KRISE : Generalsekretær i Europarådet  Thorbjørn Jagland sier krisa i Ukraina startet for lenge siden. Større regionalt selvstyre er en av tingene som må på plass om Ukraina skal holde sammen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
KRISE : Generalsekretær i Europarådet Thorbjørn Jagland sier krisa i Ukraina startet for lenge siden. Større regionalt selvstyre er en av tingene som må på plass om Ukraina skal holde sammen. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

- Krisa startet for lenge siden

Korrupsjon og et rettsvesen som ikke har vært uavhengig har gitt grobunn for krisa i Ukraina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Thorbjørn Jagland, generalsekretær i Europarådet, mener privatiseringen etter Sovjetunionens oppløsning, hvor man skapte et oligarki og ikke et demokrati, førte til et samfunn preget av korrupsjon og maktmisbruk.

- Det er den samme gamle historien om igjen. Folk tolererer ikke korrupsjon og maktmisbruk fra statsapparatet. Da blir det opptøyer og revolusjon. Denne krisa startet lenge før opptøyene begynte i desember, sier Jagland.

Europarådet har ledet et bredt reformprogram i Ukraina i tre år, men har ennå ikke kommet i mål med arbeidet.

- Ukraina er et delt land, og skal det holde sammen er det viktig med større regionalt selvstyre. Samtidig må alle folkegruppene føle at de er representert i nasjonalforsamlingen. Konstitusjonsprosessen og arbeidet med en ny valglov er viktig nå, sier generalsekretæren.
På linje med Russland Russlands utenriksdepartement har liknende tanker som Jagland når det kommer til en ny ukrainsk nasjonalforsamling.

- Vi har alltid sagt at vi foretrekker et samlet Ukraina, men sterke føderale strukturer hvor rettighetene og interessene til alle de etniske og kulturelle gruppene reflekteres, sa en talsmann for det russiske utenriksdepartementet i går, ifølge Financial Times.

Lovligheten skal vurderes Vesten og Russland har hatt motstridende oppfatninger om hvorvidt Russlands intervensjon på Krim, og gårsdagens løsrivningsvalg på halvøya har vært lovlige. På fredag får vi svaret.

Venezia-kommisjonen, som er underlagt Europarådet, er et organ som har stor respekt og kompetanse når det gjelder forfatningsspørsmål.

- Alle har etterspurt vurderingen fra Venezia-kommisjonen, det er det mest autoritative organet vi har. Først på fredag får vi en vurdering av de legale sidene ved krisa i Ukraina, sier Jagland.