INTERNASJONAL ETTERFORSKNING: Politiinspektør Reidar Bruusgaard  forteller at Kripos er gitt ansvaret for terroretterforskningen fra Norges side.. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
INTERNASJONAL ETTERFORSKNING: Politiinspektør Reidar Bruusgaard forteller at Kripos er gitt ansvaret for terroretterforskningen fra Norges side.. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Kripos forbereder seg på langvarig arbeid

Inngår i internasjonalt etterforskningsteam etter terroren i Algerie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kripos har personell i Algerie allerede. To tjenestemenn er på plass ved den norske ambassaden i Alger for å støtte dem.

I tillegg inngår personell i ID-gruppa som jobber med å identifisere nordmenn etter gisselterreoren ved gassanlegget i In Amenas.

Tidligere i dag ble det kjent at nordmennene Tore Bech (58) og Thomas Snekkevik (35) er identifisert og bekreftet drept. Tre nordmenn er fremdeles savnet i Algerie.

Etterforskningen igang - Angrepene startet midt i forrige uke og det var en initialfase fram til søndag der algeriske styrker var i kamper med gisseltakerne. Torsdag bestemte Riksadvokaten at Kripos skulle ta et innledende etterforskingsansvar i saken, sier politiinspektør Reidar Bruusgaard, leder av etterforskningsseksjonen i Kripos.

Han sier at deres primære mål nå er å finne ut faktum av hva som har skjedd ved anlegget. I dette arbeidet inngår også å finne ut hva nordmennene døde av, opplyser Bruusgaard. I tillegg har norsk politi fulgt opp de pårørende.

Arbeidet er i gang, men framover vil rammene for et internasjonalt etterforskningteam bli satt.

- Kripos rigger seg til en etterforskning som kan vare i lang tid. Hvor lenge blir bare spekulasjoner, men det kan være snakk om måneder, sier han.

- Internasjonal samkjøring Han forklarer at en slik etterforskning vil fokusere på å finne faktum i saken.

- Hvordan arbeidet mot gjerningsmenn vil arte seg er noe vi må komme tilbake til og noe det internasjonale samfunn må samkjøre seg i forhold til, sier Bruusgaard.

Algeriske myndigheter og politi vil ha en viktig rolle i dette arbeidet, men Bruusgaard bekrefter at det allerede er inngått et samarbeid og har vært møter med amerikanske FBI og Metropolitan Police i London.

- Rammene for dette samarbeidet vil nå settes. Vi må finne gode løsninger for logistikk og hvordan dette arbeidet skal foregå. Om vi vil jobbe fra Norge, Algerie eller hvordan det blir, er for tidlig å si, men vi forbereder oss, sier Bruusgaard til Dagbladet.