Kripos undersøker barnesmugling fra Bulgaria

Kripos har startet undersøkelser. Bulgaria-ambassadør ikke overrasket om barn smugles til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): – Dette er nytt for oss, men dessverre ikke så overraskende påstander, sier Norges ambassadør i Bulgaria, Tove Skarstein, til Dagbladet.no.

Hun fikk nyheten om gårdagens BBC-dokumentar, som viste bulgareren «Harry» som sa han har smuglet barn til blant annet Norge, i dag tidlig. Skarstein har ikke sett dokumentaren selv.

– Vi vet lite om dette. Dette er en sak for bulgarsk politi. Hvis det er hold i påstandene vil de kontakte Kripos i Norge ved konkrete saker, sier Skarstein.

Norsk og bulgarsk har et tett samarbeid. Det ble bevist i den såkalte «Operasjon gatejenter»-saken fra mai i år.

Kripos tok opp saken på morgenmøtet i dag tidlig.

- Hvis det er slik at svært unge barn smugles til Norge er det en meget alvorlig sak, men vi kjenner ikke til slike tilfeller her til lands, sier sjef for taktisk etterforskning, Atle Roll Mathisen til Dagbladet.no.

De har kontaktet den norske ambassaden og politiets mann i Bulgaria i dag. Heller ikke de kjenner til lignende forhold som kan knyttes til Norge.

- Vi får nå se om det kommer nye opplysninger om dette nå som dette har kommet ut. Dette er noe vi undersøker, sier Kripos-sjefen.

MENNESKEHANDEL: Gatene i den bulgarske byen Varna er fulle av prostiuerte. Det er herfra de bulgarske prostiuerte i Norge stammer fra. Nå kan det være at bulgarske barn også smugles til Norges. Foto: Torbjørn Grønning
MENNESKEHANDEL: Gatene i den bulgarske byen Varna er fulle av prostiuerte. Det er herfra de bulgarske prostiuerte i Norge stammer fra. Nå kan det være at bulgarske barn også smugles til Norges. Foto: Torbjørn Grønning Vis mer

Ambassadøren sier de er kjent med at kvinner og barn selges og smugles ut av Bulgaria.

– Det er snakk om illegal adopsjon til Vesten generelt. Kvinner selges ofte til prostitusjon og kriminalitet, sier Skarstein.

Dersom barn smugles til Norge tror ambassadøren de også havner i et liv i prostitusjon og kriminalitet.

– De brukes kanskje til tyveri i butikker eller lommetyveri. Dette er som regel barn nesten uten skole, arbeid og som lever i ekstrem fattigdom, sier hun.

Hun forteller at dette først og fremst gjelder barn av den såkalte Roma-befolkningen i Bulgaria. De er mer kjent som muslimske sigøynere.

– Det er en kjempeutfordring å få de integrert i befolkningen her nede. Mannlige familiemedlemmer i grupperingene selger dessverre sine egne kvinner og barn i ren desperasjon, sier Skarstein til Dagbladet.no.

HARRYHANDEL: Denne mannen, som kaller seg «Harry», forteller BBC at han driver menneskehandel og -smugling.
NYTT: Dersom det stemmer at barn er smuglet fra Bulgaria til Norge er det nytt, men ikke overasskende, for Norges ambassadør i Bulgaria, Tove Skarstein.