Kripos frykter MC-krig

Tre av fire medlemmer i Hells Angels, Bandidos og Outlaws er kriminelle. Kripos frykter krig mellom klubbene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I fjor ble en norsk MC-bande fra Troms tatt opp som prøvemedlemmer i Hells Angels. I tillegg er en klubb i Søndre Buskerud aktuelle. Kripos frykter at dette vil endre maktbalansen mellom MC-bandene og føre til en ny, blodig MC-krig mellom Hells Angels og Bandidos.

- Dette er svært bekymringsfullt. All internasjonal erfaring viser at rivalisering mellom klubbene som regel utløses av at en klubb tar til seg nye klubber som medlemmer og dermed skaffer seg større markedsandeler. Når æren og territoriet krenkes, følger det som regel vold i kjølvannet, sier Kripossjef Arne Huuse i en pressemelding.

- Det har vært rolig mellom MC-bandene den siste tida, men hva som skjer framover kan ikke jeg uttale meg om, sier Huuse til Dagbladet.no. - Opptaket av to nye klubber i Hells Angels kan forrykke maktbalansen på sikt, og dermed bidra til at MC-krigen blusser opp igjen. Vi har sett at klubbene ikke skyr noen midler og at det tragisk nok har fått fatale konsekvenser også for uskyldige, sier Huuse.

76 prosent straffedømte

For første gang kan politiet dokumentere hvor mange av klubbens medlemmer som er straffedømt. 76 prosent av medlemmene i Outlaws, Bandidos og Hells Angels er straffedømt. I tillegg er 60 prosent av de domfelte dømt for mer enn ett lovbrudd.

De fleste er dømt for vold og narkotika. Men flere er også tatt for brudd på våpenloven, vinningsforbrytelser, skadeverk og bedrageri. Politiet mener i tillegg at flere av medlemmene i MC-bandene er involvert i organisert kriminalitet.

- MC-klubbene prøver å framstå som ideelle ungdomsorganisasjoner som er interessert i motorsykler. Det er en merkelapp som passer dårlig til deres egentlige virksomhet, sier Huuse til Dagbladet.no.

Ifølge Kripos har Outlaws to avdelinger i Norge, en i Oslo og en i Drammensområdet. Klubben har 16 medlemmer, 11 av dem er straffedømt og ti av disse har flere dommer. Den angivelige presidenten i Outlaws er siktet i en stor narkosak som skal for retten denne våren.

Hjelp fra befolkningen

Hells Angels har fem avdelinger i henholdsvis Oslo, Stavanger, Hamar, Skien og Trondheim. De har 46 fullverdige medlemmer, åtte «prospects», som venter på opptak og åtte «hangarounds» eller støttemedlemmer.

Av de 46 medlemmene er 39 domfelt. 29 av dem er dømt for flere forhold. Seks av åtte «prospects» er dømt flere ganger, mens tre av støttemedlemmene har fått dommer.

Den angivelige HA-presidenten er også siktet i en stor narkosak som snart kommer for retten.

Bandidos har seks avdelinger, i Oslo, Drammen, Fredrikstad, Kristiansand, Sortland og Stavanger. De har 43 fullverdige medlemmer, ni «prospects», som venter på opptak og seks støttemedlemmer. 32 av medlemmene er domfelt, tolv av dem mer enn én gang. Sju «prospects» er dømt og alle støttemedlemmene har dommer.

- Kripos prøver å framskaffe og videreformidle informasjon som er til nytte for politidistriktene. Vi har meget god oversikt og de lokale politidistriktene følger godt med, sier Huuse til Dagbladet.no.

Han oppfordrer samtidig lokalbefolkningen på de aktuelle stedene til å vise klare holdninger og motarbeide at disse klubbene får fotfeste i nærmiljøet.

SIKTET: Den angivelige presidenten for Hells Angels, Leif Ivar Kristiansen (t.v.), er tiltalt for grovt heleri, medvirkning til innførsel av 44 000 liter sprit, trusler, vold, bedrageri, forfalskning, tyveri, oppbevaring av narkotika, brudd på tolloven, brudd på likningsloven og besittelse av ammunisjon. Han er også tiltalt i en annen sak, og risikerer en dom på over ti års fengsel. Her er han sammen med Michael Garcia Olesen fra Bandidos.
KRIMINELLE: Politiet ligger tett på de kriminelle MC-miljøene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer