<strong>SMUGLER MEDISINER:</strong> SMUGLER VALIUM: I 2012 hadde politiet 5 2629 beslag av benzodiazepiner. Beslagene utgjorde formidable 1.285 000 tabletter. Beslaget av er blant de høyeste noen gang. Her ser man et valiumbeslag fra 2012. Foto: TOLLVESENET
SMUGLER MEDISINER: SMUGLER VALIUM: I 2012 hadde politiet 5 2629 beslag av benzodiazepiner. Beslagene utgjorde formidable 1.285 000 tabletter. Beslaget av er blant de høyeste noen gang. Her ser man et valiumbeslag fra 2012. Foto: TOLLVESENET Vis mer

Kripos slår alarm: Farlig pilleflom til Norge

De er helt like reseptbelagte medisiner, men føres illegalt inn til Norge. Nå advarer politiet mot å kjøpe medisinen på det svarte markedet. - Det kan være direkte farlig, sier Kripos.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Oktober 2012 ble en ungarer (43) ble tatt på Svinesund i helga med 44.000 tabletter gjemt i bildøra. Pillene var Rivotril, og er bare noen av de enorme mengdene benzodiazepiner som er beslaglagt i 2012.

I 2012 hadde politiet 5 2629 beslag av benzodiazepiner. Beslagene utgjorde formidable 1.285 000 tabletter. Beslaget av er blant de høyeste noen gang.

Kripos slår alarm Benzodiazepiner er en gruppe kjemisk beslektede medikamenter med blant annet angstdempende og muskelavslappende virkning og sovemedisiner. Dette er reseptbelagte medisiner som er lovlige i Norge, men som føres illegalt inn i landet.

Nå er Kripos bekymret for utviklingen.

- Jeg vil advare unge og brukere mot å kjøpe illegale piller. Man kan aldri vite hva man får, og særlig kombinert med bruk av andre rusmidler kan det være direkte farlig, fungerende leder for taktisk avdeling i Kripos, Eivind Borge.

<strong>44 000 TABLETTER:</strong> Oktober 2012 ble en ungarer (43) ble tatt på Svinesund i helga med 44.000 tabletter gjemt i bildøra. Pillene var Rivotril, og er bare noen av de enorme mengdene benzodiazepiner som er beslaglagt i 2012. Foto: TOLLVESENET/NTB SCANPIX
44 000 TABLETTER: Oktober 2012 ble en ungarer (43) ble tatt på Svinesund i helga med 44.000 tabletter gjemt i bildøra. Pillene var Rivotril, og er bare noen av de enorme mengdene benzodiazepiner som er beslaglagt i 2012. Foto: TOLLVESENET/NTB SCANPIX Vis mer

Borge sier at man ser at smuglingen har tilknytning til organisert kriminalitet i Norge og i utlandet.

- Dermed bidrar man til å finansiere organisert kriminalitet når man kjøper disse pillene, sier Borge.

Formidabel økning Tallene fra Kripos viser at beslaget av benzodiazepiner har økt med 77 prosent sammenliknet med første halvår 2011. I en rapport, Dagbladet har fått tilgang til, skriver Kripos at «en ytterligere økning kan forventes på grunn av foreløpige ukjente tabletter som ennå ikke er ferdig analysert».

90 prosent av de beslaglagte medisinene er såkalte diazempamholdige og klonazepamholdige tabletter.

I all hovedsak er dette Valium og Rivotril. Valium kan blant annet brukes som sovemiddel og angstdempende og Rivotril brukes til behandling av epilepsi, men brukes i større og større grad som rusmidler.

<strong>FORMIDABEL ØKNING:</strong> Tallene fra Kripos viser at beslaget av benzodiazepiner har økt med 77 prosent sammenliknet med første halvår 2011. I en rapport, Dagbladet har fått tilgang til, skriver Kripos at «en ytterligere økning kan forventes på grunn av foreløpige ukjente tabletter som ennå ikke er ferdig analysert». Foto: POLITIET
FORMIDABEL ØKNING: Tallene fra Kripos viser at beslaget av benzodiazepiner har økt med 77 prosent sammenliknet med første halvår 2011. I en rapport, Dagbladet har fått tilgang til, skriver Kripos at «en ytterligere økning kan forventes på grunn av foreløpige ukjente tabletter som ennå ikke er ferdig analysert». Foto: POLITIET Vis mer

I rapporten skriver Kripos at «økningen i antall beslag av benzodiazepiner kan skyldes at flere brukere bestiller medisiner og legemidler på Internett. Dette kan igjen skyldes økt bruk av angstdempende legemidler og sovemidler i befolkningen og at flere kjøper legemidlene uavhengig av de legale salgskjedene».

- Bekymringsfullt - Dette er en bekymringsfull utvikling som har vart i flere år, sier Borge. Han peker på at politiet har gjort store beslag med originale varer, det vil si at de har blitt produsert av legemiddelprodusentene legalt i et annet land.

Både «Valium» og «Rivotril» produseres av det sveitsiske legemiddelfirmaet Hoffmann-La Roche.

Roche Norge vil ikke overfor Dagbladet kommentere hvorfor de tror så mange av deres produkter blir innført illegalt til Norge, men skriver i en e-post at «dersom Roche får henvendelser fra Politimyndighetene så vil vi samarbeide på best mulig måte».

«Generelt når gjelder våre reseptbelagte legemidler, skal disse bare brukes som anbefalt av forskrivende lege», skriver kommunikasjonssjef i Roche Norge, Elin Evju Sagbakken, til Dagbladet.

<strong>ORGANISERT KRIMINALITET:</strong> Eivind Borge fra Kripos sier at man ser at smuglingen har tilknytning til organisert kriminalitet i Norge og i utlandet.

- Dermed bidrar man til å finansiere organisert kriminalitet når man kjøper disse pillene, sier Borge. Foto: ANITA ARNTZEN/DAGBLADET
ORGANISERT KRIMINALITET: Eivind Borge fra Kripos sier at man ser at smuglingen har tilknytning til organisert kriminalitet i Norge og i utlandet. - Dermed bidrar man til å finansiere organisert kriminalitet når man kjøper disse pillene, sier Borge. Foto: ANITA ARNTZEN/DAGBLADET Vis mer

- Her er det viktig at produsentene tar en ansvar og finner ut hvordan disse pillene ender opp på det illegale markedet, sier Borge fra Kripos.

- Alvorlige funn Legemiddelindustrien sier de er bekymret for at det er et så stort illegalt marked for slike legemidler.

- Vi vet ikke om det økte beslaget skyldes mer innførsel eller om det er tollmyndighetene som er flinkere til å legge beslag på disse produktene. Uansett er dette et problem som vi håper myndighetene tar på alvor, sier administrerende direktør Karita Bekkemellem i Legemiddelindustrien.

Medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen, er også bekymret.

- Det er et alvorlig funn at ulovlig import av legemidler ser ut til å øke, sier Madsen til Dagbladet. Han advarer folk mot å kjøpe pillene.

- Farlig å bruke - Det er vanskelig eller umulig å vite om legemidler som blir bestilt over Internett og som kommer i posten er ekte eller falske. Falske medisiner kan være farlige å bruke. De kan inneholde altfor store doser, ingen doser, inneholde helt andre stoffer eller forurensninger som kan gi skader, sier Madsen, som mener folk må «skjønne at det er farlig å bestille legemidler fra utlandet».

<strong>PRODUSERES LEGALT:</strong> Både «Valium» og «Rivotril» produseres av det sveitsiske legemiddelfirmaet Hoffmann-La Roche.

Roche Norge vil ikke overfor Dagbladet kommentere hvorfor de tror så mange av deres produkter blir innført illegalt til Norge, men skriver i en e-post at «dersom Roche får henvendelser fra Politimyndighetene så vil vi samarbeide på best mulig måte». Foto: POLITIET
PRODUSERES LEGALT: Både «Valium» og «Rivotril» produseres av det sveitsiske legemiddelfirmaet Hoffmann-La Roche. Roche Norge vil ikke overfor Dagbladet kommentere hvorfor de tror så mange av deres produkter blir innført illegalt til Norge, men skriver i en e-post at «dersom Roche får henvendelser fra Politimyndighetene så vil vi samarbeide på best mulig måte». Foto: POLITIET Vis mer

- Legemidler som inneholder benzodiazepiner er vanedannende og ulovlig bruk kan skape store problemer for den enkelte bruker på sikt, sier Madsen, og viser til at benzodiazepiner kan være farlige å bruke når en kjører bil.

- Hvis du bruker doser som er over grensen som er fastsatt av helsemyndighetene må du ha tillatelse fra fylkeslegen for å kjøre bil. Ulovlig bruk kan føre til alvorlige trafikkulykker, sier Madsen.

Helsedepartementet har nå foreslått at det skal bli forbudt å importere legemidler via posten. Det blir i så fall bare tillatt å ta med seg legemidler fra utlandet når du selv kommer hjem fra reise.

<strong>BER PRODUSENTENE TA ANSVAR:</strong> - Her er det viktig at produsentene tar en ansvar og finner ut hvordan disse pillene ender opp på det illegale markedet, sier Eivind Borge fra Kripos. Foto: POLITIET
BER PRODUSENTENE TA ANSVAR: - Her er det viktig at produsentene tar en ansvar og finner ut hvordan disse pillene ender opp på det illegale markedet, sier Eivind Borge fra Kripos. Foto: POLITIET Vis mer
<strong>- ALVORLIG:</strong> - Det er et alvorlig funn at ulovlig import av legemidler ser ut til å øke, sier medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen. Foto: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADET
- ALVORLIG: - Det er et alvorlig funn at ulovlig import av legemidler ser ut til å øke, sier medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen. Foto: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADET Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer