Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kripos må undersøke drapsåsted med gassmaske

En gåte for politiet hvordan siktede (62) klarte å oppholde seg i en leilighet full av CS-gass i flere timer.

TREKKER FRISK LUFT: De tekniske undersøkelsene på drapsåstedet der Olav Kildal (58) ble knivdrept, må undersøkes med masker fordi det ble benyttet CS-gass under politiaksjonen i går kveld og i natt i et forsøk på å få siktede ut. Foto: OLE MORTEN MELGÅRD
TREKKER FRISK LUFT: De tekniske undersøkelsene på drapsåstedet der Olav Kildal (58) ble knivdrept, må undersøkes med masker fordi det ble benyttet CS-gass under politiaksjonen i går kveld og i natt i et forsøk på å få siktede ut. Foto: OLE MORTEN MELGÅRD Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
MO I RANA (Dagbladet): Da politiet gikk til væpnet aksjon og gikk til pågripelse av mannen (62) de mener knivdrepte politioverbetjent Olav Kildal (58) i Mo i Rana i går, ble politistyrkene møtt med en mann med kniv.

- Han hadde kniven i hånda da han ble pågrepet. Han satte seg til motverge, men pågripelsen gikk uten dramatikk, sa krimsjef Arne Hammer i Salten politidistrikt på en pressekonferanse i Mo i Rana i ettermiddag.

De har tatt over etterforskningen i og med at politimannen Olav Kildal ble drept på jobb under det som skulle være et rutineoppdrag med transport av en psykiatrisk pasient i Helgeland politidistrikt i går.

Mannen skulle egentlig hentes tirsdag, men siden mottaket på Nordlandssykehuset avdeling for psykiatri i Bodø var sprengt, utsatte man det til onsdag, opplyste politimester Håvard Fjærli i Helgeland politidistrikt på en pressekonferanse i ettermiddag.

Razzia i 1995Da Kildal og politistudenten kom inn i gangen ble 58-åringen stukket ned med flere stikk av det som antas å være en fiskekniv. Politistudenten som var med på oppdraget løp ut og varslet sine kolleger.

Etter cirka halvannen time fikk man ut Kildal som ble erklært død på sykehus like etterpå. Deretter startet en langvarig politiaksjon der blant annet politiet forsøkte å gasse ut siktede ved å skyte CS-gass mot huset.

Politiet fryktet at mannen i huset hadde våpen siden han hadde registrert et våpenkort med tre tohåndsvåpen på seg. Registreringene stammer fra bak i tid og politiet fant senere utover natta at de kan ha blitt beslaglagt under en razzia mot mannen i 1995, fortalte politimester Håvard Fjærli på pressekonferansen.

SLO TIL:
Politiet gikk tidlig torsdag morgen til aksjon mot mannen som hadde forskanset seg i huset.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
SLO TIL: Politiet gikk tidlig torsdag morgen til aksjon mot mannen som hadde forskanset seg i huset. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

Undersøkelser med gassmaskeEtter hvert med bistand fra Mosjøen og Bodø, stormet spesialtrente politistyrker leiligheten like før klokka 06.00 i morges, og pågrep mannen.

To teknikere fra Bodø og tre fra Kripos er nå i gang med undersøkelser på drapsåstedet.

- Arbeidet på stedet er vanskelig fordi det er fortsatt mye gass i leiligheten. Teknikerne må bruke vernemaske nor som går utover sikten deres, sa Hammer.

Politiet har gjennomført flere avhør av blant annet ambulansepersonellet som var først på stedet, kolleger av Kildal og politistudenten som ble vitne til drapet.

- Det er basert på hennes forklaring at vi har siktet mannen for forsettlig drap, opplyste påtaleansvarlig Øyvind Rengård.

Det for politiet en fortsatt en gåte hvordan siktede klarte å oppholde seg i en leilighet full av CS-gass i flere timer.

- Da han ble pågrepet og sendt til legesjekk kunne man lett merke gasslukta i klærne hans, sa Hammer.

Ikke avhør i dagI samråd med sin forsvarer, advokat Finn Ove Smith, har siktede valgt å ikke la seg avhøre i kveld.

- Han er ikke i stand til å la seg avhøre. Det er en grunn til at mannen skulle transporteres til psykiatrisk sykehus, sier Smith.

Mannens tilregnelighet skal nå undersøkes av en rettsoppnevnt sakkyndig.

DREPT I TJENESTE: Politioverbetjent Olav Kildal.
Foto: PRIVAT / Scanpix
DREPT I TJENESTE: Politioverbetjent Olav Kildal. Foto: PRIVAT / Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!