VOLDTOK SEKSÅRING: På denne gangstien på Skjetten på Romerike tok gjerningsmannen i 2008 med seg ei seks år gammel jente og begikk overgrep mot henne i en hage mens han tok bilder. Fantomtegningen er utarbeidet etter at samme mann begikk en overfallsvoldtekt i Oslo i oktober i år. Foto: BENJAMIN A. WARD Tegning: POLITIET
VOLDTOK SEKSÅRING: På denne gangstien på Skjetten på Romerike tok gjerningsmannen i 2008 med seg ei seks år gammel jente og begikk overgrep mot henne i en hage mens han tok bilder. Fantomtegningen er utarbeidet etter at samme mann begikk en overfallsvoldtekt i Oslo i oktober i år. Foto: BENJAMIN A. WARD Tegning: POLITIETVis mer

Kripos jakter ukjent serieovergriper

Han onanerte foran tenåringsjenter i 2004, voldtok en seksåring i 2008 og begikk overfallsvoldtekt i oktober i år. Kripos frykter at den ukjente mannen kan stå bak enda flere overgrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En norsk serieovergriper som er gjerningsmann i minst tre saker de siste sju åra er ennå på frifot - og forventes å utføre nye voldtekter. Etter det Dagbladet erfarer er flere hundre menn blitt sjekket ut av Kripos, og politiet står i dag uten mistenkte.

Det er den skremmende statusen i en samordnet etterforskning som fram til i dag har vært holdt hemmelig.

Politiet vil foreløpig bare uttale seg om det ferskeste overgrepet - en overfallsvoldtekt på Oppsal 8. oktober i år.

- Vi etterforsker bredt for å se om det finnes likhetstrekk med tidligere saker, men tidspunktet er ikke riktig for å kommentere hva slags koblinger vi eventuelt har funnet. Etter Oppsal-saken leter vi etter en ukjent gjerningsmann, og det er fullt trykk på saken, sier politiadvokat Cecilie Lilaas-Skari til Dagbladet.

Hun er leder for den nyopprettedde voldtektsgruppa i Kripos, der jakten på serieovergriperen nå er høyt prioritert.

Startet med blotting Dagbladet kjenner til at det er funnet DNA i sædrester fra samme mann i tre saker på Østlandet. I disse sakene er det store forskjeller både i valget av åsted, offer og hva han foretar seg.

Tilfellet fra sommeren 2004 ble i utgangspunktet regnet som mindre alvorlig.

Da dukket mannen opp ved Ulsrudvannet i Østmarka i Oslo, og ble oppdaget av en gruppe badende jenter i 13-14-årsalderen mens han onanerte i skogkanten, ifølge Dagbladets opplysninger. Takket være jentenes årvåkenhet fikk politiet sikret biologiske spor i terrenget der mannen hadde oppholdt seg, men DNA-profilen var den gang helt ukjent.

Lokket seksåring Så, søndag 21. september 2008, ble ei seks år gammel jente som var på vei hjem gjennom et boligområde på Skjetten på Romerike oppsøkt av en fremmed mann mellom klokka 17.15 og 18.05.

Mannen lokket jenta fra en grusvei mellom hvite stakittgjerder og inn i en hage. Der fikk han henne til å kle av seg og utførte overgrep som av politiet defineres som voldtekt. Gjerningsmannen tok også bilder av seksåringen, ifølge dommeravhøret av jenta.

- Det var en veldig grov sak. Men vi trodde den gang at vi skulle klare å ta ham. Vi hadde tekniske spor, samtidig som dette skjedde ved en gangsti midt i et boligfelt, der vi hadde godt håp om at noen hadde sett vedkommende, sier den nå pensjonerte politioverbetjenten Bjørn Teigen ved Lillestrøm politistasjon, til Dagbladet.

300 menn sjekket ut Da DNA fra sæd som ble sikret i Skjetten-saken ga treff på den fire år gamle profilen fra Østmarka, valgte Kripos-ledelsen i 2009 å gå inn med store ressurser på Romerike. Etterforskerne fryktet at barnevoldtekten ikke ville bli mannens eneste alvorlige overgrep. I hemmelighet begynte ekspertteamet å kartlegge såkalte moduskandidater i store deler av Østlandet.

