Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krise etter tidenes regn: Briter flykter fra hjemmene sine mens byer drukner

Hundrevis av flomvarsler i England, Skottland og Wales.

YORK: Deler av den historiske byen York står i dag under vann. Det er full krise som følge av det kraftige nedbøret og den høye vannstanden i Storbritannia. Foto: AFP PHOTO / OLI SCARFF / NTB scanpix
YORK: Deler av den historiske byen York står i dag under vann. Det er full krise som følge av det kraftige nedbøret og den høye vannstanden i Storbritannia. Foto: AFP PHOTO / OLI SCARFF / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den britiske regjeringen samlet seg søndag til krisemøte etter tidenes regnvær. Hundrevis av flomvarsler har fått mange briter til å flykte fra sine hjem.

Flomvarslene gjelder både England, Wales og Skotland. Minst 31 av varslene er gradert «svært alvorlig», noe som blant annet innebærer fare for at liv kan gå tapt.

Blant annet står den historiske byen York i fare for å bli rammet av ustyrlige vannmasser. Der har minst 400 personer fått beskjed fra politiet om å evakuere sine hjem. Ifølge BBC står 3.500 hus i byen i fare.

Også i andre deler av Yorkshire og Lancashire har hundrevis av mennesker blitt evakuert, mens hæren er innkalt for å bistå i redningsarbeidet.

Enorme nedbørsmengder Det er det særdeles kraftige uværet lørdag som er årsak til flommen. Da falt det opptil 130 millimeter nedbør over det nordlige England. I en rekke mindre byer er gatene forandret til elver, og redningsteam i gummibåter jobbet søndag med å få evakuert folk.

OTLEY: Byen Otley vest i Yorkshire. Foto: Baldur McQueen/Demotix/Corbis/NTB scanpix
OTLEY: Byen Otley vest i Yorkshire. Foto: Baldur McQueen/Demotix/Corbis/NTB scanpix Vis mer

Miljøminister Liz Truss sier til BBC at nedbørsmengdene har vært «uten sidestykke».

- Vi er fortsatt i en situasjon med store flomvarsler. Mange steder har flommen ennå ikke nådd sitt høyeste, sier hun.

Det var ventet mer regn søndag, men ikke i så store mengder som lørdagens.

Mange steder har vannet trengt seg gjennom og ødelagt flomvernet, blant annet der hvor Foss-elven og Ouse-elven møtes.

Rekord? Det innebærer at områder i York som vanligvis er beskyttet mot flom, nå ligger åpne og sårbare.

FLOM: Det er flommet over i flere britiske byer i Nord-England. Her fra Mytholmroyd. Foto: Claire Hildreth/Demotix/Corbis/NTB scanpix
FLOM: Det er flommet over i flere britiske byer i Nord-England. Her fra Mytholmroyd. Foto: Claire Hildreth/Demotix/Corbis/NTB scanpix Vis mer

Ifølge byrådet i York er Ouse-elven ventet å stige til mer enn 5 meter. Det høyeste elven noen gang har vært målt, er 5,4 meter.

I tillegg er over 7.500 hjem i Lancashire og rundt Manchester uten strøm som følge av flommen, mens det er meldt om kaos på veiene i Nord-Wales.

Det samme gjelder i Yorkshire, der politiet melder om at de er gått tom for «Vei stengt»-skilter.

Historisk Med sine brosteinsgater og tømmerhus og en historie tilbake til romertiden er York en av Storbritannias største turistattraksjoner.

Blant dem som har måttet evakuere, er Lisa Pallister (36) og hennes familie.

KRISE: Britiske myndigheter har i dag har krisemøter som følge av de enorme vannmengdene. Foto: AFP PHOTO / OLI SCARFF / NTB scanpix
KRISE: Britiske myndigheter har i dag har krisemøter som følge av de enorme vannmengdene. Foto: AFP PHOTO / OLI SCARFF / NTB scanpix Vis mer

- Vi trodde ikke flommen ville nå oss fordi vi ligger et stykke opp og har tre etasjer. Men i morges hadde vannet nådd trappa og ville stige mer. Så vi måtte komme oss ut med båt, forteller hun.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media