Kripos må overta

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I går kom meldingen om at Riksadvokaten har bedt Kripos kontakte alle politidistriktene for å finne ut om det er behov for sentralisert etterforskning i metanolsaken. Det er på høy tid. Over en måned er gått siden den første metanolholdige spriten ble registrert i Østfold og det første offeret ble lagt inn på sykehus. Siden da er 27 blitt syke - to bare det siste døgnet - og trolig er sju døde av forgiftning. Den livsfarlige spriten finnes over hele landet, og 30 personer er så langt siktet i saken.
  • Medier og politi har helt siden meldingen om det første metanoltilfellet advart folk mot å kjøpe eller drikke smuglersprit. Likevel tyder ingenting på at vi ser slutten på tragedien. At folk fortsetter å selge og drikke sprit som ikke bare er ulovlig, men som kan være direkte livsfarlig, forteller hvor innarbeidet smuglermarkedet er i landet vårt.
  • Denne lettvinte omgangen med en kriminell virksomhet er ikke enestående for kundene. Til tross for det stigende antallet dødsfall og forgiftninger måtte det gå over en måned før politiet vurderer om etterforskningen skal overtas av Kripos.
  • Så er det nærmest tradisjon for ikke å se dødsfall på grunn av rus som resultatet av kriminalitet, men som noe nær en uheldig bivirkning av at folk ikke tar vare på helsa si. Norge har det høyeste antall overdosedødsfall i Vest-Europa, vi kan regne med at en del av disse skyldes urein heroin, slik metanoldødsfallene skyldes urein smuglersprit.
  • I metanolsaken står vi overfor et akutt problem som ikke bare truer med å drepe flere mennesker, men som i store miljøer vil kunne svekke tilliten til politi og rettsvesen. Vi tar det ellers som en selvfølge at kriminalitet som har døden til følge - og ikke minst når det dreier seg om flere menneskers død - blir etterforsket av de beste kreftene innen politiet. Derfor regner vi med at Kripos nå overtar etterforskningen. Vel er det uansvarlig å kjøpe og drikke smuglersprit som kan føre til døden. Men å formidle og selge dødelig gift er og blir strengt straffbart.