Kripos gransker togulykken

To persontog kollidert på Nittedal stasjon i kveld etter at en togfører kjørte på rødt lys.- Det kunne blitt en ny Åsta-ulykke, sier politiet. En er skadd, og flere passasjerer ble kraftig skremt da det smalt. Kripos er koblet inn i etterforskningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to togene kolliderte ikke front mot front, men traff hverandre fra skrått hold i siden. Det var 90 passasjerer i det ene toget som var på vei mot Gjøvik. Det satt sju-åtte mennesker i det andre som var på vei sørover mot Skøyen i Oslo. I tillegg var det et ukjent antall personale fra NSB om bord i de to togene.

Stanset automatisk

Ulykken skjedde da det ene toget, det sørgående, kjørte ut fra et sidespor på rødt lys. Det automatiske togstoppsystemet koblet seg inn umiddelbart, og toget stanset. Toget startet da å bakke tilbake til sidesporet, da det nordgående toget kom. De to traff hverandre, og begge vognsettene ble påført materielle skader. Kun det ene toget skal ha vært i bevegelse da kollisjonen inntraff.

Glass sprutet

Det var passasjerene i vognsett nummer tre, i det nordgående toget som fikk den verste støyten. En kvinne fikk sjokkskader etter ulykken og ble behandlet. Hun ble senere hjulpet hjem av helsepersonell. Det var flere påsketurister om bord i toget på vei mot Gjøvik da kollisjonen skjedde. det nordgående toget var på vei inn til Nittedal stasjon da ulykken inntraff. Toget var omlag 100 meter unna perrongen, og hadde en moderat hastighet.

- Det smalt kraftig da de to togene traff hverandre, og jeg skvatt til, i likhet med alle de andre i vogna, sier togpassasjer Robert Strømdal til Dagbladet.no.

Han satt selv i vogn nummer tre som ble truffet i siden.

Urolige passasjerer

- Ingen skal være fysisk skadd, men noen har fått seg et lite sjokk. Derfor sendte vi ambulanser til stedet, for å roe ned passasjerer, sier vaktsjef Tor Holte ved Romerike politidistrikt til Dagbladet.no.

- Det var et ganske kraftig sammenstøt, og jeg var redd med en gang, det skal jeg ærlig innrømme, sier Strømdal.

Toget han satt i var i fart, sier han, og toget som traff det nordgående vognsettet suste forbi vinduet hans etter sammenstøtet. Likevel skal ingen av vognene ha sporet av, ifølge Strømdal.

Kripos koblet inn

Kort tid etter sammenstøtet fikk passasjerer informasjon av togføreren om hva som hadde skjedd. NSB fikk rekvirert busser, som noen timer etter ulykken fraktet passasjerene nordover mot Gjøvik.

I kveld kom NSBs egen ulykkeskommisjon til Nittedal stasjon for å forsøke å avdekke hva som er gått galt. Gjøvikbanen er stengt inntil videre. Også Jernbaneverkets personell er på stedet. Togførerne er foreløpig tatt ut av tjeneste. I kveld kom to tjenestemenn fra Kripos til Nittedal stasjon for å gjennomføre tekniske undersøkelser.

KOLLIDERTE:</B> Nok en gang er NSB rammet av en alvorlig ulykke. Passasjerenes tillit er tynnslitt.