Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kripos vil overta DNA-register

DNA-sporet var så vellykket i Baneheiasaken at kripossjef Arne Huuse nå vil ta over DNA-registeret fra Rettsmedisinsk institutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kripos-sjef Arne Huuse vil at DNA-registeret skal legges til laboratoriet i Kripos' nybygg, melder TV2.

Huuse håper også at regelendringer vil gjøre det mulig å øke registeret kraftig i omfang.

- Vi håper det blir mulig å registrere flere enn det er hjemmel for i dag, sier Huuse.

Men justisminister Hanne Harlem mener at det finnes hjemmel for at straffedømte må avgi prøver til det sentrale DNA-registeret.

- Hvis lovhjemmelen er for dårlig, kommer Justisdepartementet til å foreslå en lovendring for Stortinget, sier justisministeren til NTB.

Det er bare lov å registrere DNA fra personer i alvorlige straffesaker. Kripos og Huuse håper at regelendringer vil øke registeret fra rundt 400 stykker til 100 000.

Siden registeret ble opprettet i 1998 er rundt 400 DNA-prøver sendt inn til registeret. Oslopolitiet står for en av disse prøvene. Likefullt mener Huuse at Kripos er beste egnet.

Men ved rettsmedisinsk institutt er de ikke enige.

- Det er en stor fordel at DNA-registeret ligger her ved Rettsmedisinsk institutt. Dette fordi vi trenger den støtte vi får fra andre forskningsmiljøer, sier overingeniør Bente Mevåg til TV2.