VAR ADVOKAT: Målfrid Høiviks ektemann Knut Smedsrud, som i dag er direktør i Politifagavdelingen i Politidirektoratet, forsvarte i fjor vår Hells Angels-sjef Ove Jørgensen Høyland mot narkotikasmugling og mafiaanklager. Høivik gikk samtidig inn i styret i mannens advokatfirma Smedsrud Stoltz AS, samtidig som hun var lensmann i Øvre Eiker i Buskerud. Foto: Erling Hægeland / Dagbladet
VAR ADVOKAT: Målfrid Høiviks ektemann Knut Smedsrud, som i dag er direktør i Politifagavdelingen i Politidirektoratet, forsvarte i fjor vår Hells Angels-sjef Ove Jørgensen Høyland mot narkotikasmugling og mafiaanklager. Høivik gikk samtidig inn i styret i mannens advokatfirma Smedsrud Stoltz AS, samtidig som hun var lensmann i Øvre Eiker i Buskerud. Foto: Erling Hægeland / DagbladetVis mer

Kripos-sjefens mann forsvarte Hells Angels. Kripos-sjefen satt i advokatfirmaets styre

Nå får hun kritikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kripos-sjef Målfrid Høiviks blir kritisert for ikke å ha avklart sitt styreverv i ektemannens advokatfirma.

Høiviks ektemann Knut Smedsrud, som i dag er direktør i Politifagavdelingen i Politidirektoratet, forsvarte i fjor vår Hells Angels-sjef Ove Jørgensen Høyland mot narkotikasmugling og mafiaanklager. Høivik gikk samtidig inn i styret i mannens advokatfirma Smedsrud Stoltz AS, samtidig som hun var lensmann i Øvre Eiker i Buskerud.

Høivik, som fortsatt står oppført med styrevervet, ble i oktober i fjor sjef i Kripos. Både hun og mannen gikk over til å jobbe med organisert kriminalitet, som blant annet omfatter MC-klubbene. Hun får nå kritikk fra flere hold for at hun aldri fortalte sine overordnede om styrevervet, noe hun ifølge Politilovens paragraf 22 og politiets eget regelverk etter alt å dømme skulle ha gjort, skriver ABC Nyheter.

- Høivik burde ha gjort det, sier politimester Rune Bård Hansen i Vestfold politidistrikt til avisen. Ifølge Politiloven skal politimester gi sitt samtykke til bierverv for embets- og tjenestemenn med politimyndighet.

- Bør ikke forekomme Han får støtte av professor Hans Petter Graver ved Juridisk fakultet ved Universitetet i Oslo og jussprofessor Hans Fredrik Marthinussen ved Universitetet i Bergen.

- Det er en rolleblanding som ikke bør forekomme at politifolk sitter i styrer som tar forsvareroppdrag. Hadde man spurt, ville man fått beskjed om det ikke er greit, og fått nei, sier Marthinussen til avisen.

Politimester Johan Brekke i Søndre Buskerud politidistrikt mener det er vanskelig å si om Høivik ville fått lov til å ha styreverv i advokatfirmaet, dersom hun hadde søkt.

- Når det er usikkerhet knyttet opp mot bierverv, kan det være en god regel å avklare på forhånd om det skal søkes om bierverv eller ikke, sier Brekke.

- Ubetalt verv Høivik sier at hun ikke klarerte styrevervet i ektemannens firma med sin daværende sjef, politimesteren i Søndre Buskerud politidistrikt, fordi vervet er ubetalt.

- Mitt verv som varamedlem til styret har vært og er et ubetalt verv. Jeg har ikke mottatt noe økonomisk godtgjørelse for dette, og mener således at det faller utenfor biervervsbegrepet. Det er derfor ikke innhentet tillatelse for dette vervet. Videre har verken jeg eller andre varemedlemmer noen gang blitt innkalt til møter eller deltatt i beslutningsprosesser i firmaet, sier Høivik til ABC Nyheter.

Høivik understreker at hennes forhold til Smedsrud alltid har vært kjent av hennes ledere.

- Hans klientportefølje har derimot verken jeg eller mine ledere hatt kunnskap om utover det som har fremgått i mediene, sier hun.

(NTB)

FÅR KRITIKK: Målfrid Høivik er assisterende direktør i Kripos. Arkivfoto: Heiko Junge / NTB scanpix
FÅR KRITIKK: Målfrid Høivik er assisterende direktør i Kripos. Arkivfoto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer