Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kripos samarbeider med Jodel for å stanse bombetrusler

Vil raskere identifisere dem som står bak truslene.

LEI AV SKOLE-TRUSLER: Kripos har hatt en rekke saker med trusler mot norske skoler, og har derfor innledet et samarbeid med grunnleggerne av meldings-appen Jodel, Arkivfoto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
LEI AV SKOLE-TRUSLER: Kripos har hatt en rekke saker med trusler mot norske skoler, og har derfor innledet et samarbeid med grunnleggerne av meldings-appen Jodel, Arkivfoto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kripos har, etter en rekke bombetrusler den siste tida, inngått et tettere samarbeid med grunnleggerne av den tyske appen Jodel.

Det er i tråd med signaler Jodel selv har kommet med, hvor grunnleggerne har bedt om et tettere politi-samarbeid i forbindelse med trusler, personlige krenkelser og mobbing.

Ba om hjelp Før helga ba Kripos Jodel om å bistå dem bedre, slik at de enklere, raskere og mer sikkert kan identifisere hvem som står bak truslene.

- De som kommer med slike trusler må vite at det har konsekvenser, også for dem personlig. De risikerer å bli pågrepet, få inndratt telefon og datautstyr og man risikerer anmerkninger i strafferegisteret som kan være svært ødeleggende for den enkelte, sier leder Thomas Stærk ved seksjon for internettrelatert etterforskningsstøtte i Kripos i en pressemelding.

Straffeansvar Seinest i forrige uke ble det framsatt trussel mot en skole i Narvik.

Ved å true samfunnsinstitusjoner på denne måten risikerer man ikke bare et straffeansvar, men også et betydelig erstatningsansvar som følge av de økonomiske kostnadene slike hendelser har, skriver Kripos i pressemeldingen.

- Følg med Foreldre er potensielt erstatningsmessig ansvarlige på vegne av sine barn. Det er fortsatt politidistriktene som har etterforsknings- og påtaleansvaret for sakene i sine distrikt, men Kripos bistår i den utstrekning det er nødvendig.

- Vi oppfordrer foreldre, foresatte og skoler til å følge aktivt med på hvordan barn og unge bruker denne type tjenester, skriver Kripos i pressemeldingen.

- Elevene blir utrygge Mange har reagert mot de mange truslene, og en rekke skoler har vært midlertidig stengt.

- Det har vært fryktelig mange slike trusler mot norske skoler i det siste, og de har kommet tett på, har KrFs skolepolitiske talsperson Anders Tyvand tidligere uttalt til Dagbladet..

- I min egen hjemby, Tønsberg, sier flere elever at de føler en utrygghet etter det som skjedde. De opplever ikke at skolen er den samme trygge arenaen som tidligere, fortsetter Krf-politikeren.

Han sier det er bra at politiet vier mer oppmerksomhet til sosiale medier.

- Spesielt egnet for trusler Landsleder Adrian Lorentsson for Mental Helse Ungdom har også uttrykt bekymring:

- Jeg har hørt historier om elever som sitter hele dagen og stirrer på Jodel-appen, fordi de er redde for at det skal komme noe der. Problemet med anonyme sosiale medier er at det kanskje spesielt er egnet for trusler og mobbing, og jeg tror dette fører til at mange bekymrer seg, har Lorentsson uttalt til Dagbladet.

- Dette er en bekymringsfull trend, og jeg føler med dem som blir utsatt for trusler og mobbing. Det er helt klart et alvorlig problem, og også en samfunnskostnad når skoler må stenge. Det skaper en utrygghet når det er politiet som står ved portene til skolen og ikke lærere. I tillegg kan denne frykten helt klart gå utover konsentrasjonen til elevene, sier han.