FIKK DØDSDOM:  Tjostolv Moland og Joshus French er dømt til døden for spionasje og drap i Kongo. Norsk politi har iverksatt sine egne undersøkelser av hva de to gjorde i området. 
Foto: Espen Røst
FIKK DØDSDOM: Tjostolv Moland og Joshus French er dømt til døden for spionasje og drap i Kongo. Norsk politi har iverksatt sine egne undersøkelser av hva de to gjorde i området. Foto: Espen RøstVis mer

Kripos undersøker hva French og Moland gjorde i Kongo

Video med nakne rekrutter en del av etterforskningsmaterialet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): - Vi har iverksatt noen egne undersøkelser av Kongo-saken. Undersøkelsene er ikke relatert direkte til drapsetterforsknignen som pågår i Kongo, men konsentrerer seg mer om hvorfor disse personene var i området, sier sjef for den taktiske etterforskningsavdelingen i Kripos, Atle Roll-Mathisen til Dagbladet.no.

VG avslørte i dag at en video der de to domfelte nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland tilsynelatende trener opp tre nakne rekrutter gjennom svært brutale øvelser.

- Vi har innhentet en del materiale i forbindelse med våre undersøkelser, og denne videoen er en del av det materialet, bekrefter Atle Roll-Mathisen til Dagbladet.no.

Ifølge Tjostolv Moland viser videoen trening av skuespilleren som de skulle bruke i krigseventene de planla. Han reagerer på bruken av det han sier er «privat filming tatt ut av kontekst.»

- Det har vært så mye rykter om denne saken, og det har vært vanskelig å få opplysninger fra Kongo. Vår jobb er å bringe fakta på det rene. Det er ikke unormalt at vi foretar slike undersøkelser når nordmenn er innblandet i kriminaletterforskning i utlandet. I kjølvannet av denne saken har det også kommet fram en del opplysninger som det er naturlig å se nærmere på for oss. Det er opplysninger i forhold til forsvaret og i forholdt til private sikkerhetsaktører, blant annet, sier Roll-Mathisen til Dagbladet.

Filmen ble overlevert Norges ambassadør i Uganda Bjørg Leite fra eieren av gjestehuset der French og Moland bodde. UD videresendte videoen til Riksadvokaten, som igjen overleverte den til Kripos.

Undersøkelsene er ifølge Roll-Mathisen iverksatt på forespørsel fra både Statsadvokaten og Riksadvokaten. Han sier at det er for tidlig å trekke noen konklusjoner på hvorfor French og Moland var i området.

- Vi må vurdere nærmere når vi er i stand til å konkludere, sier han.