Kripos tror det blir flere storaksjoner

Kripos sier organiserte kriminelle miljøer i større og større grad bruker legale virksomheter for å begå og skjule alvorlige kriminalitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 150 tjenestemenn gjennomførte i dag en koordinert razzia på hele Østlandet mot dagligvarekjeden Lime. Flere butikkledere og forretningsmenn siktet for menneskehandel, svarte millioninntekter og store bedragerier.

- Vi ser at organiserte kriminelle miljøer i større og større grad bruker legale virksomheter for å begå og skjule alvorlige kriminalitet, sier avdelingsleder for taktisk avdeling i Kripos, Eivind Borge, til Dagbladet. Han sier Kripos har bistått i etterforskningen mot matvarekjeden Lime.

Tror på flere storaksjoner —Sånn som saken nå framstår så bekrefter denne saken nettopp det vi har advart mot, sier Borge.

Borge sier at en bekjempelse av dette fenomenet er høyt prioritert og at vi nå trolig vil se flere storaksjoner mot kriminelle miljøer som forsøker å etablere seg i næringslivet.

— Når vi har satt så stort og tungt fokus på dette, så vil man se flere konkrete saker og operasjoner mot disse miljøene, sier Borge. Han sier at forbrukerne må ta et større ansvar når de kjøper billige tjenester og varer.

Kripos advarer — Når man kjøper en bilvask for hundre kroner så bør man forstå at noe er galt. Samtidig kan jeg forstå at det er vanskelig for forbrukerne å forstå at dagligvarehandel kan være skalkeskjul for kriminalitet. Samtidig er det viktig at forbrukerne forstår trusselbildet, sier Borge. Han sier det nå er viktig at næringen selv tar oppgjør med de kriminelle miljøene.

— Vi har lenge advart mot at vi ser en fare for at de kriminelle virksomhetene er i ferd med å konkurrere ut den legale delen av næringslivet. Det er derfor svært gledelig at dette nå prioriteres høyt, slik at vi kan ivareta den lovlydige delen av næringslivet, sier Borge. Han sier at de også ser tendenser på at norske myndigheter blir korrumpert gjennom de kriminelle nettverkene.

Korrumperer — Selv om tallene er veldig små, så har vi sett over tid at det er en økende grad av korrupsjon blant offentlige myndigheter. Vi ser at de kriminelle miljøene jobber mer målrettet for å få innpass hos de offentlige myndighetene, sier Borge. Han sier det også er viktig å fokusere på ofrene i arbeidskriminalitetssakene.

— Vi har ikke alltid vært like flinke til dette, men nå har det blitt satt tydelig fokus på menneskehandel, og gjennom et tettere og bedre samarbeid mellom politi og kontrolletater vil vi i større grad bli flinkere til å avdekke ofrene for dette, sier Borge.

Kriminelle bander tar over Allerede før jul advarte Kripos i Dagbladet om at tunge organiserte kriminelle miljøer får stadig større innpass i det norske samfunnet. Nå jobber Kripos med en tilstandsrapport, som analyserer hvordan de kriminelle miljøene stadig får større og større fotfeste i det norske arbeidsmarkedet.

- SKJULER ALVORLIG KRIMINALITET: - Vi ser at organiserte kriminelle miljøer i større og større grad bruker legale virksomheter for å begå og skjule alvorlige kriminalitet, sier avdelingsleder for taktisk avdeling i Kripos, Eivind Borge, til Dagbladet. Han sier Kripos har bistått i etterforskningen mot matvarekjeden Lime. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN/DAGBLADET
- SKJULER ALVORLIG KRIMINALITET: - Vi ser at organiserte kriminelle miljøer i større og større grad bruker legale virksomheter for å begå og skjule alvorlige kriminalitet, sier avdelingsleder for taktisk avdeling i Kripos, Eivind Borge, til Dagbladet. Han sier Kripos har bistått i etterforskningen mot matvarekjeden Lime. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN/DAGBLADET Vis mer

Bransjene som ifølge Kripos er spesielt i risikosonen, er renholdsbransjen, bilvaskehaller, byggebransjen, transportbransjen, utelivsbransjen, dagligvare- og landbruksbransjen.

De kriminelle skaffer seg irregulære lån i finansmiljøet, som de bruker til å finansiere virksomheten sin. Slik etableres det bånd mellom det «hvite» finansmiljøet og det «svarte» markedet.

 Seinere har Dagbladet avslørt at arbeidstakere blir behandlet som slaver i blant annet renholdsbransjen, restaurantbransjen og at hjemmeløse og ressurssvake mennesker blir utnyttet av blant annet utenlandske asfaltbander.