Kommuneansatt siktet for alvorlig narkotikakriminalitet

Kripos: Oslomannens dobbeltliv

Kripos mener mannen levde et vanlig liv som ansatt i Oslo kommune, samtidig som han ledet et kriminelt nettverk med internasjonale bindinger.

PÅGREPET: Kripos mener mannen er sentral i et kriminelt nettverk med internasjonale tilknytninger mens han jobbet i Oslo kommune. Mannens advokat mener påstandene ikke holder vann og forteller at klienten nekter straffskyld. Foto: Javad Parsa / NTB
PÅGREPET: Kripos mener mannen er sentral i et kriminelt nettverk med internasjonale tilknytninger mens han jobbet i Oslo kommune. Mannens advokat mener påstandene ikke holder vann og forteller at klienten nekter straffskyld. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Publisert

På overflaten var han tilsynelatende en vanlig mann, jobbet med barn og unge, hadde betrodde tillitsverv i Oslo kommune og var en vel ansett kollega og medarbeider og nabo.

I sitt hemmelige liv mener Kripos at mannen hadde en sentral rolle i en internasjonal narkotikaliga som sto for innførsel og omsetning av store mengder hasj, marihuana og amfetamin.

Dagbladet har vært i kontakt med mannens arbeidsgiver.

- Vi synes saken er veldig trist uavhengig av utfall, skriver arbeidsgiveren i en e-post, og opplyser at bydelen har omtrent 1500 medarbeidere.

Både den siktede mannen og arbeidsgiveren er anonymisert for å i minst mulig grad forstyrre politiets etterforskning.

- En sjelden gang opplever vi at ansatte kommer i befatning med kriminalitet. Vi er arbeidsgiver, og kan ikke kontrollere hva våre ansatte gjør utover sitt arbeid, skriver arbeidsgiveren, som opplyser at det kreves vandelsattest før tiltredelse i stilling fra personer som skal jobbe med barn og unge.

- Vi ble gjort kjent med forholdet av politiet og går ikke inn i saker som er under etterforskning med egne undersøkelser, men stoler på at politiet vil avdekke eventuelle ytterligere forhold, skriver arbeidsgiveren videre.

Hacket telefon

30. mars ble mannen pågrepet i en stor politiaksjon etter at Kripos hadde plukket navnet og virksomheten hans ut av den dekrypterte telefontjenesten Sky ECC. En telefontjeneste mye brukt av kriminelle som trodde at politiet ikke kunne lytte inn på meldinger som ble skrevet.

I slutten av 2020 klarte politiet i Frankrike og Nederland å hacke tjenesten.

Den siktede mannen ble utpekt til tillitsvervet i kommunen i mars 2019, viser dokumentasjon som Dagbladet har fått tilgang til.

Ifølge advokat Vidar Lind Iversen, som er mannens forsvarer, er forholdene i den alvorlige siktelsen fra åra 2020 og 2021.

FORSVARER: Ifølge advokat Vidar Lind Iversen, nekter klienten hans straffskyld. Foto: Berit Roald / NTB
FORSVARER: Ifølge advokat Vidar Lind Iversen, nekter klienten hans straffskyld. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

- Han nekter straffskyld i henhold til siktelsen, sier Lind Iversen, til Dagbladet.

Ifølge advokaten er hans klient ikke forelagt noen bevis og blir holdt i blinde med klausulerte dokumenter.

Kartlegger nettverket

Oslomannen sitter varetektsfengslet på tredje måneden og fra rettsdokumentene framgår det at politiet står overfor en omfattende etterforskning i en svært alvorlig narkotikasak.

Fire punkter framstår som spesielt viktige for Kripos å avdekke:

  • Hvor kommer narkotikaen fra?
  • Hvem har bestilt narkotikaen?
  • Hvem har betalt for narkotikaen?
  • Hvordan går pengestrømmene?

Etterforskerne i Kripos har beslaglagt flere mobiltelefoner og går nå gjennom store mengder dekryptert data for å knytte andre brukeridentiteter til nettverket. Det skal være flere uidentifiserte personer og grupperinger i saken.

Ifølge Kripos, har mannen levd et dobbeltliv der hans kriminelle virksomhet har gått under radaren for arbeidsgiver, venner og folk i lokalmiljøet.

- Dette er ikke brukere. Dette er sentrale personer i et kriminelt organisert nettverk som tilsynelatende lever et helt normalt liv, sier Nora Pedersen, som er politiadvokat i Kripos.

Mannen sitter fortsatt i varetekt og politiet frykter at den siktede mannen vil fjerne eller skjule bevis dersom han slipper ut. De frykter også at mannen vil kunne påvirke vitner og varsle medskyldige dersom han løslates.

Innblikk i omfanget

Det er vanlig at en person mistenkt for alvorlig narkotikakriminalitet fengsles for fire uker av gangen. Det betyr at politiet må komme tilbake til dommeren etter en måned med bevis de mener rettferdiggjør å holde en person innelåst i varetekt.

I det andre fengslingsmøtet kommer det fram informasjon som gir et lite innblikk i det politiet mener er mannens hemmelige og omfattende kriminelle virksomhet. Ifølge rettsdokumenter, skal han ha hatt befatning med følgende mengder hasj og marihuana på forskjellige tidspunkt.

  • 50 kilo hasj
  • 3 kilo hasj
  • 3 kilo hasj
  • 5 kilo marihuana
  • 9,9 kilo hasj
  • 6 kilo hasj

Det er grunn til å tro at Kripos anser hvert strekpunkt som egne innførsler eller beslag og at dette sannsynligvis bare er en liten del av det politiet mener mannen er skyldig i å ha befatning med.

Venter på Høyesterett

Mannen ble pågrepet samtidig som tre andre personer i en større politiaksjon. Dagbladet kjenner til at det skal ha blitt brukt store ressurser på spaning og kartlegging av den kriminelle virksomheten før de gikk til aksjon.

Personer som ble pågrepet i samme politiaksjon mistenkes i tillegg for å ha befatning med stort parti amfetamin, en kilo kokain, hasj og hvitvasking av nærmere 14 millioner kroner.

Den siktede mannen har ikke forklart seg til politiet.

- Det er ingen som forklarer seg i Sky ECC- eller i Encrochat-saker før det er avgjort om bevisene er lovlig innhentet eller ikke, sier advokaten hans, Vidar Lind Iversen.

Årsaken til det er at Høyesterett i midten av juni skal behandle spørsmålet om bevisene fra de hackede telefontjenestene er lovlig innhentet av norsk politi.

- Vi avventer høyesteretts behandling. Vi mener at bevisene er innhentet på lovlig vis og kan brukes lovlig, sier Kripos-sjef, Kristin Kvigne, til Dagbladet.

Dersom retten kommer fram til at lovanvendelsen er feil, vil bevisgrunnlaget i en lang rekke alvorlige narkotikasaker måtte frafalles. Det vil også gjelde i denne saken.

- Vi forholder oss til det når avgjørelsen foreligger, sier Kripos-sjefen.

Dagbladet har tidligere omtalt rettstvisten rundt dette problemet.

- Jeg legger til grunn at min klient skal behandles som uskyldig inntil det motsatte er bevist, sier Lind Iversen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer