Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krise etter at del falt av romfergen

Nasa frykter ny romkatastrofe etter at mystisk del falt av Atlantis i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den planlagte landingen med romfergen Atlantis er avlyst etter at en gjenstand falt ut av romfergens lasterom i ettermiddag.

Nasas ingeniører tror gjenstanden har ristet løs fra romferga da mannskapet testkjørte jetmotorene i forkant av den planlagte landinga. De frykter nå at det er en viktig del, og tør ikke starte landingsprosedyrene før alt er gjort for å finne ut hva som kan ha løsnet.

Romfergen skulle etter planen lande onsdag formiddag, men nå er landingen utsatt minst en dag. Det lå allerede utsettelser i luften da værvarselet for Florida ser stormfullt og mørkt ut, men gjenstanden kan bety mer enn storm for Nasa.

- Spørsmålet er hva det er for en ting. Er det noe uvesentlig eller er det noe helt kritisk, sier Wayne Hale som leder romfergeprogrammet for Atlantis.

- Vi må vite at vi er trygge før vi starter den kritiske turen gjennom atmosfæren, sier han til nyhetsbyrået AP.

Mannskapet på romfergen oppdaget selv gjenstanden, og fikk filmet den med videokamera. Også romfergens egne sensorer og kameraer fanget den opp, selv om ingen så langt har vært i stand til å identifisere gjenstanden. Selv ikke størrelsen er sikker.

- Den er relativt liten, og forlot oss i en fart på kanskje en til to fot per sekund. Den verken steg eller sank, men fløt vekk relativt raskt, sa romfergens kaptein Brent Jett over radiosambandet til kontrollsentralen.

Nå vil trolig Nasa be mannskapet om å bruke romfergens robotarm med kamera for å inspisere lasterommet så godt det lar seg gjøre.

TRØBBEL: Atlantis mistet i ettermiddag en ukjent del fra skroget eller lasterommet da de testfyrte jetmotorene. Nå er den planlagte landingen avlyst. Ingen vet hva som falt av. Foto: Scanpix/Nasa
TRØBBEL: Atlantis mistet i ettermiddag en ukjent del fra skroget eller lasterommet da de testfyrte jetmotorene. Nå er den planlagte landingen avlyst. Ingen vet hva som falt av. Foto: Scanpix/Nasa Vis mer

Den ene vingen kan også bli gjenstand for nøye gransking, ettersom den ene kollisjonssensoren der varslet sammenstøt i samme tidsrom som gjenstanden ble oppdaget.

Nasa-ekspertene tror imidlertid ikke gjenstanden kan ha truffet vingen. At kollisjonssensorene reagerer når jetmotorene startes er vanlig på grunn av ristingen motorene forårsaker.

image: Krise etter at del falt av romfergen
GRANSKER Alle kameraer på romfergen ruller nå i håp om at spesialister både om bord og på bakken finner ut av hva som har løsnet og falt av romfergen.
OPPTATT: Foreløpig er det utelukket at Atlantis returnerer til den internasjonale romstasjonen, hvor Atlantis kom fra etter å ha satt opp to nye solcellevinger på stasjonen.
HVA ER DETTE?: Dette er foreløpig det eneste bildet Nasa har frigitt av objektet som falt av. Det skal være den lille prikken i det opplyste feltet, festet til filmen av romfergens besetning.
VED GODT MOT: Besetningen om bord skal være ved godt mot. Foran, Heidemarie Stefanyshyn-Piper og fra venstre bak, kaptein Brent Jett, Dan Burbank, Steve MacLean og Joe Tanner.
UNDERSØKES: Nå må trolig besetningen granske hele skroget ved hjelp av robotarmen i lasterommet. Nasa utelukker foreløpig en retur til den internasjonale romstasjonen ISS.