Nesten 300 menn havnet i søkelyset - enten på grunn av utseende, bosted, en forhistorie med seksuelle avvik eller tips fra publikum. Alle de aktuelle mennene ble bedt om å avgi DNA-prøver, men ingen passet gjerningsmannens profil. 5-6 personer nektet å avgi prøve frivillig, men ble sjekket ut av etterforskningen på andre måter.

Etter erfaringen fra den massive kartleggingen i Lommemannsaken som ledet til pågripelse året før, hadde politiet godt håp om å sirkle inn den ukjente serieovergriperen. Men selv etter flere hundre avhør og måneder med analyse sto etterforskerne uten noen mistenkte.

Overfalt Kripos fikk imidlertid rett i antagelsen om at saken ikke skulle stoppe her.

Klokka 01.15 natt til lørdag 8. oktober i år fikk politiet melding om en overfallsvoldtekt i krysset Hellerudveien/Trasopveien ved Oppsal øst i Oslo. Ei 18 år gammel jente var på vei hjem fra en fest for å møte kjæresten da hun ble overfalt på fortauet og dratt inn i et skogholt. Der ble hun voldtatt av en mann som snakket oslodialekt uten aksent.

I etterkant beskrev 18-åringen voldtektsmannen som påfallende uanfektet.

- Det virket som han hadde gjort det før, fortalte jenta til politiet.

Seinere viste det seg at DNA-profilen fra overfallet var identisk med sakene fra tre og sju år tilbake.

- God beskrivelse Det er takket være det siste offerets observasjoner at politiet har fått utarbeidet en fantomtegning av serieovergriperen.

Kripos jakter ukjent serieovergriper

Han har nordisk utseende, er cirka 175 cm høy, rundt 30-35 år gammel og har normal kroppsbygning. På Oppsal hadde mannen mørkt blondt hår strøket bakover med gele, viker i hårfestet og kort helskjegg. Han var ikledd mørke bukser og en mørkeblå genser med svarte skulderklaffer - kanskje en såkalt NATO-genser. Under hadde han ei hvit t-skjorte.

- Vi tar utgangspunkt i den gode beskrivelsen offeret i den saken har gitt, sier politiadvokat Lilaas-Skari til Dagbladet.

- Får tips om enkeltpersoner Nå jakter Kripos-gruppa på en identitet som trolig ikke finnes i politiets registre fra før. Samtidig ser etterforskerne på saker fra hele Norge for å undersøke om samme mann kan stå bak ytterligere uoppklarte overgrep i det lange tidsrommet mellom DNA-treffene, eller før 2004.

- Etter den siste voldtektssaken jobber vi med tips og vitneavhør og er i en taktisk fase. I slike saker får vi inn en del tips om personer som vi sjekker nærmere, samtidig som vi blant annet ser på hvilke personer som har oppholdt seg i det aktuelle området, sier Lilaas-Skari, som ikke vil kommentere de to andre sakene.

NYTT ÅSTED: Her i Hellerudveien ble ei 18 år gammel jente overfalt og voldtatt natt til lørdag 8. oktober i år. Politiets etterlysning er hengt opp flere steder i området. Foto: EIRIK H. URKE
NYTT ÅSTED: Her i Hellerudveien ble ei 18 år gammel jente overfalt og voldtatt natt til lørdag 8. oktober i år. Politiets etterlysning er hengt opp flere steder i området. Foto: EIRIK H. URKE Vis mer
ETTERFORSKER: Voldtektsgruppa i Kripos prioriterer saken høyt. Fra venstre: Politibetjent Birgit D. Haukland, politioverbetjent Randi Bones, og leder for gruppa, Cecilie Lilaas-Skari. Arkivfoto: IDA HILDE MATHISEN
ETTERFORSKER: Voldtektsgruppa i Kripos prioriterer saken høyt. Fra venstre: Politibetjent Birgit D. Haukland, politioverbetjent Randi Bones, og leder for gruppa, Cecilie Lilaas-Skari. Arkivfoto: IDA HILDE MATHISEN Vis mer