Kripos og UD hjelper britisk politi i Martine-saken

Jessica Wadsworth leder 40 etterforskere som jobber med drapet på Martine Vik Magnussen. I går var hun i planleggingsmøte på Victoria Terasse i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Jessica Wadsworth ved Scotland Yard uttaler seg nå for første gang direkte til norsk presse om drapet på Martine Vik Magnussen.

Etterforskningslederen har de siste to dagene vært i Norge, og var tilstede blant hundrevis av sørgende i Asker kirke da den drepte 23-åringen ble bisatt klokka 14.

Wadsworth har personlig gitt en detaljert oppdatering til Martines famile, og i dag hun ville hun først og fremst vise sin solidaritet og opprettholde tett kontakt med nordmennene.

- Opp til dem
Men etter seremonien valgte hun å fortelle at hun også er i Norge av etterforskningshensyn.

- Jeg har vært i et møte med representanter for det norske Utenriksdepartementet og snakket om hvilken nøytral hjelp de eventuelt kan bistå med i denne situasjonen, sier drapsetterforskeren.

Hun bekrefter at også norsk politi var tilstede på møtet. Ifølge Wadsworth har norske myndigheter tilbudt sin hjelp i etterforskningen, som spenner over minst tre forskjellige land. Det er imidlertid uklart om det kom noe konkret ut av diskusjonen i Oslo.

- Det er opp til dem hva de vil bidra med, vi har forklart hvor etterforskningen står per i dag, sier politikvinnen.

Har ingen kontakt med den ettersøkte

HUN SKAL LØSE MARTINE-SAKEN: Vi har kommet veldig langt i etterforskningen, bedyrer Jessica Wadsworth. Etterforskningslederen deltok i begravelsen til Martine Vik Magnussen i ettermiddag. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT
HUN SKAL LØSE MARTINE-SAKEN: Vi har kommet veldig langt i etterforskningen, bedyrer Jessica Wadsworth. Etterforskningslederen deltok i begravelsen til Martine Vik Magnussen i ettermiddag. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT Vis mer

Den eneste som er ettersøkt av politiet i forbindelse med drapssaken i London, 21 år gamle Farouk Abdulhak, dro til hjemlandet Jemen med et rutefly like etter Martine forsvant.

Han er per i dag verken mistenkt eller siktet, men londonpolitiet har i flere appeller bedt innstendig om at han kommer tilbake til London for avhør - så langt uten resultat.

Jemen har ingen utleveringsavtaler med Storbritannia, og så langt har britene ikke gjort noe forsøk på å komme i direkte kontakt med 21-åringen. Det ser ut til å være en bevisst strategi.

- Jeg tror ikke det ville gjort noen forskjell. Dette er en svært vanskelig og tidkrevende prosess, vi har ingen jurisdiksjon i Jemen, sier Wadsworth.

Hun avfeier uttalelsene fra Farouks advokat om at 21-åringen er åpen for at politiet kan komme til Jemen for å snakke med ham.

- Det er ikke slik det fungerer. Jeg tror vi har gjort det forholdsvis klart at vi vil at han skal returnere til Storbritannia, sier Wadsworth.

Da Dagbladet.no i dag spurte om to andre påståtte beboere i Farouks leilighet, et tema i mediedekningen av drapet de første dagene, gikk etterforskeren oppsiktsvekkende langt i å antyde at Abdulhak har vært involvert i saken.

- Det er Farouk som har informasjonen vi trenger, sier Wadsworth

Kripos og UD hjelper britisk politi i Martine-saken

På direkte spørsmål bekrefter hun at Abdulhak etter politiets syn er den eneste personen som nå er interessant i etterforskningen.

UD bekrefter tett samarbeid

Hele 40 politifolk jobber ennå utelukkende med Martine-saken, og den tilsynelatende fastlåste situasjonen ser ikke ut til å føre til noen nedtrapping.

- Det er et stort team. og vi har kommet svært langt. Jeg er fornøyd med framdriften i etterforskningen. Mer kan jeg egentlig ikke si, konstaterer Wadsworth, som ikke vil kommentere om politiet har et klart bilde av hva som skjedde den gruoppvekkende påskehelga i London.

Utenriksdepartementet bekrefter overfor Dagbladet.no at det i går var et møte i departementet der både UD, Kripos og Jessica Wadsworth deltok.

- Jeg kan ikke kommentere selve møtet, men det er riktig at det fant sted. Vi har nær kontakt med etterforskningsledelsen i London og diskuterer hvordan norske myndigheter kan bistå britisk politi, sier kommunikasjonsrådgiver Kristin Melsom i UD til Dagbladet.no.

Hun forteller at UD holdes løpende oppdatert på etterforskningen, og at norsk politi nå er involvert.

- Slike internasjonale saker sorterer under Kripos, bekrefter Melsom, som ikke vil gå mer i detalj.

<B>ETTERSØKT:</B> Farouk Abdulhak (21) er en av de siste som så Martine i live, og liket av 23-åringen ble funnet i bygården der Abdulhak bodde.