DREPT: 17 år gamle Birgitte Tengs ble drept natt til lørdag 6. mai 1995. Foto: Privat.
DREPT: 17 år gamle Birgitte Tengs ble drept natt til lørdag 6. mai 1995. Foto: Privat.Vis mer

Kripos mener drapet på Birgitte Tengs må etterforskes på nytt

Det uoppklarte drapet på Birgitte Tengs bør etterforskes på nytt, ifølge Kripos' cold case-gruppe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en rapport utarbeidet av den såkalte cold case-enheten konkluderes det med at etterforskningen av drapet som skjedde 6. mai 1995, bør etterforskes på nytt.

Det var daværende Haugaland og Sunnhordland politidistrikt som i fjor høst ba cold case-enheten om å gjennomgå drapssaken.

Sør-Vest politidistrikt har innkalt til en pressekonferanse på politihuset i Haugesund klokka 12.00 onsdag. Kripos vil også delta på pressekonferansen, der de skal informere om sin gjennomgang av saken, og deres konklusjon, får Dagbladet opplyst.

- Jeg er glad for det. Samtidig har oppklaringen av Kristin-saken i Larvik også gitt meg mer håp, sier Torger Tengs, Birgittes far, til NRK.

Rapporten, som er et straffesaksdokument, er unntatt offentlighet.

Drapet på Birgitte Tengs var den aller første saken den nye enheten i Kripos ble bedt om å se på. Birgitte Tengs ble funnet drept nær hjemmet sitt på Karmøy 6. mai 1995. Hun ble 17 år gammel.

To år senere ble fetteren hennes pågrepet og siktet for drapet. Han ble først funnet skyldig i Karmsund herredsrett, men så frifunnet etter anke til Gulating lagmannsrett.

Til tross for frifinnelsen i lagmannsretten, ble fetteren dømt til å betale erstatning til Tengs' foreldre fordi retten mente det var sannsynlighetsovervekt for at han hadde begått drapet.

Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg har i etterkant dømt den norske staten til å betale 25.000 euro i erstatning til fetteren. Han har fått 1,2 millioner kroner i erstatning og oppreisning fra staten etter straffesaken.

(Dagbladet/NTB)