FUNNET DREPT: Kripos bekrefter at de har startet en egen etterforskning av drapene på Maren Ueland (28) og Louisa Vesterager Jespersen (24). FOTO: Privat
FUNNET DREPT: Kripos bekrefter at de har startet en egen etterforskning av drapene på Maren Ueland (28) og Louisa Vesterager Jespersen (24). FOTO: PrivatVis mer

Marokko-drapene

Kripos sikrer spor i Norge

De skal framskape hendelsesforløpet gjennom å gjøre avhør og sikre elektroniske spor i Norge.

Kripos bekrefter at de har startet en egen etterforskning av drapene på Maren Ueland (28) og Louisa Vesterager Jespersen (24).

- Kripos har et ansvar og gjør de undersøkelsene vi kan her i Norge knyttet til drapene i Marokko, sier kommunikasjonssjef i Kripos Ida Dahl Nilssen til Dagbladet.

Hun understreker at det er marokkansk politi som etterforsker saken i Marokko, men sier at Kripos skal få klarhet i hendelsesforløpet gjennom å gjøre avhør og sikre spor som kan bidra til å belyse hva som har skjedd.

Videoen som Kripos tidligere i dag bekreftet at de arbeider med å få fjernet videoen fra nettet.

Samarbeider med dansk politi

Tidligere i dag bekreftet Kripos at de undersøker en video som florerer på sosiale medier, skal angivelig være av drapet på en av de to kvinnene, men videoen er ikke verifisert av noen.

- Vi er ikke der enda at vi kan gi en klar vurdering på autentisitet nå, men jobber videre med dette i dag sammen med dansk politi, sier kommunikasjonssjefen.

Hun sier at Kripos samarbeider tett med dansk politi og arbeider med å få fjernet videoen fra nett.

Videoen er sett av norske tjenestemenn i går kveld og gjennom natta, og norsk politi har også kontakt med marokkanske myndigheter gjennom Interpol og en polititjenestemann i Marokko.

Også dansk politi undersøker videoen.

- Vi er i gang med å undersøke om videoen er ekte, sa Rigspolitiet til Ekstra Bladet tidligere i dag.

Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen, bekreftet også på en pressekonferanse torsdag at det er en video som florerer på sosiale medier.

DIREKTE: Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen holder pressekonferanse i forbindelse med drapene i Marokko. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Mye tyder på terror

Han sa at mye tyder på at drapene på Maren Ueland (28) og danske Louisa Vesterager Jespersen (24) er en terrorhandling.

- Ingen har tatt ansvaret for handlingen, men jeg har fått opplyst at marokkanske myndigheter har en person i varetekt med tilknytning til terrororganisasjoner, sier Løkke Rasmussen, og viser til at politiet jakter ytterligere tre personer.

Rasmussen har vært i kontakt med pårørende og sier at både danske myndigheter og politi er til stede i Marokko.

- Det som skulle være en feriereise, ble et mareritt. To uskyldige mennesker ble drept på bestialsk vis. Vi tar dette med forferdelse og dyp sorg. Mine tanker går til kvinnenes familier, sier Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen, på en pressekonferanse torsdag.

Jakter tre drapsmistenkte

I går ble det kjent at politiet jakter tre nye menn etter at den norske og den danske jenta ble funnet drept mandag. Fra før av er en person pågrepet i saken.

- De har arrestert det de mener er én av de antatte gjerningsmennene. I tillegg er de på jakt etter tre andre personer, som de mener er medlemmer av terrorgruppa IS, forteller en kilde til journalister i avisa 2M.ma.

I en pressemelding sendt ut seint i kveld har påtalemyndigheten vedlagt bilder av de tre mistenkte. De tror videre at de fremdeles befinner seg i Atlasfjellene, og jakter på dem med store styrker, støttet av helikopter og hunder.

Mannen politiet har i sin varetekt, er koblet til en terroristgruppe. Gruppa blir ikke navngitt av påtalemyndigheten.

Tre menn ble tidlig pågrepet i saken. To av disse ble løslatt etter avhør. Nå jakter politiet på tre nye menn. Disse personene antas å ha deltatt i drapene på de to kvinnene, ifølge kilden.

- Radikal islam kan ikke utelukkes. Det er på grunn av profilen til personen som er pågrepet, samt de tre mennene som er ettersøkt, sier en ikke navngitt kilde til det franske nyhetsbyrået AFP.