Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kripos vil ta serieovergripere og kartlegge potensielle voldtektsmenn

Den nye voldtektsgruppa til Kripos går systematisk igjennom alle voldtektsanmeldelser i Norge.

VOLDTEKTSGRUPPE:  Kripos voldtektsgruppe skal styrke etterforskningen og systematisere alle voldtektsanmeldelser fra alle politidistrikt i Norge. Fra venstre: Politibetjent Birgit D. Haukland, politioverbetjent Randi Bones, og leder for voldtektsgruppa, Cecilie Lilaas-Skari. Foto: Ida Mathisen / Dagbladet
VOLDTEKTSGRUPPE: Kripos voldtektsgruppe skal styrke etterforskningen og systematisere alle voldtektsanmeldelser fra alle politidistrikt i Norge. Fra venstre: Politibetjent Birgit D. Haukland, politioverbetjent Randi Bones, og leder for voldtektsgruppa, Cecilie Lilaas-Skari. Foto: Ida Mathisen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 2008 foreslo Voldtektsutvalget å opprette en sentral spesialenhet i politiet med ansvar for seksualisert vold (SEPOL). Resultatet ble i stedet en voldtektsgruppe i Kripos. Gruppen består av jurister, analytikere og etterrettere, og snart vil de ha en egen krimtekniker på plass.

Ved hjelp av denne gruppa har Norge for første gang fått et nasjonalt register over alle typer voldtektsanmeldelser, som Kripos mottar automatisk fra distriktene. Disse blir deretter gjennomgått og systematisert. Så langt i år har de mottatt om lag 500 anmeldelser.

- Ingen har har gjort den jobben vi gjør nå. Det er x antall hoder som går gjennom sakene, og forvalter dem systematisk, sier leder for voldtektsgruppa til Kripos, Cecilie Lilaas-Skari, til Dagbladet.

Serieovergripere Dagbladet la i dag fram en oversikt som viste at det hittil i år har blitt anmeldt minst 30 overfallsvoldtekter i Norge. 10 av dem har skjedd i Oslo. Politiinspektør Hanne Kristin Rohde opplyste til Dagbladet at man mistenker at det kan være en person som har stått bak flere av overgrepene.

- Det kan være helheten, beskrivelsen av gjerningspersonen, klesdrakt sted og tetthet i tid som vekker vår mistanke om serieovergripere, sier Rohde.

Kripos voldtektsgruppe arbeider også med å avsløre serieovergripere innenfor alle typer voldtekter, noe de allerede har klart.

- Ved å gå gjennom anmeldelsene systematisk har vi funnhet likhetstrekk i saker og gitt beskjed til politidistriktene. Dette har skjedd ved to tilfeller, sier Lilaas-Skari, uten å ville gå inn på hvilke saker dette gjelder.

Etter Lommemann-saken ble politiet kritisert for manglende kommunikasjon mellom distriktene. En fordel med det nye, nasjonale registeret er at man kan sjekke potensielle serieovergripere som begår voldtekt på tvers av distrikter.

Kartlegge gjengangere Voldtektsgruppa skal også styrke etterforskningskompetansen i de forskjellige distriktene. Det er også lagt ut et oppslagsverk på politiets intranett, som alle kan benytte seg av. Her vil man kunne finne en oversikt over viktige skritt som må tas i etterforskning av voldtektsaker. 

- Det er store variasjoner i hvordan voldtektssaker blir håndtert. Sammensetningen av voldtektsgruppa gir distriktene mulighet til å be om bistand både innenfor teknisk og taktisk etterforskning. De første timene etter at voldtekten har funnet sted er svært viktig, sier Lilaas-Skari.

Kripos har også mulighet til overta etterforskningsansvaret i voldtektssakene. I tillegg ønsker voldtektsgruppa å være i forkant ved å kartlegge og overvåke potensielle overgripere.

- Det er en vanskelig oppgave, og vi er i gang med å finne gode kriterier for denne type utvelgelse. Her er politidistriktene veldig gode   bidragsytere , siden de har lokalkunnskap om sine gjengangere, sier hun.