Krise Danmark - Israel

Skandinavisk dobbeltmoral driver meg til vanvidd, skal Israels utenriksminister Shimon Peres ha sagt på et møte med meningsfeller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uenigheten mellom Danmark og Israel dreier seg i første rekke om utnevnelsen av Carmi Gillon til ny ambassadør i København.

Gillon ledet tidligere etterretningstjenesten Shin Beth, og er ifølge avisa Jyllandsposten ansvarlig for minst 100 tilfeller av tortur. Ofrene var palestinske fanger.

Gillon ga i går sin utenriksminister beskjed om at han reiser til Danmark. En ikke navngitt kilde i det israelske utenriksdepartementet uttaler til avisa Yediot Ahanot at «hvis Gillon er fornuftig, holder han seg unna det danske vepsebolet. Hvis han trekker seg, gjør han Israel en stor tjeneste.»

Peres besvarte kritikken i et møte med en delegasjon fra Jødisk anti-diskrimineringsliga mandag. - Han er en fredens mann, sa Peres om den nyutnevnte ambassadøren.

Samtidig besvarte utenriksministeren den økende kritikken i skandinaviske land.

- Disse landene har svært høy moral, når det gjelder Israel. Men hvorfor er de tause når tre FN-medlemmer, Iran, Irak og Libya, agiterer for Israels utslettelse. De fortsetter også sin samhandel med dem. De er villige til å se bort fra sine moralske verdier for penger, skal Peres ha sagt. Også Belgia ble omfattet av utenriksministerens kritikk.

Se også:

Gillon risikerer tiltale i Danmark

Dansk flertall vil avvise ambassadøren.
Mild tortur
finnes ikke

helge.ogrim@dagbladet.no