Kripos er framme i Kongo for å finne ut hvordan Tjostolv Moland døde

Her ankommer UDs nye mannskaper.

ØNSKET VELKOMMEN: Kripos' Kongo-team ønskes velkommen på flyplassen. UDs Christian Larssen nærmest i blå skjorte. Foto: Tore Bergsaker
ØNSKET VELKOMMEN: Kripos' Kongo-team ønskes velkommen på flyplassen. UDs Christian Larssen nærmest i blå skjorte. Foto: Tore BergsakerVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KINSHASA/OSLO (Dagbladet): Tre etterforskere og en obdusent fra Kripos ankom Kinshasa i dag. Det gjorde også UDs nye mannskaper.

UD avgjorde for et par dager siden at også de ønsket å styrke sin tilstedeværelse i Kinshasa. En seniordiplomat og en representant som vil ta seg av norske og utenlandske medier, skal bistå de som allerede er på plass.

Ambassaderåd Alida Endresen ønsket blant annet diplomat Christian Larssen, som tidligere var flere måneder i Kisangani for å bistå French og Moland, velkommen.

- Vi har tro på et godt samarbeid med kongolesiske myndigheter, sier Larssen til Dagbladet - som ikke vet sikkert når Tjostolv Moland blir obdusert.

Kripos på plass - Kripos ankom for ikke veldig lenge siden, sier advokat Hans Marius Graasvold, som representerer Joshua French, etter å ha vært i kontakt med Kripos i Oslo i formiddag.

De skal bistå i etterforskningen av Tjostolv Molands død, etter at Joshua French fant bestekompisen død på cella i Ndolo-fengselet grytidlig søndag morgen.

- Det første og viktigste blir å etablere kontakt med de stedlige myndigheter. Vi vil sammen avklare hvordan fremdriften skal være, sier politiadvokat Per Zimmer til Dagbladet torsdag formiddag.

- Kommer dere til å avhøre French?

- Vi kommer til å gå i dialog om mulige etterforskningsskritt. Men dette er en kongolesisk etterforskning, der vi er deres gjester, og skal bistå med det de måtte ønske.

Etterforskningen har vært satt på vent fram til nordmennene ankom, og Kripos har gjort det klart at vil be kongolesiske myndigheter om å få foreta taktiske og tekniske undersøkelser rundt dødsfallet til Tjostolv Moland.

Åpenhet Generalmajor Tim Mukuntu, som leder etterforskingen, bekreftet i går overfor Dagbladet. at etterforskningen var utsatt til det norske teamet var framme - og sa samtidig at French ikke er mistenkt, men bare har status som vitne.

- Vi trenger ikke de norske for å etterforske dette. Men for å vise åpenhet overfor nordmennene har vi sagt at det er greit at de kommer. Men det er fortsatt vi som leder etterforskingen, sier Mukutu.

FÅR HJELP: Ambassaderåd Alida Endresen tar imot den erfarne Kongo-diplomaten Christian Larssen, som ankom Kinshasa i dag. Foto: Tore Bergsaker
FÅR HJELP: Ambassaderåd Alida Endresen tar imot den erfarne Kongo-diplomaten Christian Larssen, som ankom Kinshasa i dag. Foto: Tore Bergsaker Vis mer

Det samme viste UD da det tirsdag kom etterforskere til Joshua French for å avhøre ham i fengselet - og ambassaderåd Alida Endresen stoppet dem i døra.

French: - Glad Joshua French sa i går til Dagbladet at han er svært glad for at norske politifolk kommer nedover. Han håper de vil bidra til at hele etterforskingen blir bedre.

Det er norske UD som har bedt om at norske politifolk får lov til å overvåke etterforskingen og være med på obduksjonen.

KRIPOS-HJELP:  Vi ønsker å gjennomføre den samme etterforskningen som vi ville gjort i lignende saker i Norge, sa politiadvokat Per Zimmer i går. Foto: Knut Falch / NTB scanpix
KRIPOS-HJELP: Vi ønsker å gjennomføre den samme etterforskningen som vi ville gjort i lignende saker i Norge, sa politiadvokat Per Zimmer i går. Foto: Knut Falch / NTB scanpix Vis mer