Krisa vokser: Varsler nye grep

Med velgerflukt til alle kanter og skrekkmålinger sier statsminister og Ap-leder Jonas Gahr Støre at han er skeptisk til ytterligere skatteskjerpelser. Han varsler samtidig nye grep mot krisa i løpet av vinteren.

TRANSPORT: Hos transportbedriften SumTrans i Førde får Jonas Gahr Støre prøve seg som hjelper på stor bil som frakter avfall. Foto: Nina Hansen/Dagbladet.
TRANSPORT: Hos transportbedriften SumTrans i Førde får Jonas Gahr Støre prøve seg som hjelper på stor bil som frakter avfall. Foto: Nina Hansen/Dagbladet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

FØRDE (Dagbladet): Støre varsler at partiet jobber med ny politikk for helse- og velferdstjenestene til de som rammes mest av enorm prisvekst og høye strømregninger.

Forhandlingene om neste års statsbudsjett er nå i innspurten i Stortinget, og SV vil ha sterkere omfordeling enn det regjeringen la opp til. Nå kommer Støre med følgende signal:

- Til de som mener svaret er enda høyere skatter på toppen, vil jeg si at det er jeg skeptisk til. Vi har gjennomført et av de mest omfordelende budsjettene i nyere tid, sier han til Dagbladet.

Ikke til venstre

Statsministeren viser til grepene som ble gjort i regjeringens forslag til statsbudsjett.

- Vi har tatt kraftfulle grep og kuttet skatten for dem med vanlige inntekter, men økt den for dem som har og tjener mye. Det må man merke seg. Og det er ikke til venstre for oss velgerne ser ut til å gå. De går mer til gjerdet, sier Støre.

Bakgrunnstall fra andre målinger i oktober og november viser at Ap blør velgere til Høyre, og at mange setter seg på gjerdet. I går kom nok en bunnmåling for Ap: Partiet får 15, 4 prosent i en måling for Vårt Land. På dagstur i Sunnfjord kommune ble nok en gang Støre konfrontert med elendige meningsmålinger for partiet han leder.

OM MENINGSMÅLINGER: - Alle disse tallene er for lave i forhold til der Ap skal være, sier Støre. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
OM MENINGSMÅLINGER: - Alle disse tallene er for lave i forhold til der Ap skal være, sier Støre. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

I en bølgedal

- Vi er nede i en bølgedal. Den må vi jobbe oss opp av. Det vi opplever nå, er at mange er urolige for økonomi, arbeid og regninger i en usikker tid. Det er en uro vi deler. Og vi bruker all tid på å komme gjennom dette på en trygg måte sier Støre.

Han sier regjeringen har valgt «en vei vi tror er riktig».

- Men den leverer ikke resultater fra en uke til en annen, sier Støre.

Han understreker behovet for mer krever kontakt med folk, mer dialog, mer forklaring, og mer lytting til hverdagserfaringene.

- Du varsler ikke nye grep nå?

- Nei, ikke som følge av slike målinger. Målingene er en understreking av uroen som er blant folk. De venter mer av de som styrer. Det er en erfaring i mange land. Det tar jeg på det største alvor. Og jeg sparer ingen krefter for å ta tak i det. Vi må levere resultater.

En ny uro

- Hva gjør Ap feil som får så dårlige målinger?

- For ett år siden var ikke vedvarende strømkrise, inflasjon, renteøkninger, krig i Europa noe folk bekymret seg for. Det er det i dag. Det er ikke uvanlig at velgerne holder de som styrer, ansvarlig for situasjonen.

ÅPNET KRAFTVERK: Statsminister Jonas Gahr Støre fikk æren av å åpne et nytt kraftverk i Sunnfjord, Jølstra kraftverk. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
ÅPNET KRAFTVERK: Statsminister Jonas Gahr Støre fikk æren av å åpne et nytt kraftverk i Sunnfjord, Jølstra kraftverk. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

- Så det er omstendighetene som er endret. Det er ikke politikken som må justeres?

-Jeg tror det handler om mye. Det er en ny og dypere uro knyttet til folks økonomi og jobber. Mange er urolige for rentene, de er urolige for situasjonen i Europa. Forventningene vi har til økonomi og framtid, er gått fra ganske positive til veldig negative.

- Betyr det å forklare politikken bedre, eller å utvikle ny politikk og nye svar?

