Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kripos-teamet i Kongo ble nektet å vitne

Fordi de kongolesiske vitnene ikke dukket opp.

FIKK IKKE VITNE: Rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen skulle forklare seg for retten i dag. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
FIKK IKKE VITNE: Rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen skulle forklare seg for retten i dag. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KINSHASA (Dagbladet): Etter protester fra aktor, fikk ikke Kripos og rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen vitne i den kongolesiske retten i dag. Det norske teamet er krystallklare på at Tjostolv Moland ikke ble drept, men begikk selvmord.

Rettsmedisiner Stray-Pedersens omfattende og detaljerte framføring av obduksjonsrapporten, som forsvaret mener kan bli avgjørende for en frifinnelse, blir dermed utsatt på ubestemt tid.

Etter å ha blitt hentet opp til dommerne, fikk de norske ekspertene beskjed om at de måtte gå og sette seg igjen. Dette utløste hektiske diskusjoner blant øvrige medlemmer av den norske delegasjonen. UDs spesialutsending Kai Eide og Frenchs norske advokat hadde flere samtaler med Kripos-teamet og en representant for kongolesiske myndigheter.

Årsaken til utsettelsen er angivelig at flere kongolesiske vitner ikke har møtt opp.

- Vi kan ikke ta vitnemålet deres i dag, fordi de fleste kongolesiske vitnene er borte. Men vi har allerede konklusjonene deres, sa dommeren til nordmennene.

Stray-Pedersen var French-forsvarets sterkeste kort i den kongolesiske retten.

- Jeg er forberedt på alt, sa han til Dagbladet i Kongo i går.

- I prinspippet er det ikke noe annerledes enn hva jeg ville gjort i en lokal, norsk tingrett. Det som er spesielt her er at noen risikerer dødsstraff, sa han.

Kongolesiske påtalemyndigheter mener Moland ble dopet ned og kvalt, mens etterforskere fra Kripos og Stray-Pedersen er krystallklare på at det ikke har skjedd noe kriminelt.

Hele Norges coronakart