Kripos sikter to tenåringer for omfattende dataangrep

Ingen grunn til at guttene fikk slettet «bevis» før pågripelsen, melder politiet.

TO SIKTET:  Kripos har gått til pågripelse av to gutter i slutten av tenårene som nå er siktet for omfattende datahacking mot norske og utenlandske virksomheter. Foto: Christian Roth Christensen
TO SIKTET: Kripos har gått til pågripelse av to gutter i slutten av tenårene som nå er siktet for omfattende datahacking mot norske og utenlandske virksomheter. Foto: Christian Roth ChristensenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kripos har gått til pågripelse av to gutter i slutten av tenårene. De to er siktet for omfattende dataangrep mot norske og utenlandske virksomheter.

En 19 år gammel mann ble pågrepet i Gudbrandsdalen fredag, dagen før politiet mottok den første anmeldelsen i saken. Deretter ble en 18-åring pågrepet på Romerike mandag.

- Vi kjente ikke til noen av disse fra før. Vi er raske, og har basert etterforskningen på elektroniske spor og analyser. De bruker anonymiseringstjenester, sier politiadvokat Erik Moestue i Kripos til Dagbladet.

- Pågripelsene var udramatiske. Vi har tatt beslag hos begge personene, og det er ingen grunn til å tro at de fikk slettet bevis.

- Begrenset miljø Guttene har kjennskap til hverandre gjennom nettet, og i den fysiske verden er det «ingenting som tyder på at de kjenner hverandre virkelige navn», bare kallenavn, mener Moestue.

- De har gjort målrette og grove skadeverk på datasystem de siste ukene. Jeg er ikke kjent med at hackergruppa Anonymous har spilt noen rolle i vår etterforskning, etterforskningen er tuftet på andre opplysninger.

Kripos vet ikke hvor mange andre som er tilknyttet miljøet «DotNetFuckers», som guttene tilhører. Moestue mener det blir feil å kalle gruppen et «nettverk».

- Et nettverk indikerer noe mer omfattende. Min følelse er at miljet er begrenset. Motivasjonen er uklar, men motivasjonen for skadeverk i hackersaker pleier å være at de ønsker å vise et annet miljø hva de er i stand til å gjøre.

Dnb, Norsk tipping og PST er blant nettstedene som har blitt angepet, ifølge NRK.

- Sentrale Guttene er siktet for brudd på straffelovens paragraf 291/ 292 som omfatter grovt skadeverk. Dette har en strafferamme på seks års fengsel.

 - Vi mottok den første anmeldelsen torsdag morgen fra et selskap som blant annet representerer en nettavis, og den andre i underkant av et døgn etterpå. Den var fra et selskap som drifter datasystemene for andre nettsider, sier politiadvokat Erik Moestu.

Angrep Norsk Tipping Kommunikasjonssjef i Norsk Tipping, Magne Vikøren, forteller at de gjentatte ganger har blitt angrepet av hackere i vår. De vil innen kort tid anmelde saken.

-I midten av april ble det sendt store mengder uønsket datatrafikk inn mot våre nettsider, og derfor ble nettet treigt. Vi har i perioder hatt store angrep mot nettsida vår. Konsekvensen har vært at enkelte kunder ikke kom seg inn.

Forrige helg kom fem prosent av Norsk Tippings nettsidebrukere ikke inn på siden på grunn av angrep. Norsk Tipping ser veldig alvorlig på saken, opplyser Vikøren.

-Vi jobber hele tiden med tiltak for å sikre sidene våre. Dette er et tjenesteangrep og ikke et innbrudd eller hacking. Ingen ting tyder på at data er komprimert.

- Betydelige tap Kripos skriver videre at angrepene har foregått gjennom såkalte tjenestenektangrep:

«Gjerningspersonene er mistenkt for å ha sendt store mengder datatrafikk mot webservere (datamaskiner) som drifter internettsider. Sidene overbelastes noe som medfører at internettbrukere ikke får tilgang til internettsidene. For flere virksomheter innebærer dette betydelig tap».

Politiet har foreløpig ikke noe motiv for angrepene.