Kripos etterforsker brannårsak i Herøy

Tre etterforskere fra Kriminalpolitisentralen i Oslo startet i dag tekniske undersøkelser på branntomten etter Herøy kirke i Møre og Romsdal. Kirken brant ned til grunnen natt til i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KUNNE VÆRT REDDETBedre brannberedskap og brannvarslingsanlegg kunne kanskje ha reddet Herøy kirke.

- Det er for tidlig å si noe om brannårsaken, opplyste lensmannskontoret i Herøy og Sande i ettermiddag. Det er ventet at etterforskningen pågå i et par dager.

- Foreløpig har vi ingen mistanke om at brannen var påsatt. Da vi kom til stedet natt til lørdag var det bare svak røykutvikling fra kirken, og alle dørene var låst, sier lensmannsbetjent John Pilskog ved Hareid og Ulstein lensmannskontor.

Brukte bedehuset

Søndagsgudstjenesten foregikk i bedehuset i Herøy, og der ble fem barn båret til dåpen.

- Vi blir nødt til å låne både bedehus og kulturhus i tiden framover inntil den nye kirken står ferdig, sier fungerende sogneprest Jens Terje Johnsen.

Den nedbrente kirken var en stor korskirke i tre fra 1917.

- Det vil selvfølgelig være nye behov og krav til et kirkebygg som ikke fantes den gangen. Men vi vil gå samvittighetsfullt inn for å ta vare på det gamle slik at folk skal kunne kjenne seg mest mulig igjen i et nytt kirkebygg, sier presten.

For dårlig brannvern

Den nedbrente Herøy kirke manglet brannvarslingsanlegg, og bedre brannberedskap kunne muligens ha reddet kirken fra å brenne ned.

Det gikk tre kvarter fra brannen ble varslet til den første røykdykkeren kom i helikopter fra Ålesund.

(NTB)