Krise etter munn- og klovsyke i England

Mattilsynet: - Kan bli virkelig alvorlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mindre enn 24 timer etter at EUs veterinæreksperter erklærte Storbritannia som fritt for munn- og klovsyke, ble et nytt utbrudd bekreftet onsdag, melder nyhetsbyrået NTB.

Den britiske sjefsveterinæren Debby Reynolds fastslo onsdag ettermiddag at et tilfelle som ble oppdaget tidligere på dagen faktisk dreier seg om den fryktede dyresykdommen.

- Vi vet foreløpig ikke hva som er årsaken til dette utbruddet, sier Reynolds.

Det bekreftede tilfellet stammer fra kyr på en gård i nærheten av byene Egham og Staines vest for London. 

Gården ligger snaue fem mil fra området i Surrey hvor den svært smittsomme dyresykdommen brøt ut i begynnelsen av august.

INTERAKTIVT KART: Google Maps

Sjekker sau

Ifølge britiske BBC undersøker også veterinærer i Skottland en sau som har vist symptomer på den farlige dyresykdommen ved et landbrukssenter i Lanarkshire.

MUNN- OG KLOVSYKE: Det var på en gård ikke langt utenfor London at et nytt tilfelle med munn- og klovsyke ble bekreftet i dag. FOTO: Kirsty Wigglesworth/AP
MUNN- OG KLOVSYKE: Det var på en gård ikke langt utenfor London at et nytt tilfelle med munn- og klovsyke ble bekreftet i dag. FOTO: Kirsty Wigglesworth/AP Vis mer

- Et forbud mot transport av kyr, sau, gris og andre klovdyr er innført i England, og parallelle tiltak blir utført av skotske og walisiske myndigheter, het det i en melding fra det britiske miljødepartementet DEFRA onsdag ettermiddag, iføleg NTB.

- Kan bli alvorlig

De norske tiltakene mot munn- og klovsyke opprettholdes etter det nye tilfellet i England og mistanken i Skottland.

– Vi har ikke opphevet tiltakene etter det første tilfellet i Storbritannia. Vi avventer hva EU kommer fram til, og vil eventuelt justere våre tiltak slik at vi følger EU, sier seksjonssjef i Mattilsynet, Karen Johanne Baalsrud, til NTB.

Dersom det blir bekreftet at sykdommen har spredt seg til en sauebesetning i Skottland, mener hun situasjonen kan bli virkelig alvorlig.

– Det er vanskeligere å oppdage sykdommen hos sau. Den viser færre symptomer på sykdommen, samtidig som den bærer mye smitte med seg, sier hun.

Mattilsynet råder folk som nylig har vært, eller skal til Storbritannia, om å unngå kontakt med gårdsbruk med storfe, småfe og gris,

– Ingen må ta med seg kjøtt eller melkeprodukter hjem til Norge. Vi vil også minne om at det er totalforbud mot å ta med seg slike produkter fra land utenfor EØS-området, sier Baalsrud.

Krisemøte hos Brown
Allerede da mistanken om sykdommen ble gjort kjent av det britiske Miljødepartementet onsdag formiddag, var frustrasjonen til å ta og føle på blant britiske bønder.

- Dette er full krise, sa Peter Kendall, president i the National Farmers Union, ifølge BBC.

Kendall frykter nå at hele den britiske kjøttindustrien igjen vil bli satt ut av spill som følge av tiltak og eksportrestriksjoner.

- Dette er nyhetene ingen ønsket å høre, aller minst landbruksindustrien, het det i en uttalelse fra den britiske miljøministeren Hilary Benn.

Den britiske statsministeren Gordon Brown har innkalt til et krisemøte klokken 18 onsdag i forbindelse med utbruddet.

EU gjorde om vedtak


Britiske myndigheter satte umiddelbart opp en kontrollsone på ti kilometer rundt gården hvor utbruddet ble oppdaget.

- Vi handler raskt og tar ingen sjanser, kunne en kilde fra britiske myndigheter fortelle nyhetsbyrået Reuters.

I Brussel svarte EU-kommisjonen med umiddelbart å suspendere vedtaket EUs veterinæreksperter gjorde tirsdag, som igjen ville tillate eksport fra området i Surrey hvor sykdommen brøt ut i slutten av juli.

NTB

SPERRER AV: Det ble satt opp sperringer og "keep out"-skilt i området rundt gården der munn-og klovsyke ble bekreftet i England i dag.