- Begge deler. Vi må forklare politikken bedre når vi møter folk, og derfor er flere dager som dette ute blant folk, viktig. Men så må vi også utvikle ny politikk. Jeg er opptatt av at vi fram mot landsmøtet til våren videreutvikler politikken vår innenfor arbeid, sosialpolitikk, helse og internasjonal politikk.

Ikke sitte og se på

Statsministeren viser til dagens program Sunnfjord kommune som eksempel på det som skal lede Ap, og landet, ut av krisa: Få folk som har stått utenfor, tilbake i jobb, gi unge som sliter psykisk, et godt helsetilbud, og bygge mer fornybar kraft, skape arbeidsplasser og verdier.

- Det er voksende grupper som opplever at pengene ikke strekker til. De som er mest utsatte, kommer i veldig vanskelige situasjoner. Det kan vi ikke bare sitte og se på, sier Støre.

Varsler nye grep

- Betyr det at det ikke kommer nye grep før landsmøtet neste vår?

- Jo, vi tok jo grep før helga i å styrke støtten til frivillige organisasjoner som hjelper folk med aktiviteter og mat. Vi skal også vise de kommende dager og uker, at vi tar flere grep for det jeg kaller kjerneoppgaver for velferdsstaten. Det handler om kommunenes situasjon, sykehusene og de grunnleggende velferdstjenestene. De må vi slå ring om.

Onsdag talte Støre til den tradisjonelle Kartellkonferansen for statsansatte på Gol. Fagbevegelsen må Ap ha med seg dersom de skal ha håp om økt oppslutning. Hva er Støres budskap til dem?

- Jeg vil være tydelig på at inflasjon rammer de som er mest sårbare, hardest. Jeg leste meldingen om at NHO-bedriftene var misfornøyde med regjeringens politikk. Vel, sju av 10 bedrifter frykter økt rente. Og det vi gjør nå, er jo å sikre oss mot det, sier Støre.

UT PÅ TUR: Vi må forklare politikken bedre når vi møter folk, og derfor er flere dager som dette ute blant folk, viktig, sier Jonas Gahr Støre, her på vei inn på flyet som skal ta han til Førde. Foto: Nina Hansen/Dagbladet.
UT PÅ TUR: Vi må forklare politikken bedre når vi møter folk, og derfor er flere dager som dette ute blant folk, viktig, sier Jonas Gahr Støre, her på vei inn på flyet som skal ta han til Førde. Foto: Nina Hansen/Dagbladet. Vis mer

Han legger til:

- Når vi ønsker rettferdig beskatning, er det for å kunne få flere i jobb. Bedriftene melder om stramt arbeidsmarked, og vi har titusenvis av unge som vil ha jobb, men en del av dem trenger hjelp, og den hjelpen koster. Det må vi prioritere.

- Erna øker forskjellene

Tidligere i dag la Erna Solberg fram Høyres alternative statsbudsjett. Da er hanskene tatt av, ifølge Støre.

- Høyre gir skattekutt til dem med høye inntekter og formuer, de innfører kutt i offentlig sektor for flere milliarder som betyr dramatiske kutt i tjenester folk er helt avhengig av. Dette er et budsjett som takk og pris aldri får lov å virke, for det er ikke flertall for det på Stortinget.

- Men Høyre kan ikke nå bare surfe på den uroen folk har. Nå har de lagt fram politikk som kommer til å øke forskjellene, og som vil gjøre de som trenger velferdstjenestene mest, mer sårbare. Og da får vi en ærligere og bedre debatt, hvor vi kan sammenligne likt for likt. Vi får fram kontrastene.

Mer kraft

Dagen startet med åpning av Jølstra kraftverk, ett av landets største de senere årene. Kraftutbygging er et av elementene i regjeringens politikk for å få ned strømprisene.

Å åpne et nytt kraftverk, i en gigantisk fjellhall, som gir kraft til 12 600 husstander, var selvsagt stas.

- For to uker siden var jeg på klimatoppmøtet, hvor jeg var med på norske Scatec’s satsing i Egypt. Så sitter vi i hvert regjeringsmøte nå og diskuterer fangst og lagring av CO2, og hvordan vi kan bygge ut havvind. Og så får jeg besøke et kraftverk her i Sogn og Fjordane. Det sier litt om den nye arbeidsdagen, sier Støre.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer