byggenæringens Landsforening (BNL) til Dagbladet.

Fra å ha vært et Oslo-fenomen har organisasjonen de siste åra fått tilbakemeldinger fra de største byene i hele landet om kriminelle som presser ut de lovlydige i bransjen.

- Vi opplever at svart økonomi er blant de største truslene mot velferdssamfunnet. Det er en stor utfordring i vår bransje, og det hindrer nyrekruttering, sier Sandnes.

Han sier BNL fra medlemmer stadig får konkrete tilbakemeldinger som gjør organisasjonen urolige.

- De kriminelle har fått innpass i byggenæringen, de presser ut bedrifter på pris, de truer og driver rene hvitvaskingsfabrikker.

Distriktssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF), Geir Gamborg-Nielsen, deler også Kripos? bekymring. LO-forbundet organiserer renholdsbransjen.

- Vi opplever denne trusselen som meget reell, og ser at kriminelle miljøer får stadig mer innpass i bransjen på bekostning av de seriøse. Bransjen vil etter min mening være en «tapt bransje» på rimelig kort sikt hvis det ikke gjøres noen drastiske tiltak for å stoppe utviklingen.

BYGGEBRANSJEN: I september advarte Byggenæringens Landsforening (BNL) i Dagbladet mot at organiserte kriminelle skal få større innpass i bransjen, og sier medlemmene deres nå ser aktører som driver ren «mafiavirksomhet». Dette gjelder både skatteunndragelser, trygdesvindel og hvitvasking. Her ser man administrerende direktør Jon Sandnes i BNL. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN / DAGBLADET
BYGGEBRANSJEN: I september advarte Byggenæringens Landsforening (BNL) i Dagbladet mot at organiserte kriminelle skal få større innpass i bransjen, og sier medlemmene deres nå ser aktører som driver ren «mafiavirksomhet». Dette gjelder både skatteunndragelser, trygdesvindel og hvitvasking. Her ser man administrerende direktør Jon Sandnes i BNL. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN / DAGBLADET Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!