BESLAG: Kripos har avdekket en betydelig innførselåre for narkotika, som knyttes til gjengmiljøer i Oslo. Videoen viser omkring en tredel av beslaget. Video: Øistein Monsen / Reporter: Trym MogenVis mer Vis mer Vis mer Vis mer

Kripos har beslaglagt over 600 kilo cannabis. Knyttes til gjengmiljøet i Oslo

Har gjort store beslag i operasjon «Hubris». Mener internasjonale multikriminelle står bak og at gjenger tar imot.

Kripos har gjort flere store beslag av cannabis som de kobler til et gjengmiljø i Oslo.

Kripos hadde pressekonferanse klokka 12 i dag om funnet, som går under operasjonsnavnet «Hubris». Til stede var Kripos-sjef Ketil Haukaas, leder for taktisk etterforskningavdeling i Kripos, Eivind Borge og politimester i Oslo, Hans Sverre Sjøvold.

Der gjorde de rede for operasjonen, der det gjennom de siste par ukene er gjort flere store beslag av cannabis.

600-700 kilo

STORE BESLAG: Kripos-sjef Ketil Haukaas, politimester i Oslo, Hans Sverre Sjøvold og leder for taktisk etterforskning i Kripos, Eivind Borge, fortalte om operasjonen på en pressekonferanse i dag. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
STORE BESLAG: Kripos-sjef Ketil Haukaas, politimester i Oslo, Hans Sverre Sjøvold og leder for taktisk etterforskning i Kripos, Eivind Borge, fortalte om operasjonen på en pressekonferanse i dag. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Det er så langt til sammen snakk om anslagsvis mellom 600 og 700 kilo som er beslaglagt ulike steder på Østlandet.

- Vi utelukker ikke flere beslag i forbindelse med etterforskningen. Vi vet at det nylig er gjort betydelige beslag i Danmark, men kan ikke gå ytterligere inn på det nå, opplyser Kripos.

Det er så langt i etterforskningen pågrepet ni personer. Tre ble varetektsfengslet i forrige uke, seks er eller blir fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett torsdag og fredag denne uka.

CANNABIS: Kripos har beslaglagt over 600 kilo cannabis. Operasjonen «Hubris» har avdekket en betydelig innførselåre for narkotika, som knyttes til gjengmiljøer i Oslo. Video: NTB Vis mer

Politiet mener flere av mottakerne av cannabisen tilhører gjengmiljøet i Oslo.

- Det er profesjonelle kriminelle fra utlandet som fører det inn i landet. Det er gjort en kort operativ innsats med store mengder, men vi mener å ha sett en etablert innarselsåre hvor det har gått inn narkotika i lang tid, sier Kripos-sjef Ketil Haukaas.

- Det er ikke noe tvil om at vi står overfor en veldig stor narkotikasak.

KJEMPEBESLAG: Beslag gjort i forbindelse med "Operasjon Hubris". Foto: Kripos
KJEMPEBESLAG: Beslag gjort i forbindelse med "Operasjon Hubris". Foto: Kripos Vis mer

Forrige uke

Eivind Borge redegjør for saken.

- Det er til sammen pågrepet ni personer. Tre personer ble pågrepet i Innlandet politidistrikt i forrige uke. Ytterligere seks personer er pågrepet og vil bli framstilt for varetektsfengsling i dag. To av disse er danske statsborgere, sier han.

- Vårt fokus blir på mottakerapparat i Norge og alle spor som går til utlandet. Vi har et bredt og internasjonalt samarbeid både med Danmark og Sverige, sier han.

Politimester Hans Sverre Sjøvold sier det viktige blir å stoppe mottakerapparatet i Norge og spesielt Oslo.

- Vi har hatt gjengprosjektet i Oslo og brukt nødvendige ressurser på å bistå Kripos i denne saken. Disse innførselskanalene er angrepet på en god måte. Vi har et hovedfokus på å håndtere mottakerleddet i vårt eget distrikt og bistår tungt inn der, sier Sjøvold.

- Betydelig innførselsåre

- Etter vår oppfatning har etterforskningen så langt avdekket en betydelig innførselsåre for narkotika til Norge, hvor flere av mottakerne har knytinger til gjengmiljø i Oslo, skriver Kripos i en kort pressemelding.

HASJINNFØRSEL: Eivind Borge, leder for Taktisk etterforskningsavdeling i Kripos, viser frem et stort beslag av marihuana. Foto: Øistein Norum Monsen.
HASJINNFØRSEL: Eivind Borge, leder for Taktisk etterforskningsavdeling i Kripos, viser frem et stort beslag av marihuana. Foto: Øistein Norum Monsen. Vis mer

Kripos opplyste til Dagbladet i forrige uke at storparten av hasj- og marihuanaproduksjonen skjer i Marokko og Nord-Afrika. Ifølge Kripos-topp Eivind Borge er ruta inn til Spania er sentral, før det fraktes oppover Europa. Kripos mener gjengmiljøer er sentrale på hasjdistribusjon i Norge.

- Vi er fortsatt i en tidlig fase i etterforskningen. Vi har gjort store beslag i løpet av kort tid. Utover det kan jeg ikke uttale meg mer, sier Ida Dahl Nilssen i Kripos til Dagbladet.

Dansker fengslet

Torsdag ble to danske menn varetektsfengslet i Oslo tingrett. De er siktet for innførsel av et parti hasj på godt over 100 kilo til Norge. Begge nektet straffskyld, men ble varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud samt full isolasjon i to uker, skriver NTB.

De to, en mann i 50-årene og en mann i slutten av 60-årene, er kjent av dansk politi fra tidligere, skrev VG torsdag. Eldstemann er tidligere dømt for å ha organisert smugling av nesten 6 tonn hasj fra Marokko til Danmark på 90-tallet. Mannen i 50-årene er tidligere dømt for innførsel av 700 kilo hasj fra Nederland til Danmark.