Kripos kunne ikke gjøre noe med 34 norske pedofile

Verdens største nettverk av barneovergripere avslørt, 34 nordmenn gikk fri.

- FOR TYNT GRUNNLAG: John Ståle Stamnes (høyre) sier at uten data på IP-historikk har de for tynt grunnlag til å gå til pågripelser av mistenkte i nettverk av barneovergripere. Her sammen med tidligere Kripos-sjef og nåværende sysselmann på Svalbard, Odd Olsen Ingerø. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
- FOR TYNT GRUNNLAG: John Ståle Stamnes (høyre) sier at uten data på IP-historikk har de for tynt grunnlag til å gå til pågripelser av mistenkte i nettverk av barneovergripere. Her sammen med tidligere Kripos-sjef og nåværende sysselmann på Svalbard, Odd Olsen Ingerø. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag annonserte Europol at de har rullet opp «verdens største nettverk» av barneovergripere. Etterforskningen har pågått i tre år og i juli i fjor fikk Kripos oversendt 34 norske IP-adresser med tilknytning til nettverket.

I andre land er det foretatt arrestasjoner basert på IP-adressene og leder for Europol opplyser at flere hundre barn er reddet fra misbruk i «Operation Rescue».

I Norge førte imidlertid ikke de 34 IP-adressene til noen arrrestasjoner av barnemisbrukere.

- Vi har akkurat de samme verktøyene som andre land, men i Norge lagres ikke IP-adressene og trafikken, så vi kunne ikke foreta oss noe, sier John Ståle Stamnes, leder for Kripos' avdeling for nettrelaterte overgrep, til Dagbladet.

- Kripos mangler kompetanse Denne uttalelsen får Anders Brenna, leder i Stopp Datalagringsdirektivet (DLD), til å reagere kraftig.

- Dette avslører at Kripos ikke har kompetansen de trenger til å etterforske kriminalitet på nett. De fleste nordmenn har samme IP-adresse hele året gjennom, og hvis de får en ny IP-adresse så er den i samme nabolag. Dermed kan politiet benytte seg av klassisk politiarbeid for å finne de mistenkte, sier Brenna.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer