Kripos slår alarm om ny narkotikatrend

Rekordbeslag av syntetisk hasj.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Syntetisk hasj», som også er kjent som legal highs og cannabinoider, står i flere land på narkotikalisten. I Norge er det bare klassifisert som ulovlig legemiddel, melder NRK.

- Politiet over hele landet er bekymret. Vi oversender fortløpende nye varianter til Statens legemiddelverk, som har ansvaret for nye oppføringer på narkotikalisten, sier seksjonssjef for narkotikaanalyse Kari Solvik i Kripos.

Stoffene gir en hasjlignende rus, men har en sterkere ruseffekt. Hadde stoffet stått på narkotikalisten, hadde de som tar det inn til landet, risikert langt strengere straffer enn det de gjør i dag.

- Dette er veldig kraftige saker og har flere problematiske effekter. Blant de mest alvorlige er psykoser, hallusinasjoner, angst og hjerteproblemer, sier avdelingsdirektør Liliana Bachs ved Folkehelseinstituttet.

I USA har den «syntetiske hasjen» tatt flere liv. I Sverige er det så langt registrert ni dødsfall i forbindelse med bruken av slike stoffer. Bachs frykter at det bare er et spørsmål om tid før stoffet tar liv også i Norge.
(NTB)