Kripos slår alarm om økt utpressing

Gutter helt ned i 14-årsalderen blir utpresset på nett.

BEKYMRET: Politibetjent Thale Parker. Foto: Kripos
BEKYMRET: Politibetjent Thale Parker. Foto: Kripos Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kripos er bekymret for en økning i seksuell utpressing av unge gutter, skriver de i en pressemelding.

Gutter ned i 14-årsalderen presses for penger etter å ha delt penisbilder med eller onanert på webkamera for det som framstår som jevnaldrende jenter, skriver politiet.

- Guttene blir umiddelbart utsatt for et pengekrav, med trusler om at bildene deles offentlig hvis de ikke betaler. Gjerningspersonen er ofte pågående ved å sende mange meldinger, trolig for å stresse fornærmede ytterligere, sier politibetjent Thale Parker ved seksjon for internettrelaterte overgrep ved Kripos.

Kripos skriver at man ikke bør betale, hvis det kommer et slikt krav, og oppfordrer til å bryte kontakten umiddelbart.

- Gjerningspersonene sitter ofte i andre land, og fremstår som organiserte kriminelle som har spisset metoder for å lure de fornærmede. Dette handler ikke om at de fornærmede har gjort noe galt eller vært uforsiktig, gjerningspersonene er profesjonelle, sier Parker i pressemeldinga.

Politiet oppfordrer likvel alle til å være forsiktige på internett.

– Politiet ser alvorlig på denne typen kriminalitet, fordi det krenker barn og unges mulighet til å bestemme over egen kropp og seksualitet, og det kan også påvirke den enkeltes psykiske helse. Vi oppfordrer derfor de som er utsatt for dette til å anmelde, slik at politiet kan etterforske sakene, også i samarbeid med andre lands politimyndigheter, sier Parker.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer