Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kripos har beslaglagt over 600 kilo cannabis. Knyttes til gjengmiljøet i Oslo

Har gjort store beslag i operasjon «Hubris». Mener internasjonale multikriminelle står bak og at gjenger tar imot.

BESLAG: Kripos har avdekket en betydelig innførselåre for narkotika, som knyttes til gjengmiljøer i Oslo. Videoen viser omkring en tredel av beslaget. Video: Øistein Monsen / Reporter: Trym MogenVis mer Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kripos har gjort flere store beslag av cannabis som de kobler til et gjengmiljø i Oslo.

Kripos hadde pressekonferanse klokka 12 i dag om funnet, som går under operasjonsnavnet «Hubris». Til stede var Kripos-sjef Ketil Haukaas, leder for taktisk etterforskningavdeling i Kripos, Eivind Borge og politimester i Oslo, Hans Sverre Sjøvold.

Der gjorde de rede for operasjonen, der det gjennom de siste par ukene er gjort flere store beslag av cannabis.

600-700 kilo

STORE BESLAG: Kripos-sjef Ketil Haukaas, politimester i Oslo, Hans Sverre Sjøvold og leder for taktisk etterforskning i Kripos, Eivind Borge, fortalte om operasjonen på en pressekonferanse i dag. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
STORE BESLAG: Kripos-sjef Ketil Haukaas, politimester i Oslo, Hans Sverre Sjøvold og leder for taktisk etterforskning i Kripos, Eivind Borge, fortalte om operasjonen på en pressekonferanse i dag. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Det er så langt til sammen snakk om anslagsvis mellom 600 og 700 kilo som er beslaglagt ulike steder på Østlandet.

- Vi utelukker ikke flere beslag i forbindelse med etterforskningen. Vi vet at det nylig er gjort betydelige beslag i Danmark, men kan ikke gå ytterligere inn på det nå, opplyser Kripos.

Det er så langt i etterforskningen pågrepet ni personer. Tre ble varetektsfengslet i forrige uke, seks er eller blir fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett torsdag og fredag denne uka.

CANNABIS: Kripos har beslaglagt over 600 kilo cannabis. Operasjonen «Hubris» har avdekket en betydelig innførselåre for narkotika, som knyttes til gjengmiljøer i Oslo. Video: NTB Vis mer

Politiet mener flere av mottakerne av cannabisen tilhører gjengmiljøet i Oslo.

- Det er profesjonelle kriminelle fra utlandet som fører det inn i landet. Det er gjort en kort operativ innsats med store mengder, men vi mener å ha sett en etablert innarselsåre hvor det har gått inn narkotika i lang tid, sier Kripos-sjef Ketil Haukaas.

- Det er ikke noe tvil om at vi står overfor en veldig stor narkotikasak.

KJEMPEBESLAG: Beslag gjort i forbindelse med "Operasjon Hubris". Foto: Kripos
KJEMPEBESLAG: Beslag gjort i forbindelse med "Operasjon Hubris". Foto: Kripos Vis mer

Forrige uke

Eivind Borge redegjør for saken.

- Det er til sammen pågrepet ni personer. Tre personer ble pågrepet i Innlandet politidistrikt i forrige uke. Ytterligere seks personer er pågrepet og vil bli framstilt for varetektsfengsling i dag. To av disse er danske statsborgere, sier han.

- Vårt fokus blir på mottakerapparat i Norge og alle spor som går til utlandet. Vi har et bredt og internasjonalt samarbeid både med Danmark og Sverige, sier han.

Politimester Hans Sverre Sjøvold sier det viktige blir å stoppe mottakerapparatet i Norge og spesielt Oslo.

- Vi har hatt gjengprosjektet i Oslo og brukt nødvendige ressurser på å bistå Kripos i denne saken. Disse innførselskanalene er angrepet på en god måte. Vi har et hovedfokus på å håndtere mottakerleddet i vårt eget distrikt og bistår tungt inn der, sier Sjøvold.

- Betydelig innførselsåre

- Etter vår oppfatning har etterforskningen så langt avdekket en betydelig innførselsåre for narkotika til Norge, hvor flere av mottakerne har knytinger til gjengmiljø i Oslo, skriver Kripos i en kort pressemelding.

HASJINNFØRSEL: Eivind Borge, leder for Taktisk etterforskningsavdeling i Kripos, viser frem et stort beslag av marihuana. Foto: Øistein Norum Monsen.
HASJINNFØRSEL: Eivind Borge, leder for Taktisk etterforskningsavdeling i Kripos, viser frem et stort beslag av marihuana. Foto: Øistein Norum Monsen. Vis mer

Kripos opplyste til Dagbladet i forrige uke at storparten av hasj- og marihuanaproduksjonen skjer i Marokko og Nord-Afrika. Ifølge Kripos-topp Eivind Borge er ruta inn til Spania er sentral, før det fraktes oppover Europa. Kripos mener gjengmiljøer er sentrale på hasjdistribusjon i Norge.

- Vi er fortsatt i en tidlig fase i etterforskningen. Vi har gjort store beslag i løpet av kort tid. Utover det kan jeg ikke uttale meg mer, sier Ida Dahl Nilssen i Kripos til Dagbladet.

Dansker fengslet

Torsdag ble to danske menn varetektsfengslet i Oslo tingrett. De er siktet for innførsel av et parti hasj på godt over 100 kilo til Norge. Begge nektet straffskyld, men ble varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud samt full isolasjon i to uker, skriver NTB.

De to, en mann i 50-årene og en mann i slutten av 60-årene, er kjent av dansk politi fra tidligere, skrev VG torsdag. Eldstemann er tidligere dømt for å ha organisert smugling av nesten 6 tonn hasj fra Marokko til Danmark på 90-tallet. Mannen i 50-årene er tidligere dømt for innførsel av 700 kilo hasj fra Nederland til Danmark.