Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Kripos har funnet ukjente Øygard-tekstmeldinger

«Men er du bare min da!». Kripos-ekspert skulle ta en siste sjekk før han skulle i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Dagbladet): Senioringeniør Olav Tolo ved seksjon for elektroniske spor i Kripos forklarte i dag Sør-Gudbrandsdal tingrett om analysene av mobiltelefonene som ble innhentet etter pågripelsen av Rune Øygard i fjor høst.

Da kom det fram at eksperten, bare noen dager før han skulle i vitneboksen, fant helt ukjente sms-meldinger sendt til og fra Øygard og jenta. Det skjedde fordi Kripos de siste månedene har fått bedre teknologi for å rekonstruere slettede data på telefontypen jenta brukte.

- Jeg hadde ikke sett på dataene siden februar. I mellomtida hadde vi i Kripos utviklet nye verktøy, som jeg brukte på speilkopiene av telefonen bare for å være helt sikker på at jeg hadde gjort jobben min, sa Tolo.

Han fant totalt 70 slettede meldinger som ikke tidligere har vært framlagt i retten, og flere av dem regnes som relevante av aktørene.

Diskuterte New York Blant annet viser sms-er fra 15. september i fjor hvordan ordføreren og fornærmede diskuterte New York-reisen han hadde lovet henne, i forbindelse med et møte med kommunalbanken.

Klokka 0948 skriver Øygard: «Du må svare, jeg må gi kommunen og banken svar»

Ett minutt seinere angir jenta at hun er usikker på svarfristen i et brev hun har fått: «Det står innen den 19.. Jeg vil være med ja. Med deg. Bare du og jeg»

Kl. 0952 (Øygard): «Men er du bare min da!»

Kl. 0958 (Jenta): «Ja.. Bare din».

Men senere samme kveld gjør framgår det at jenta ønsker å prioritere sin jevnaldrede kjæreste.

Kl. 20.09 (Jenta): «Det er slutt, Rune! Jeg har mer følelser for [kjærestens navn] enn for deg. Det er sånt jeg ikke styrer...»

Klokka 08.03 norgenen etter skriver Øygard: «Megaglad i deg. Jeg vil så gjerne gjøre deg til verdens stolteste og tryggeste (...)».

16. september sender jenta en sms der hun gir uttrykk for takk for hjelp og støtte hun har fått av Øygard.

«Takk for alt det fine du har gitt meg også, og stilt opp og trøsta meg når jeg trengte det. Vi har hatt det fint, og du har hjulpet meg med å bli mer voksen (...)», skriver hun da.

17. september, da dramaet i forkant av anmeldelsen er i ferd med å tilspisse seg for alvor, kommer Øygard med nok en kjærlighetserklæring, som var ukjent for retten før i dag.

«Ringte mora di. Fordi jeg elsker deg!», skriver Øygard klokka 13.23.

Fra og med 12. september til 17. september var det totalt 328 kontakter - enten gjennom sms eller samtaler - mellom jenta og Øygard, ifølge politiet.

Mette Yvonne Larsen mener det ikke framkom noe nytt om forholdet mellom Øygard og jenta i de "nye" tekstmeldingene.

- Dette er mye av det samme innholdet som vi har hørt før i opplesing av andre meldinger. Dette bringer oss ikke noe nærmere noe som helst, sier forsvareren til Dagbladet.

Fant bildefragmenter Larsen har tidligere framhevet at en Kripos-rapport har slått fast at det ikke er funnet noen bilder på den eldste av Øygards mobiltelefoner. Det er viktig i forbindelse med at jenta har hevdet at ordføreren ved én anledning tok et toppløs-bilde av henne med det aktuelle mobilkameraet.

I retten fortalte imidlertid Kripos-eksperten at det ble funnet spor på telefonen som kan ha vært bilder tatt med telefonens kamera, men at det er umulig å lese selve innholdet.

- Det er ikke det at vi ikke fant noe, men vi klarte ikke sette det sammen til noe som ga mening. Det ble funnet fragmenter av bilder som ikke lot seg rekonstruere, opplyste Tolo.