Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kripos-ansatte får psykologhjelp

Arne Huuse på vei til Thailand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Drøyt tyve personer fra Nye Kripos har siden romjula jobbet på spreng i Thailand for å finne og identifisere nordmenn som omkom i de enorme tsunami-bølgene annen juledag. To team med identifiseringseksperter, bestående av etterforskere, tannleger og rettsmedisinere, jobber med den svært tunge oppgaven.

Politimannen Odd Asbjørn Johansen måtte selv flykte for bølgene, men både han selv og resten av familien reddet livet. De neste dagene brukte han på å hjelpe andre nordmenn som hadde mistet noen i katastrofen. I intervju i Dagbladet har han fortalt om hvordan han opplevde oppgaven.

- Mot slutten skjønte jeg at det ikke var mulig å være der lenger, sier han.

Vil støtte de ansatte

I dag ved halv ett-tida setter Nye Kripos-sjefen seg på et fly til Thailand for selv å oppleve situasjonen som mannskapet i de to identifiseringsteamene nå opplever.

- Jeg reiser spesifikt for å se mine folk. Jeg skal se til og snakke med hver enkelt og se hvilken situasjon de er oppe i, sier Huuse til Dagbladet.no.

- De fleste har vært borti tilsvarende situasjoner, men de er mennesker av kjøtt og blod, selv om de har et ytre som virker greit. Politifolkene er ikke trent for dette, men de er forberedt på det. Situasjonen de nå er oppe i, har ikke vært lett, sier Huuse. Han understreker at ingen foreløpig har meldt hjem at de har fått akutte problemer under arbeidet med leting og identifisering av ofrene.

- Dette er forebyggende. Bakgrunnen for at jeg har med psykolog, er at psykologen skal få se hvilken setting de jobber i. Når folk kommer hjem, skal de ha tradisjonell debriefing, sier Huuse

image: Kripos-ansatte får psykologhjelp

Etter at Huuse har vært i Thailand, reiser han til Sri Lanka for å følge opp to Nye Kripos-ansatte der.

Det er krisepsykolog Gjermund Tveito som er med på turen. Tveito har lang erfaring med krisepsykologi og har tidligere også blitt brukt av pressen. Blant annet fulgte han opp journalistene som dekket Baneheia-drapene for fire år siden.

Får følge av Justisdepartementet

På samme fly i dag reiser også statssekretær Rita Sletner i Justisdepartementet og politimester Beate Gangås fra Politidirektoraet til Thailand. Gangås er med i Interpols gruppe som jobber med internasjonal menneskehandel. De skal rapportere hjem til justisminister Odd Einar Dørum og blant annet besøke pårørende-senteret i Phuket.

PÅ VEI:</B> Arne Huuse reiser til Thailand for å støtte mannskapene som jobber med å identisere de døde.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media