Krisa i 2009

Verdensøkonomien har kjørt i grøfta, og ingen vet om kollisjonsputene virker, skriver Andreas Wiese.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I dagens økonomiske klima er det rart vi ikke har hørt mer fra Fred. Olsen. Olsen har gjennom mange år vært fascinert av den russiske økonomen Nikolai Kondratiev. Kondratiev mente kapitalismen beveget seg i supersykler – svært langvarige bølger av 50–60 års varighet, som ble kjennetegnet ved fire distinkte faser: En vår med ekspansjon, en sommer med stagnerende produksjon og inflasjon, så en høst med økt gjeld, rentefall og bobler – før vinteren kommer: Aksjefall, finansskandaler, og depresjon, som avsluttes med krig eller stor uro, før våren igjen kommer.

Skal man tro værmeldingen med langtidsvarsel fra Kondratiev, er vi på vei inn i vinterkulda nå. Den forrige store nedturen var depresjonen i trettiåra. Den varte fram til andre verdenskrig. Som alle gode spåmenn, er Kondratievs sykler fleksible nok til å passe inn der man vil ha dem til å passe. Det som går opp, vil til sist gå ned. Seriøse økonomer har lagt liten vekt på Kondratiev. På den annen side ble han henrettet av Stalin. Det kan jo være en indikasjon på at han kan hadde noe å fare med.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer